Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Хто відповість за борги запорізького підприємства?

Хто відповість за борги запорізького підприємства?

Категорія: Позиція » Статті » Регіон

Хто відповість за борги запорізького підприємства?В ПОЗИЦІЮ звернулись представники колективу підприємства ВП «ЗСКБ АБС» із протестом у зв'язку з тим, що у нашому виданні (№30 від 26.07.2012 р.) наведена замітка «Директор предприятия придержал 210 тыс. грн. зарплаты», де вказано, що директор підприємства – Олег Іванович Лобань умисно на протязі п’яти місяців не виплачував заробітну плату. 

 

«З цього приводу повідомляємо, що у зв'язку з арештом коштів головного підприємства – ДП ЛНДРТІ, Франковським відділом державної виконавчої служби ЛМУЮ, що стався ще 20.09.2011 р., був накладений арешт на розрахунковий рахунок нашого підприємства на загальну суму 6,5 млн. грн., – говориться у заяві. – При цьому, відповідно до Положення про відокремлений підрозділ (п.1.13), ВП «ЗСКБ АБС» не несе відповідальності за борги Головного підприємства, і сума в 6,5 млн. грн. не є боргом ВП «ЗСКБ АБС».

 

Вже десять місяців наше підприємство працює з заблокованим рахунком. Керівництво робить все можливе, щоб підприємство не зупинилось, а ми, працівники, зберегли свої робочі місця. Вирішуються питання щодо своєчасної оплати за енергоносії, матеріали та інструменти. Необхідно відзначити, що борг із заробітної плати на перше лютого 2011 р., коли Лобаня О.І. призначили директором нашого підприємства, складав 65 тис. грн., а вже на перше жовтня 2011 р. (при тому, що за цей період також виплачувалася поточна заробітна плата) – 36,3 тис. грн.

 

Але 20 вересня, як вже було зазначено вище, на рахунок нашого підприємства було накладено арешт і виплата заробітної плати була призупинена до грудня 2011 р. За цей період керівництвом підприємства були відпрацьовані з дебіторами питання щодо погашення, де це можливо, їхньої заборгованості через касу підприємства. Особисто Лобаньом О.І. за цей період було знайдено ще декілька нових підприємств-замовників на виготовлення продукції під замовлення і були підписані договори на її поставку. Це дало змогу з грудня 2011 р. по липень 2012 р. всім 44 працівникам підприємства виплатити через касу підприємства заборгованість із заробітної плати на суму 168,8 тис. грн.

 

Звичайно, в зв'язку з тим, що у нас заблоковано рахунок, більшість підприємств, до яких зверталося наше керівництво, відмовлялися працювати з нами. А це призвело до того, що борг із заробітної плати за цей період виріс уже до 260,2 тис. грн. Тому на директора нашого підприємства Лобаня О.І. прокуратурою Хортицького району м. Запоріжжя була заведена карна справа за ознакою складу злочину, передбаченого ст.185 ч. 1 КК України.

 

Сьогодні ситуація ускладнюється ще й тим, що ст. слідчий Хортицької прокуратури, який веде карну справу відносно Лобаня О.І., опитує всіх керівників підприємств, які є нашими замовниками, і вимагає виконувати дії, які значно ускладнюють роботу на їхніх підприємствах. А саме – гасити дебіторську заборгованість шляхом оплати комунальних платежів за працівників нашого підприємства або придбання різних побутових товарів для розрахунків бартером. Такі дії прокуратури призвели до того, що майже всі наші замовники попередили, що вони вимушені будуть відмовитися від співпраці з нашим підприємством.

 

При цьому необхідно зазначити, що ми є єдиним в Україні підприємством, яке займається розробкою та виготовленням відповідачів для літаків цивільної авіації системи державного розпізнавання. За останній період на підприємстві, з подачі прокуратури, було вже декілька комплексних перевірок фінансової діяльності. Практично ніяких порушень фінансової дисципліни виявлено не було».

 

Коментар адвоката Дмитра МАЙСТРА:


– Варто зазначити, що допускається притягнення до кримінальної відповідальності лише тих керівників підприємств, установ або організацій, котрі умисно та безпідставно не виплачують заробітну плату більш як за один місяць. Безпідставною вважають таку невиплату заробітної плати, яка вчинена за наявності об’єктивної можливості здійснити таку виплату. Арешт коштів на рахунку є підставою, яка робить неможливою виплату заробітної плати працівникам ВП «ЗСКБ АБС», отже, відомості, зазначені у зверненні трудового колективу ВП «ЗСКБ АБС», вказують на те, що дії директора даного підприємства Лобаня О.І. не є умисними.

 

Проте частиною 3 ст. 15 Закону України «Про оплату праці» передбачено, що оплата праці працівників підприємства здійснюється в першочерговому порядку. Всі інші платежі підприємство здійснює після виконання зобов’язань щодо оплати праці. У ч. 5 ст. 24 даного Закону зазначено, що своєчасність та обсяги виплати заробітної плати працівникам не можуть бути поставлені в залежність від здійснення інших платежів та їх черговості. Таким чином, за наявності коштів у касі підприємства адміністрація підприємства має вирішувати питання щодо своєчасної оплати за енергоносії, матеріали та інструменти лише після оплати праці працівників, оскільки частиною 2 ст. 175 КК України передбачена можливість притягнення до кримінальної відповідальності керівника підприємства у випадках, коли кошти підприємства він використовував не на виплату заробітної плати, а на інші потреби.

 

По теме:  Українські меблеві підприємства нарощують статки

Віра ВОЛОДИМИРОВА