Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Субсидії: збільшення соціальних норм та монетизація

Субсидії: збільшення соціальних норм та монетизація

Категорія: Суспільство, Регіон
Субсидії: збільшення соціальних норм та монетизація В запорізьких управліннях праці та соціального захисту населення (УПСЗН) триває перепризначення субсидій. У зв’язку зі змінами, що були внесені урядом від 01.05.2017 перерахунку підлягають понад 30 тисяч справ одержувачів субсидій у Шевченківському районі. Особам, які звернулись після 1 травня, субсидія призначається з урахуванням нових змін. Особливості процесу її призначення прокоментувала начальник УПСЗН Запорізької міської ради по Шевченківському району Ольга Сагура.
 
 

– Ольго Миколаївно, що суттєво змінилось в порядку призначення субсидії?

– Однією зі змін стало збільшення соціальної норми житла для непрацездатних, тобто для домогосподарств, що складаються з однієї або декількох непрацездатних осіб, до яких відносяться: пенсіонери, люди з інвалідністю, діти до 18 років. Якщо, наприклад, в будинку проживає одна або дві непрацездатних особи, соціальна норма, на яку призначатиметься субсидія, збільшується з 49 до 75 кв. м. Також змінився термін призначення субсидій для домогосподарств, які використовують природний газ або електричну енергію для індивідуального опалення. Він триватиме з 16 жовтня по 15 квітня включно.

 

– Які ще відбулись зміни щодо призначення субсидій?

– Одним із нововведень є запровадження монетизації. Її метою є стимулювання громадян економно споживати енергоресурси. Тобто невикористані суми субсидій на оплату газу та електропостачання для індивідуального опалення в обсягах, що не перевищують 100 кв. м природного газу або вартості 150 кВт електроенергії, перераховуються на рахунок заявника у разі його звернення. Максимальна сума, що може бути перерахована, по газу складає 696 грн, а по електроенергії – 135 грн.

 

В які терміни можна звертатися для оформлення монетизації і який перелік документів потрібний для цього?

– Заяву на повернення коштів необхідно подати до 31 серпня поточного року, вказавши особистий рахунок заявника в банку або зазначити здійснення виплати через відділення «Укрпошти». Сьогодні лише 30% від одержувачів субсидії, які мають право на монетизацію, звернулись до управління, хоча усім потенціальним заявникам були надіслані смс-повідомлення та листи. Також неодноразово ця інформація надавалась до ЗМІ. Я хотіла б наголосити на тому, що термін подачі заяв спливає.

 

Проте черги не меншають…

– Значний наплив заявників пов’язаний з такими змінами в законодавстві як порядок нарахування субсидій боржникам. При наявності простроченого боргу за комунальні платежі більш ніж за два місяці,сім’ї може бути перерахована субсидія лише в разі погашення боргу або його реструктуризації, тобто зі складанням певного графіку погашення. Постачальниками комунальних послуг було надано до управління списки боржників, кількість яких на 1 травня складала 3558 осіб. Їм всім було направлено смс- або письмове повідомлення про необхідність погашення боргу або його реструктуризації з необхідністю надання інформації в управління соцзахисту. Якщо документи надійшли на протязі двох місяців – субсидія нараховується з моменту закінчення надання попередньої субсидії, а якщо більше двох місяців, то субсидія нараховується з місяця подачі документів про погашення боргу із заповненням нової заяви і декларації. На жаль, з приводу погашення заборгованості і подовження субсидії звернулись лише поки 25% від кількості боржників.

 

– Чи очікується зростання відвідувачів?

– Обсяг звернень, без сумніву, зросте, тому що в опалювальний період розмір субсидії значно відрізняється, а це в майбутньому може позначитись на фінансовому стані сім’ї. Саме тому питання погашення боргів треба вирішувати до початку опалювального періоду.

 

– Ольго Миколаївно, а як вплине збільшення потоку людей на якість і умови їх прийому?

– Стосовно організації прийому громадян хочу зауважити, що в управлінні запроваджена електронна система прийому, тобто електронна черга. Вона надає змогу комфортно обслуговувати заявників у найкоротші терміни.

 

– До редакції надходять занепокоєння від представників ОСМД і ЖБК стосовно неповного об’єму фінансування по призначеним субсидіям постачальникам послуг. Будь ласка, прокоментуйте цю ситуацію.

– На сьогодні фінансування з держбюджету відбувається в неповному обсязі. Розподіл коштів по ОСМД і ЖБК здійснюється пропорційно в залежності від суми заборгованої субсидії. Зауважу, що наявність заборгованості з виплати субсидій держави перед надавачами послуг не впливає на розрахунки між споживачем і організацією. Одержувачі субсидій повинні сплачувати лише вартість фактично спожитої послуги з урахуванням розміру субсидії.

 

– Чи потрібно у зв’язку зі змінами в законодавстві вдруге подавати документи на перерахування субсидії?

– Так, якщо сім’я користується пічним опаленням і отримувала субсидію на вугілля та скраплений газ. Також, якщо субсидія в опалювальний період дорівнювала нулю або субсидія була призначена на орендоване житло. В інших випадках, крім осіб, що мали борг, субсидія перепризначується автоматично.

 

Джерело Позицiя