Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » «Три роки децентралізації: підсумки, успіхи та перспективи об’єднання громад»

«Три роки децентралізації: підсумки, успіхи та перспективи об’єднання громад»

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Суспільство
«Три роки децентралізації: підсумки, успіхи та перспективи об’єднання громад» Відкрив засідання Голова АМУ В.Кличко.  Він сказав, що радий нагоді особисто познайомитися з великою командою Асоціації, з тими, хто працює в усіх регіонах над втіленням мети АМУ – перетворення України у країну спроможних громад.
 
У вступному слові В.Кличко підбив підсумки децентралізації та секторальних реформ за три роки. Зокрема, він наголосив, що 413 об’єднаних громад, які створені та вже діють в Україні, це - досить успішний результат, навіть у порівнянні з деякими країнами Європи, де цей процес тривав десятиліттями.

Віце-прем'єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Г.Г.Зубкo зазначив, що регіональні консультанти – це   представники у регіонах, які безпосередньо володіють інформацією, як відбуваються реформи на місцях, у громадах. Г.Зубко розповів про головні підсумки та завдання децентралізації. Зокрема, він наголосив, що успіхи бюджетної децентралізації наочно демонструють бюджети об’єднаних громад.

«Реформі три роки, і ми вже маємо відчутні результати. Не дивлячись на те, що це одна з найскладніших структурних реформ, оскільки стосується зміни всієї системи управління в країні», — зазначив він.

Серед перших результатів Віце-прем’єр-міністр назвав темпи об’єднання ОТГ, зростання місцевих бюджетів та бюджетів ОТГ, реалізація інфраструктурних проектів на місцях.

Серед першочергових завдань на цей рік — поглиблення секторальної децентралізації. У сфері освіти – розбудова "нового освітнього простору" і "нової української школи" у громадах. Мінрегіон спільно з Міносвіти вже започаткували спільний проект у 200 школах України. Найбільш перспективним є формування освітнього простору на рівні ОТГ. Це дозволить на початковому етапі дієво інвестувати кошти, забезпечити результат, оптимізувавши відповідну інфраструктуру. Головна мета – розбудовувати освітній простір саме в ОТГ.

Також Г.Зубко наголосив, що у сфері охорони здоров’я зусилля мають бути спрямовані на підсилення та розвитку первинної ланки медицини, з огляду на те, що 40% медичної субвенції спрямовується саме на первинний рівень. У сфері забезпечення безпеки стоїть завдання спільно з ДСНС розбудовувати  у громадах Центри безпеки громадян, а у сфері надання адміністративних послуг –мережі ЦНАПів із можливістю надання всього спектру послуг.  
 
Перед учасниками семінару виступив народний депутат Олександр Дехтярчук, голова підкомітету з питань адміністративних послуг, державних символів та нагород Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. Він зазначив, що реформування органів місцевого самоврядування просувається досить швидкими темпами:

«Карта України стрімко «зеленіє», адже цим кольором позначаються об’єднані територіальні громади».

Утім, за словами Олександра Дехтярчука, слід вирішити багато проблем на законодавчому рівні:

«Пора ліквідувати купу протиріч, що існують між районним радами, райдержадміністраціями та ОТГ. Цей трикутник треба розірвати».

Олена Гоголь, заступник начальника Управління планування місцевих бюджетів – начальник відділу стратегії розвитку місцевих бюджетів Міністерства фінансів України підкреслила, що Мінфін плідно співпрацює з Асоціацією міст України щодо врахування інтересів місцевого самоврядування у бюджетних питаннях. Олена Гоголь розповіла про тенденції бюджетного забезпечення місцевих громад. Так, за підсумками  минулого року у загальний фонд місцевих бюджетів надійшло 146 млрд грн, що становить 110% від річного плану. Щодо основних джерел наповнення місцевих бюджетів, то, наприклад, надходження від податку на доходи фізичних осіб торік зросли на 47% у порівнянні з 2015 роком, плата за землю – на 61%, надходження податку на нерухоме майно збільшилися вдвічі у порівняні з 2015 роком. Такі показники виконання бюджетів дали змогу збільшити інвестиційні ресурси місцевих бюджетів та спрямовувати ці кошти на інфраструктурні проекти, підвищення якості життя у громадах.

Людмила Даменцова, заступник директора Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України,  розкрила питання щодо подальших кроків у створенні законодавчого поля  для продовження децентралізаційної реформи.

На завершення роботи семінару-наради Виконавчий директор АМУ ОлександрСлобожан обговорив з регіональними консультантами питання планування та реалізації Проекту ПУЛЬС, головна мета якого – сприяння розбудови спроможних об’єднаних громад.