Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Звертайтесь, ми раді Вам допомогти…

Звертайтесь, ми раді Вам допомогти…

Категорія: Позиція » Статті » Суспільство

Звертайтесь, ми раді Вам допомогти…В Україні триває земельна реформа. Земельні питання є найактуальнішими. Як отримати земельну ділянку у власність чи користування? Як оформити державний акт на землю? Куди звертатись якщо порушено ваші права? На ці та інші запитання відповідає начальник Головного управління Держкомзему у Запорізькій області Олександр Цибров.

 

– Розкажіть про безоплатну приватизацію земель. Чи існують якісь норми приватизації?

 

– Передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян здійснюється лише один раз по кожному виду використання у межах норм, визначених Земельним кодексом України. Норми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам визначено ст. 121 Земельного кодексу України:

 

для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 гектарів, у селищах – не більше 0,15 гектара, в містах – не більше – 0,10 гектара;

 

для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 гектарів;

 

для будівництва індивідуальних гаражів – не більше – 0,01 гектара; для ведення садівництва – не більше 0,12 гектара;

 

для ведення особистого селянського господарства – не більше 2,0 гектара;

 

для ведення фермерського господарства – в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство.

 

– Багато хто з громадян має бажання приватизувати землю, однак люди постійно стикаються з питанням оплати послуг за оформлення державних актів та їх реєстрацію. Чи дійсно за це необхідно платити, адже мова йде про безоплатну приватизацію?

 

– Відповідно до ст. 116, 118 Земельного кодексу України земельні ділянки надаються громадянам безоплатно у власність, але при виготовленні технічної документації зі складання, видачі та реєстрації державного акта на право власності на землю проводиться комплекс топографо-геодезичних та кадастрових робіт з прив’язкою меж ділянок до єдиної геодезичної мережі та заповнення бланків державних актів. Ця робота вимагає певних затрат і здійснюється за кошти громадян.

 

Згідно з ч.2,3 ст. 26 Закону України «Про землеустрій» розробниками документації із землеустрою є юридичні та фізичні особи, які отримали ліцензії на проведення робіт із землеустрою відповідно до закону.

 

Вартість зазначених робіт обумовлюється договором на підставі кошторису, укладеним між громадянином і виконавцем. Істотною умовою договору є вартість та строки виконання робіт із землеустрою. Сума оплати також залежить від розміру, місця розташування ділянки та обсягу геодезичних робіт.

 

Чи продовжується зараз виготовлення правовстановлюючих документів на землю за постановою Кабінету Міністрів України №844?

 

– Здійснення заходів із безоплатного оформлення та видачі громадянам України державних актів на право власності на земельні ділянки передбачалось за рахунок коштів Стабілізаційного фонду, який визначений Законом України «Про Державний бюджет України на 2009 рік». Але в 2010 та 2011 роках гроші на виготовлення технічної документації, заповнення та реєстрацію державних актів за рахунок Стабілізаційного фонду не виділялись.

 

В 2012 році із Державного бюджету України планується спрямувати 237 млн. грн. на безоплатну приватизацію, а також присвоєння кадастрових номерів та виготовлення технічної документації на земельні ділянки. Однак, поки що до Головного управління Держкомзему у Запорізькій області кошти не надійшли. Як тільки вони надійдуть, роботи із оформлення державних актів за рахунок бюджетних коштів будуть поновлені.

 

– А що ж тоді робити громадянам?

 

– Якщо громадянин бажає отримати державний акт на землю за рахунок державних коштів, доведеться чекати. Для тих громадяни, які уклали договори з ліцензованими землевпорядними організаціями на виготовлення державних актів відповідно до постанови КМУ №844, мають право приватизувати земельні ділянки на загальних підставах відповідно до ст. 118 Земельного кодексу України (замовити виготовлення техдокументації і державного акта на право власності на земельну ділянку за власні кошти).

 

З вирішенням цього питання допоможуть фахівці Головного управління Держкомзему області. На цей випадок нами спеціально розроблені Методичні рекомендації по реалізації конституційних прав громадян на отримання державних актів на право власності на земельні ділянки.

 

– Що робити у випадках, коли у землевпорядній організації було замовлено виготовлення державного акта, однак людина не може отримати його протягом кількох років?

 

– Насамперед слід пам'ятати, що згідно з Законом України «Про землеустрій» замовники документації за рахунок власних коштів мають право вільного вибору розробника документації та укладання з ним договору на виконання робіт. Інакше кажучи, ніхто не має права тиснути на вас при виборі ліцензованої землевпорядної організації. Це – виключно ваш вибір. На території Запорізької області господарську діяльність в сфері землеустрою і оцінки земель здійснюють 93 ліцензіати.

 

Разом з тим, раджу все ж таки скористатись послугами державного підприємства ДП «Запорізький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою», що виконує землевпорядні та землеоціночні роботи на території всієї області. Насамперед тому, що це підприємство має в своєму складі достатню кількість висококваліфікованих фахівців і все необхідне обладнання для виконання робіт будь-якої складності. І мабуть, найголовніше те, що державне підприємство – це завжди гарантія дотримання ваших прав та впевненість у якісному виконанні замовлених вами робіт.

 

Також замовляючи виконання землевпорядних та землеоціночних робіт обов’язково слід знати, що їх виконання здійснюється ліцензованими землевпорядними організаціями виключно на підставі договору. Цей договір укладається у письмовій формі, підписується обома сторонами-учасниками договору та скріплюється печатками (при наявності). Укладеним договором обов’язково мають бути оговорені предмет, ціна та термін дії.

 

Аби потім не довелось роками чекати виконання замовлених вами робіт, попереджаю: ні в якому разі не підписуйте заздалегідь акти приймання-передачі виконаних робіт. Ваш підпис на цих актах має засвідчувати факт та дату їх дійсного виконання.

 

І наостанок зауважу: позитивний висновок державної експертизи – це гарантія якісного виконання робіт та дотримання всіх норм діючого законодавства України, що в майбутньому, безспірно, позбавить особу-замовника від несподіваних неприємних сюрпризів з боку правоохоронних органів. Тому, зацікавленими у проведенні добровільної державної експертизи землевпорядної документації маєте бути саме ви – замовники її виготовлення.

 

– Куди звертатись громадянину, якщо його права порушені? Наприклад, сільська рада чи адміністрація не розглядає заяву чи відмовляє в наданні у власність земельної ділянки.

 

– Відмова органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування у наданні земельної ділянки у користування або залишення клопотання без розгляду можуть бути оскаржені в суді.

 

Тетяна ЄЛЕФТЕРІАДІ, завсектором взаємодії із ЗМІ ГУ Держкомзему у Запорізькій області