Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Новації для вступної кампанії-2017

Новації для вступної кампанії-2017

Категорія: Суспільство, Культура
Новації для вступної кампанії-2017 Нещодавно в Україні завершились тестові випробування основної сесії зовнішнього незалежного оцінювання. Цього року абітурієнти, що успішно склали тести, подаватимуть заяви на вступ до бакалаврату 12–26 липня.
 
 

При цьому, як зазначила міністр освіти і науки України, Лілія Гриневич, щоби уникнути надмірного навантаження на сервери під час подання заяв онлайн, вступники можуть створити власний онлайн-кабінет для подальшої подачі з нього заяв з 29 червня.

 

Зазначимо, що у вступній кампанії-2017 з’явилась низка новацій, відмінних від тогорічних норм – не тільки для бажаючих вступити на бакалаврат, а й для майбутніх магістрів. Питання, що нового є для абітурієнтів-2017, ПОЗИЦІЇ розкриває відповідальний секретар приймальної комісії Запорізького національного технічного університету Віктор Грешта:

 

– Нинішнього року на місця держзамовлення можна подати 9 заяв на 4 спеціальності. Минулого року – 15 заяв на 5 спеціальностей.Зазначу, що для вступу у вищі навчальні заклади також приймаються сертифікати оцінювання за 2016 рік.

 

Також передбачено збільшити на десять відсотків кількість місць державного замовлення у вищих навчальних закладах, куди найбільше абітурієнтів подадуть документів з високими балами. По завершенні конкурсного відбору може здійснюватись переведення на вакантні місця державного замовлення осіб, які мають спеціальні умови на здобуття вищої освіти за державним замовленням в послідовності визначеній правилами прийому до ВНЗ.

 

На окремих спеціальностях, зокрема «Журналістика», не передбачається введення творчого конкурсу, а вступ лише за сертифікатами (ця норма буде запроваджена у наступному році).

 

– Чи є преференції для вступників із тимчасово окупованих територій?

– З19 червня до 30 вересня для вступників із тимчасово окупованої території АР Крим та м. Севастополь і території проведення АТО працюють освітні центри «Крим-Україна» та «Донбас-Україна». Ще один список – евакуйованих вузів Донбасу, де теж створені освітні центри «Донбас-Україна».

 

Вступати до ВНЗ через освітні центри можуть особи, що мають український документ про освіту та сертифікати ЗНО 2016 або 2017 років.

Ця категорія осіб мала можливість навчатись у сусідніх областях. Якщо такої можливості не було, то у вишах доведеться отримати декларацію. За нею необхідно скласти 2 іспити державної підсумкової атестації (українська мова та історія України) та 1 – вступний (визначає ВНЗ); отримати в загальноосвітньому навчальному закладі (закріпленому за освітнім центром) тимчасову довідку, яку протягом 3 місяців потрібно замінити на документ про освіту державного зразка.

 

Вступники з Криму та території проведення АТО, які мають український атестат та позитивні результати ЗНО, можуть вступати до будь-якого вишу України, зокрема, на місця державного замовлення.

 

За законом передбачається зарахування до 1 тисячі осіб з окупованих територій до сусідніх областей – Миколаївської, Одеської та Херсонської.

По військовозобов’язаних, які були в тимчасово окупованих територіях ОРДЛО достатньо військового квитка.

 

– Як проходитиме прийом до магістратури?

– Наразі акцентовано порядок прийому на освітній ступінь магістратури за спеціальністю «Право», що проходитиме з використанням організаційно-технологічних процесів здійснення ЗНО, як 2016 року. Минулорічний експеримент із відбору й зарахування студентів на спеціальність виявився вдалим. У ньому взяли участь дев’ять ВНЗУкраїни. Враховуючи успішність пілотного проекту, цього року тестування поширено на усі вищі навчальні заклади. Подання документів та реєстрація бажаючих здобути ступінь магістра за відповідним фахом триває з 12 по 25 липня. Вступник може подати 5 заяв.

 

Єдине фахове вступне випробування передбачає виконання тесту, що містить три блоки тестових завдань: «Право» (містить 70 питань з шести правничих дисциплін), «Іноземна мова» (завдання на вибір з трьох мов: англійської, німецької, французької) й «Тест загальної навчальної правничої компетенції» (ТЗНПК) – це швидкісний тест, оскільки юристам доводиться часто опрацьовувати велику кількість документів у стислі терміни. Він включає в себе завдання на критичне, аналітичне та логічне мислення.

 

На зв’язку

Запитай ректора

11 липня з 11.00 до 12.00 у редакції газети ПОЗИЦІЯ відбудеться пряма телефонна лінія з ректором ЗНТУ професором Сергієм Борисовичем Бєліковим

 

Поставити свої питання щодо вступної кампанії-2017 та навчального процесу ви можете, зателефонувавши за номерами: (061) 289-35-36, 289-35-37

 

Джерело Позицiя