Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Перший етап децентралізації пройдено

Перший етап децентралізації пройдено

Категорія: Суспільство, Регіон

Перший етап децентралізації пройденоДецентралізація в Україні розпочалась 2014 року, з часом ставши одним з найефективніших нововведень. Обговорення наступного етапу цієї реформи відбулось 15 червня в Запоріжжі в рамках міжрегіональної конференції з питань децентралізації, яка зібрала голів об’єднаних територіальних громад з 10 областей: Запорізької, Дніпропетровської, Донецької, Луганської, Харківської, Сумської, Херсонської, Миколаївської, Кіровоградської та Тернопільської.

 

Основним завданням цього заходу було вироблення спільних рекомендацій щодо підготовки та впровадження механізмів, які б удосконалили процес надання послуг членам громад, посилили їх фінансову спроможність, пришвидшили рух до європейських стандартів. На даному етапі, вже можна говорити про позитивні аспекти впровадження і підтримки проектів у таких сферах, як охорона здоров’я, енергетика, розвиток сільських територій. В ході конференції голови громад демонстрували значні досягнення в кожній із вище вказаних сфер і вказували на проблеми, які не були охоплені реформою. Однією з найпоширеніших проблем для громад є недосконалість законодавства щодо децентралізації, про це також наголосила президент ДННУ «Академія фінансового управління» Тетяна Єфименко, вказавши, що має бути чітке розмежування повноважень органів державної влади і місцевого самоврядування. До того ж науковець зазначила, що обов’язковим є посилення фінансової прозорості і підзвітності органів місцевого самоврядування.

 

Завершив конференцію виступ прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, що у минулий четвер перебував з робочим візитом у Запорізькій області. За його словами, з початку впровадження децентралізації в Україні вже створено 413 об’єднаних територіальних громад. Уряд в цьому році передбачив 1,5 млрд грн на підтримку об’єднаних територіальних громад. Минулого року цей показник складав 1 млрд грн. Бюджет розвитку регіонів – ще 3,5 млрд грн. І ці ресурси, зазначив Володимир Гройсман, будуть зростати відповідно до росту економіки.

 

– Ми будемо працювати, щоб постійно збільшувати ресурси з року в рік, ми будемо разом будувати спроможні та самодостатні громади, надавати підтримку на місцях. Уже досягнуто певних позитивних результатів, проте на цьому ми зупинятися не будемо, а будемо йти лише вперед, – додав прем’єр-міністр.

 

Голова облдержадміністрації Костянтин Бриль зазначив, що запоріжці на місцях відчувають ефективну дію цієї потужної реформи.

– Минулого року від державного бюджету запорізькі громади отримали 70 млн грн, з обласного бюджету було надано по одному мільйону грн кожній громаді. З усіх джерел фінансування територіальні громади отримали 160 млн грн. Нині ми бачимо, як розвиваються території та сільська місцевість. Обласна адміністрація не стоїть осторонь, постійно проводяться наради та семінари, голови територіальних громад беруть безпосередню участь у соціально-економічному розвитку регіону. Наразі ми розробляємо соціальні паспорти кожної громади, весь апарат облдержадміністрації працює над якісним формуванням громад регіону, – повідомив Костянтин Бриль.

 

На даному етапі в Запорізькій області вже створено 26 об’єднаних громад, а до кінця року планується створення ще 15.

 

Альона САГУРА, фото автора


Джерело Позиція