Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Сергій БЄЛІКОВ: «МОНУ підтримує абітурієнтів з сільської місцевості»

Сергій БЄЛІКОВ: «МОНУ підтримує абітурієнтів з сільської місцевості»

Категорія: Суспільство, Регіон, Культура
Сергій БЄЛІКОВ: «МОНУ підтримує абітурієнтів з сільської місцевості» Ми живемо у час реформ, освітніх в тому числі. Спілкуючись з нашими експертами і спираючись на їх компетентну оцінку, ми в своїх публікаціях доносимо до читача тему змін в українському суспільстві.
 
 

11 липня, напередодні вступної кампанії, в редакції газети ПОЗИЦІЯ відбулась традиційна пряма телефонна лінія з ректором Запорізького національного технічного університету професором Сергієм Бєліковим.

 

Публікуємо найбільш ключові питання, які були поставлені нашому гостю читачами.

 

– Сертифікати за які роки дійсні для вступу на 1-й курс?

– Цьогорічної вступної кампанії приймаються сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання 2016 та 2017 років.

 

– Чула про спеціальні умови вступу на бакалаврат, запроваджені у вступній кампанії-2017. Чи не можете більш детально про них повідомити?

– Так, цього року введено поняття Про спеціальні умови участі у конкурсі (співбесіда, вступні випробування, ЗНО-2016, -2017) та спецумови здобуття вищої освіти за держзамовленням. Згідно з ними учасники бойових дій, діти-сироти, особи, які мають захворювання, що можуть бути перешкодою для проходження ЗНО, затверджені наказом МОНУ, МОЗУ № 1027/900, зараховуються за квотою 1 (встановлюється ВНЗ) – 10 відсотків місць держзамовлення. Решта пільгових категорій мають право на переведення на вакантні місця держзамовлення за умови, якщо їх конкурсний бал менший за мінімальний не більше ніж на 10 балів (20 балів на інженерно-технічні спеціальності).

 

Це я повідомив у загальних рисах, але у приймальній комісії (ПК) ЗНТУ працює консультаційний пункт, де вам нададуть вичерпну інформацію з цього питання.

 

Хочу зазначити, що спортивне життя у ЗНТУ посідає важливе місце. І дуже тішить те, що цьогорічної вступної кампанії особам, які є членами збірних команд України, брали участь у міжнародних олімпіадах тощо – зараховуються оцінки по 200 балів з двох вступних випробувань за вибором вступника.

 

– Чи планується пільговий прийом документів у абітурієнтів з тимчасово окупованих територій?

– Така категорія осіб, що отримала повну загальну середню освіту, має право на зарахування до одного з ВНЗ Запорізької, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей в межах квоти 2 (встановлюється МОНУ) – загалом 1000 місць.

Зазначу, що прийом заяв здійснюється в електронній формі як на денну, так і на заочну форму навчання, окрім тих, хто йде за спеціальними умовами участі у конкурсі. Про них можна дізнатись в ПК.

 

– Як можна самостійно розрахувати конкурсний бал?

– У телефонній розмові це зробити складно, але я лишу в редакції алгоритм розрахунку, який можна буде опублікувати.

 

– Моя донька перейшла до 10 класу. По закінченні школи вона планує вступити до вашого ВНЗ. Коли до вас приходити на підготовчі курси і хто їх викладає? Також скільки балів додається до конкурсного по закінченні?

– У нас підготовка є за дворічною та однорічною програмами. Ведуть їх досвідчені викладачі. Щодо балів, то за інженерно-технічними напрямками цього року додано до 10 балів. За гуманітарними – жодного.

 

– Розкажіть про новації МОНУ відносно «коефіцієнтів». Ми чули про них, але не до кінця розуміємо, в чому їх привабливість.

– Так, інноваційним у цьогорічній вступній кампанії є запровадження трьох категорій коефіцієнтів до конкурсного балу: галузевий, регіональний та сільський.

 

Галузевий коефіцієнт складає 1,03 і надається тим вступникам, які подали до нас заяву з першою пріоритетністю на спеціальності інженерно-технічного спрямування.

 

Регіональний і сільський коефіцієнти складають 1,02. Зокрема сільський є потужним мотивуючим чинником не поспішати до столиці на навчання, адже у нас, на Запоріжжі, є вельми самодостатні вищі навчальні заклади. Зокрема, наша «машинка» посідає гідне місце в усіх освітніх національних рейтингах і має за честь приймати у себе європейських вчених для обміну досвідом.

 

Отже, запровадивши згадані коефіцієнти, МОНУ таким чином створило належні умови для вступу до регіональних вузів, щоби молодь мала можливість навчатись ближче до дому. Також це соціальна підтримка сільських випускників загальноосвітніх шкіл з боку Міносвіти і науки України.

 

– Як скористуватись цими коефіцієнтами?

– Регіональний і галузевий коефіцієнтивстановлюються після реєстрації вступникомзаяви до відповідного ВНЗ. Щодо сільського – абітурієнт сканує свою довідку(видається органами місцевої влади) і завантажує ії в електронному кабінеті. Після цього документи йдуть на розгляд до ПК.

Далі конкурсний бал автоматично помножуватиметься на коефіцієнти в Єдиній державній базі з питань освіти.

 

– Сергію Борисовичу, звертаюсь до Вас як до депутата Запорізької обласної ради. На одній із останніх сесій облради директором департаменту освіти і науки Запорізької ОДА Тетяною Озеровою було поставлено питання про передачу освітнього комплексу ПТНЗ (професіонально-технічні навчальні заклади – ред.) із власності держави на баланс облради. Депутати це рішення не підтримали, незважаючи на те, що це давня і болюча проблема. На Вашу думку небайдужого освітянина, які є шляхи вирішення даного питання?

– Я був депутатом облради у 2006 році, і тому мені є з чим порівнювати. Тоді депутатський корпус був більш злагодженим і організованим. Сьогодні нова виборча система привела в сесійну залу деяких людей, скажімо, недостатньо компетентних в питаннях, які вони збираються обговорювати. Вони розмірковують таким чином: якщо щось передається кудись, значить за цим стоїть корупційна складова. Але це далеко не так. Потрібно розділяти особистий піар та життєву необхідність. Безперечно, шукати вихід з даної ситуації потрібно. Можливо, доведеться дещо переформатувати, оптимізувати систему ПТНЗ. Але, підкреслю, будь-яке рішення має бути розумним.

 

– Доброго дня, Сергію Борисовичу. Я розумію, що у Вас сьогодні пряма лінія з важливих питань вступної кампанії.

– Ми торкаємось усіх питань.

 

– Моя донька мала честь навчатись у ЗНТУ. Вона стала успішною людиною. Так от, я хочу Вам сказати – у Вас найкращий вуз і найкращі випускники.

– Дякую.

 

– Цього року виповнюється 20 років як Ви стали ректором, випустили тисячі випускників. Вам є ким пишатись. Дуже приємно читати Ваші інтерв’ю на сторінках газети ПОЗИЦІЯ. Ви завжди опікувались спортом у «машинці». Дякуючи Вам моя донька потрапила на змагання із аеробіки до Франції (Монпельє) у складі спортивної групи студентів.

– Це відома поїздка. Перемога нашого ВНЗ у змаганнях зі спортивної аеробіки стала переломною для розвитку цього виду спорту в ЗНТУта Україні.

 

– Ректор, який опікується спортом у вузі… Я бачила в одному із телеефірів, як Ви раділи спортивному успіху своїх студентів – це дорого варто.

– В універсіаді ми посідаємо завжди перші місця. Я пишаюсь нашими гандболістами, баскетболістами за їх перемоги. Сподіваюсь, що скоро буде відремонтований ДС «Юність», і «машинка» там продемонструє свої переможні досягнення.

 

– Ваші випускники розкидані по світу, але знаю: вони не забувають свою alma mater. У мене є побажання – щоби у ЗНТУ з’явилась алея випускників.

– Обов’язково розглянемо Вашу пропозицію. У свою чергу скажу, що ми завжди раді бачити своїх випускників. Вони – наша гордість. Ми розділяємо їх успіхи і звершення.

 

– Бажаю Вам і ЗНТУ усіх благ і гідних студентів.

 

Від редакції

На шпальті газети неможливо опублікувати усі ваші запитання ректору ЗНТУ. Їх чимало, і стосувались вони загальних питань щодо вступу у магістратуру, рейтингової системи нарахування стипендій, автономії вузів тощо. Частково ПОЗИЦІЯ їх висвітлювала в попередніх номерах, що висвітлені також на сайті pozitciya.com.ua

 

Наталія НЕСТЕРЕНКО, фото Володимира САЛЬНИКОВА

 

Джерело Позицiя