Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Вступна кампанія пройдена – недоліки лишились

Вступна кампанія пройдена – недоліки лишились

Категорія: Суспільство, Культура
Вступна кампанія пройдена – недоліки лишилисьНапередодні вступної кампанії-2017, 11 липня, на прямій лінії з нашими читачами ректор Запорізького національного технічного університету професор Сергій Бєліков зауважував, що цьогорічні новації Міністерства освіти і науки України, відносно зокрема сільського коефіцієнту, спрямовані на підтримку абітурієнтів із сільської місцевості для отримання ними доступу до якісної освіти.
 

В ході кампанії з’ясувалось, що таке, на перший погляд, позитивне нововведення змусило понервувати і МОН України, і приймальні комісії. Всупереч тому, що за законом рекомендації до зарахування вступників на місця держзамовлення мало бути відбутись о 12.00 вівторка, відповідна інформація була оприлюднена після 18.00 1 серпня.

 

З проханням надати коментар про причини такого зволікання ПОЗИЦІЯ звернулась до відповідального секретаря приймальної комісії Запорізького національного технічного університету Віктора Грешти.

 

– Вікторе Леонідовичу, що перешкодило надати вчасно результати конкурсного відбору для зарахування до ЗНТУ?

– По всій Україні приймальні комісії вищих навчальних закладів не встигали опрацювати всі подані заяви та перевірити правильність нарахування сільського коефіцієнту. Тому МОН України надало додатковий час. Ускладнення в роботі почались одразу: система електронного вступу перші чотири дні вступної кампанії не працювала взагалі, на п’ятий день пішов вал інформації, абітурієнти у своїх кабінетах завантажували казна що: хто фото, хто картинку, скан-копію паспорта, замість документа, який підтверджував би реєстрацію абітурієнта в сільській місцевості (додаток 13 до Правил реєстрації місця проживання…). Інформація автоматично відображувалась в Єдиній базі, після опрацювання заявки у ВНЗ вступник не міг вже нічого змінити. Наш достатньо численний персонал кожного дня до півночі змушений був переглядати довідки, якщо вони виявлялись помилковими чи недоречними, телефонувати відправнику.

 

Щодо сільського коефіцієнту, то ця ініціатива позитивна, але виявилась для більшості вступників цілком незрозумілою. Коефіцієнт ставили майже усі, чи просто надавали скан з пропискою. І це стало чи не головною перешкодою у нормальній роботі приймальних комісій.

 

– МОН України анонсувало необхідність запровадження сільського коефіцієнту, а механізму, виявляється, не розробило. Чи можна було спрогнозувати цю проблему заздалегідь?

– Після аналізу результатів минулорічної вступної кампанії, Міністерством освіти і науки України було прийнято рішення про те, що держзамовлення розподілятиметься за алгоритмом широкого конкурсу. 2016 року були нарікання від вищих навчальних закладів з різних регіонів на те, що більша кількість абітурієнтів штучним чином потрапляла до Київських, Харківських, Львівських вищих навчальних закладів. Тому було прийнято рішення про запровадження коефіцієнтів (детальніше в ПОЗИЦІЇ №28 за 13 липня).

 

Коли почалась цьогорічна вступна кампанія, виявились недоліки від нововведень, про що зауважувалось вище. Після таких помилкових даних щодо застосування сільського коефіцієнту МОН України почало виправляти ситуацію. У спекотні дні роботи приймальних комісій із міністерства почала поступати низка різних уточнюючих інструкцій. Це є безпрецедентним явищем за усю історію вступних кампаній в Україні і, що характерно, суперечить діючому законодавству.

 

Наприклад, вже після старту кампанії з’явився лист МОН України 1/11–6036 від 22.06.2017 з інформаційним матеріалом, де йдеться про те, що для начебто покращення роботи приймальної комісії надані документи про визначення права абітурієнта на отримання коефіцієнта. В тому листі було зазначено, що такий коефіцієнт може надаватись особам, які проживають у селі не менше одного року. Про це раніше не було зазначено. Потім з’явилося роз’яснення щодо класифікації населених пунктів, мешканці яких за територіальною ознакою мають право претендувати на сільський коефіцієнт. Певні ускладнення були пов’язані з перейменованими населеними пунктами відповідно до закону про декомунізацію. Довідки, зазвичай, надавались із старими назвами населених пунктів, а в реєстрі містилися вже нові назви.

 

І таких інструкцій в ході кампанії було чимало. Переглядаючи атестати та інші документи вступників, а також розбираючись в усіх тонкощах міністерських приписів і додатків, приймальна комісія ЗНТУ, працюючи в ручному режимі, найчастіше закінчувала роботу о другій годині ночі.

 

– Тобто, якби не завищена відповідальність вашої команди, у будь-який момент вступна кампанія могла б і зірватись?

– Скажу більше: незважаючи на відсутність чітких критеріїв, визначених МОН України щодо коефіцієнтів, остаточна відповідальність за правильність їх нарахування покладається саме на керівників приймальних комісій – ректорів ВНЗ.

 

– Охарактеризуйте, будь ласка, картину по бюджетних місцях.

– Реальна кількість доведених бюджетних місць відрізняється від заявленої кількості максимальних-мінімальних обсягів, затверджених раніше міністерством. Наприклад, на спеціальність «Матеріалознавство» державне замовлення за максимальним обсягом складає 22 місця, в інших 13-ти навчальних закладах, які готують матеріалознавців, приблизно така ж кількість максимальних обсягів (тобто загалом орієнтовно 250–300 місць). А реальна кількість по державі – 70. На підготовку атомників країна надала 90 місць. В той же час на менеджерів, правознавців, економістів, якими перевантажені центри зайнятості, державі не шкода тисячі і більше місць.

 

– Зарахування вступників відбудеться вчасно?

– Так, не пізніше 12.00 7 серпня. З переліком необхідних документів, що мають надати абітурієнти, можна ознайомитись на сайті ЗНТУ. Невикористані місця державного замовлення будуть надані пільговим категоріям вступників.

 

Джерело Позицiя