Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Корисно знати про субсидії

Корисно знати про субсидії

Категорія: Економіка, Суспільство
Корисно знати про субсидіїПочинаючи з травня 2016 року призначення субсидій (у тому числі без звернення громадян) здійснюється з урахуванням внесених змін Постановою Кабінету міністрів України від 27.04.2016.
 

Як призначати субсидію особам, які мають право на пільги?

 

 

У разі призначення таким особам житлової субсидії їм не нараховуються пільги. Тобто якщо розмір субсидії на літній період склав «0» грн, то пільги залишаються, а якщо розмір субсидії становить більше «0» то пільги знімаються з місяця призначення субсидії.

 

 

 

Як призначати субсидії на оплату послуги з управління будинком?

 

 

Оскільки вартість послуги з управління будинком визначається за домовленістю сторін, призначення субсидій на оплату витрат на управління будинком буде можливим після затвердження Мінрегіоном нормативно-правових документів щодо їх граничного розміру для надання субсидій.

 

 

 

Чи можливо призначити субсидію особам, які орендують житло?

 

 

Постановою доповнено норму щодо призначення за рішенням комісії субсидії особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні на підставі договору найму (оренди) житла, умовою щодо нарахування цій особі плати за житлово-комунальні послуги. Таким чином, плата за послуги має нараховуватися на ту кількість осіб, які орендують житлове приміщення. При цьому не вимагається відкриття особових рахунків на сплату послуг на особу, яка орендує житло.

 

 

 

Які зміни відбулися при визначенні періоду врахування доходу для призначення субсидії?

 

 

Виключено норму щодо можливості призначення субсидії на підставі доходів за три місяці, що передують місяцю, з якого призначається субсидія, а також щодо врахування розміру пенсії за останній місяць перед зверненням.

Відтепер субсидія розраховується на підставі доходу осіб за попередній календарний рік.

 

 

 

Як змінився підхід до обрахування доходу сім’ї при призначенні субсидії?

 

 

Збільшено розміри доходів, які враховуються до сукупного доходу для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та платниками єдиного податку, до:

– двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб – для платників єдиного податку першої групи;

– трьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб – для платників єдиного податку другої групи;

– чотирьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб – для платників єдиного податку третьої групи.

 

 

Для працездатних осіб, які не працюють (крім учнів, студентів, військовослужбовців строкової служби) і середньомісячний дохід яких менший прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, до сукупного доходу за кожний місяць тепер враховується дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

 

 

В окремих випадках для таких осіб, які проживають у сім’ях, що опинилися у складних життєвих обставинах, за рішенням комісії може враховуватися дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

 

 

Для студентів денної форми навчання, які мають батьків, зареєстровані самі і не отримують стипендію, а також для осіб, які перебувають на обліку в центрі зайнятості і не отримують допомогу по безробіттю, у яких середньомісячний дохід менший прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні одного прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

 

 

Із переліку осіб, до доходу яких враховуються фактичні розміри соціальних виплат, виключено осіб, які отримують допомогу по догляду за інвалідом I групи або особою, яка досягла 80-річного віку.

 

 

Таким чином, до сукупного доходу таких працездатних осіб враховується дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, або у разі прийняття відповідного рішення комісією для осіб, які проживають у сім’ях, які опинилися у складних життєвих обставинах, – одного прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

 

 

 

На який термін призначається субсидія?

 

 

Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням до кінця опалювального періоду, але не більше ніж 12 місяців.

 

 

Оскільки згідно з Положенням опалювальний сезон закінчується 30 квітня, то субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, які будуть призначатися у травні 2016 року – квітні 2017 року (у тому числі на наступний період без звернення громадян), будуть призначені до квітня 2017 року включно.

 

 

Субсидія для відшкодування витрат на придбання твердого палива та скрапленого газу, як і раніше, призначається на календарний рік.

 

 

Постановою скасовано норму стосовно призначення субсидії на придбання твердого палива і скрапленого газу на наступний період без звернення громадян.

 

 

У зв’язку з цим, якщо субсидія на придбання твердого палива і скрапленого газу особам, які отримували субсидію у 2015 році, не призначена на 2016 рік до набрання чинності Постанови, для її призначення має бути подана заява і декларація.

 

 

За наявності договору найму (оренди) субсидія призначається по місяць, в якому завершується термін дії договору найму (оренди). Призначення субсидії на наступний період здійснюється на підставі заяви і декларації.

 

 

Чи можливо подати заяву і декларацію для призначення субсидії в електронній формі?

 

 

Передбачено можливість подання заяви і декларації для призначення субсидії в електронному вигляді (у тому числі з використанням електронного цифрового підпису).

 

 

Отримані таким чином заяви та декларації, у яких відсутній підпис громадянина, опрацьовуються лише після їх підпису протягом місяця.

 

 

Якщо заявник не підписав заяву і декларацію в зазначений строк, мають бути подані нові заява і декларація.

 

 

 

Як сплачувати за послуги, якщо ви є отримувачем субсидії?

 

 

Відповідно до Постанови громадяни, яким призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, зобов’язані щомісячно сплачувати вартість фактично спожитої послуг з урахуванням розміру призначеної субсидії. У разі несплати відповідної вартості надання субсидії припиняється за поданням надавачів послуг.

 

 

Таким чином, надавачами послуг контролюється сплата не лише обов’язкової частки плати, а й усього обсягу спожитих послуг, і у разі наявності засобів обліку та споживання комунальних послуг в обсягах, менших від соціальних нормативів, отримувачем може сплачуватися не у повному обсязі обов’язкова частка плати.