Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Рекомендует министр – решает коллектив

Рекомендует министр – решает коллектив

Категорія: Позиція » Статті » Регіон
Скандалы вокруг Запорожского института последипломного педагогического образования на протяжении нескольких лет то разгораются, то затухают. Какие только претензии ни выдерживал его ректор Владимир Пашков: экономические, компетентностные, организационные, на сей раз в ход пошла, по всей видимости, политика.

 

На прошлой неделе Интернет разразился новостью о том, что министр образования и науки Украины Сергей Квит официально обратился к Запорожскому областному совету с требованием немедленно освободить с занимаемой должности ректора ЗОИППО Владимира Пашкова за его якобы бы возможную причастность к пророссийским и сепаратистским структурам. Кроме этого потребовал от СБУ провести расследование антигосударственной деятельности руководителя. Текст заявления размещен на сайте Минобразования и науки.

 

Во вторник, 23 июня, на собрании трудового коллектива сотрудники ЗОИППО обратились с открытым письмом в защиту Владимира Пашкова – к народному депутату Игорю Артюшенко, который, по их мнению, ввел министра в заблуждение «безосновательными заявлениями и обвинениями». «Очень печально, что Артюшенко своим обращением также ввел в заблуждение министра образования, от которого за несколько месяцев до этого мы получили Гран-при, как один из лучших институтов последипломного педагогического образования в стране», – заявил Владимир Пашков.

 

Уволить ректора ЗОИППО по отмашке из Министерства не получится, потому что образовательное учреждение не относится к его ведомству: институт – коммунальное предприятие Запорожского облсовета, поэтому слово – за главой облсовета Виктором Межейко, которому решать, выносить или нет на сессию вопрос о расторжении контракта с Пашковым.

 

Мы же, со своей стороны, отметим: Запорожский регион является стабильной и спокойной частью Украины в первую очередь благодаря взвешенной и толерантной политике как его руководителей, так и позиции региональных лидеров всеукраинского и международного уровня. Однако определенным силам как внутри области, так и вне ее не терпится раскачать нашу мирную запорожскую лодку. И нынешний прецендент – фактически не первая попытка такого рода.

 

ПОЗИЦИЯ обратилась к народному депутату Украины Игрю Артюшенкос просьбой прокомментировать сложившуюся ситуацию вокруг ЗОИППО и его ректора.

 

Ігоре Андрійовичу, чи будете Ви відповідати на відкритого листа, який направлено на Вашу адресу співробітниками ЗОІППО?

 

– На даний момент я вперше чую про існування такого листа. Як тільки він надійде до мене, я обов’язково відповім згідно із Законом «Про звернення громадян».

 

Чи готові Ви до відкритого спілкування з колективом згаданого інституту? Вони зауважували, що запрошували Вас на свої збори, але Ви не з'явились. З яких причин?

 

– Особисто мені запрошення на подібні збори взагалі не надходило – ні на офіційну пошту, ані на офіційні адреси моїх приймалень, ані врешті-решт у повідомленнях соцмереж мені не надходило ніяке запрошення. Боюсь, що хтось видав бажане за дійсне.

 

Я дуже радий, що співробітники Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти проявляють свою громадську активність і разом з тим я завжди відкритий до спілкування з усіма громадянами. Але хочу зазначити, що питання звільнення Пашкова з посади ректора ЗОІППО не лежить у площині спілкування із колективом. Натомість вирішення даного питання належить до прямих повноважень депутатів Запорізької обласної ради. Тож я готовий зустрітися із депутатами облради для вирішення даного питання.

 

– На зборах минулого вівторка пролунало, що звинувачення на адресу Володимира Пашкова це «політичне замовлення та передвиборчі кроки»...

 

– Вимога звільнення Пашкова дійсно лежить в політичній площині, адже я не розумію, як людина, яка десятиліттями працювала на знищення української державності може очолювати освітній заклад… Це питання не має ніякого відношення до передвиборчого періоду, адже боротьба з прибічниками «русского мира» в Україні – моя принципова і незмінна позиція. Пашков очолював і був активним представником саме політичних проросійських структур в Україні. Приналежність до партії «Русский блок» – це не любов до Пушкіна або Чехова, це політика.

 

У своєму зверненні ми надали перелік доказів зв’язків Пашкова з проросійськими та антиукраїнськими організаціями, які роками розвивали сепаратистські настрої серед населення України. (На собрании трудового коллектива неоднократно подчеркивалось, что все доказательства «сепаратизма Пашкова» почерпнуты из соцсетей. – Ред.) Окрім цього зазначу, що на сьогоднішній день відкрито кримінальні провадження за статтями 190 та 191 Кримінального Кодексу України, які стосуються розкрадання коштів посадовими особами ЗОІППО. Розслідування цих справ перенесено до Херсону, з метою унеможливлення тиску на слідство і натомість досягнення неупередженості. Адже на сьогоднішній день на одній з керівних посад у інституті перебуває дружина запорізького обласного прокурора Олександра Шацького.

 

 

По даним кримінальним справам претензії можуть зникнути лише якщо суд вкаже на невинність Пашкова, а наразі маємо наступне – співробітники МВС виявили факти розкрадання коштів керівництвом ЗОІППО. (А как же тайна следствия? – Ред.)

 

– У відкритому листі ЗОІППО на Ваше імяйдеться, що Вашим зверенням як народного депутата передували звинувачувальні заяви Олега Ткаченка. Але представник Народної Ради Іван Королевич офіційно вибачився за свого колишнього очільника, мовляв, колишні звинувачення безпідставні.

 

На сьогодні, наскільки мені відомо, в Запоріжжі існує як мінімум три Народні ради. Одну з них дійсно очолював Олег Ткаченко і його позиція, а також позиції інших очільників громадських організацій не мають жодного відношення до моєї. Я керуюсь лише конкретними фактами.

 

Представник Центру Євроатлантичної безпеки Олександр Лукашенко виявив занепокоєння щодо звернення міністра освіти до облради з метою розірвання контракту з ректором вищезгаданого освітнього комунального закладу. Зокрема, на зборах колективу Лукашенко відмітив, що Меморандум від 19 грудня 2014 року, який передбачає співпрацю щодо реалізації освітніх та наукових проектів по інформуванню громадськості про євроатлантичний курс України, був імплементований на Запоріжжі дякуючи, перш за усе, Володимиру Пашкову.

 

Чи не є це, на Вашу думку, одним із показників плідної праці інституту на благо розвитку демократичних цінностей в Україні?

 

– Під час, а також після перемоги Революції Гідності більшість депутатів різних рівнів та інших політиків, які належали до минулого режиму, різко поспішили задекларувати свої проукраїнські позиції. Ті люди, які роками розвалювали Україну і пропонували приєднання до Росії, виступаючи за порушення територіальної цілісності нашої держави, різко зрозуміли, що заради збереження власних посад треба швидко міняти позицію. Але я дуже радий, що наразі Пашков докладає зусилля до процесів Євроінтеграції.

 

 

Наталья ЕРМАКОВА