Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Безвиз. К вопросу о паспорте

Безвиз. К вопросу о паспорте

Категорія: Позиція » Статті » Політика
Безвиз. К вопросу о паспорте Лишь 25% граждан Украины знают о том, каким образом будет работать безвизовый режим с Европейским Союзом. Также у украинцев нет достаточных знаний о биометрическом загранпаспорте. Таковы данные опроса Киевского международного института социологии. Его сотрудники выяснили, что лишь четверть опрошенных смогли правильно ответить на вопрос, сколько времени можно будет находиться на территории ЕС в условиях безвизового режима. В то же время 20% респондентов считают, что безвизовый режим позволит оставаться в ЕС дольше 90 дней в любой 180-дневный период.
 

Не все наши граждане осведомлены о том, как и где получать биометрический паспорт. Лишь 33% респондентов назвали наличие биометрического паспорта одним из необходимых условий для пересечения границы Шенгенской зоны без визы.

 

ПОЗИЦИЯ публикует разъяснение специалистов запорожского отделения Украинской государственной миграционной службы (ОВИР) по вопросам, касающимся биометрических паспортов.

 

– Як швидко сьогодні в Запоріжжі можна отримати біометричний паспорт?

– На сьогоднішній день в міграційній службі усі територіальні підрозділи Управління ДМС України в Запорізькій області підключені до відомчих інформаційних систем, що в свою чергу забезпечило можливість надання послуги з оформлення біометричних документів (паспорта громадянина України у вигляді ID – карти і паспорта громадянина України для виїзду за кордон з чіпом) у всіх 29 підрозділах області.

 

Також, для мобільності та зручності громадян в Управлінні, Шевченківському, Вознесенівському, Дніпровському РВ у місті Запоріжжя УДМС України в Запорізькій області та в міграційній службі Мелітополя і Бердянська громадяни мають можливість записатися для оформлення закордонного паспорта через мережу Інтернет на сайті ДМС, або безпосередньо у підрозділі через термінал. Також є можливість потрапити у поточну чергу, отримавши талон з номером. Таким чином громадянин отримує можливість потрапити на оформлення паспорта день в день при умові звільнення місця, якщо громадянин, записаний раніше, не з’являється до підрозділу у зазначений час.

 

– Чи зберігаються в електронній формі біометричного паспорта дані закордонного паспорта людини, тобто чи може паспортна служба іноземної держави при перетині українським громадянином кордону подивитися, які країни він раніше відвідував?

– Перелік інформації, яка вноситься до чіпа в біометричних документах, прописаний в Законі України «Про єдиний Державний демографічний реєстр». Додаткова інформація, зокрема, про перетин кордону іноземних держав, не передбачена законодавством для внесення на чіп в закордонному паспорті.

 

– На скільки років видається біометричний паспорт?

– Біометричний паспорт оформлюється громадянам України починаючи з народження. Від народження до 16 років закордонний паспорт видається дитині на 4 роки, починаючи з 16 років – строк його дії 10 років.

 

– Чи усі громадяни країн ЄС мають такі паспорти?

– В ЄС немає певного затвердженого стандарту паспортів. Кожна держава має свої особисті вимоги для документів для виїзду за кордон.

 

– Що робити при можливій втраті паспорта?

– При втраті закордонного паспорта громадянину необхідно звернутися до найближчого підрозділу міграційної служби, де інформація про те, що паспорт втрачено, вносить до відомчих баз ДМС та Державної прикордонної служби України.

 

Якщо втрата відбулась за кордоном, то необхідно звернутися до консульської установи України на території держави, де перебуває громадянин.

Адміністративне покарання в разі втрати документа не застосовується.

 

Источник Позиция