Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Будні листоноші. Ціна якості

Будні листоноші. Ціна якості

Категорія: Позиція » Статті » Економіка
Будні листоноші. Ціна якості На початку цього року уряд ініціював збільшення мінімальної заробітної платні з 1600 грн до 3200 грн. Вперше за роки незалежності розмір мінімальної зарплати зрівнявся з прожитковим мінімумом для працездатних осіб.
 

Проте, за даними Державної служби статистики України, зі збільшенням мінімальної заробітної платні, рівень середньої зарплати знизився на 7,2%. Тільки в державній сфері помітне зростання середнього доходу. Наприклад, зарплати працівників вищих учбових закладів зросли майже на третину. Однак, паралельно з цим, у вузах і в держустановах спостерігається активне скорочення штату.

 

Одним із наслідків підвищення мінімалки стало те, що роботодавці тепер намагаються зекономити на робочій силі. Деякі підприємства скоротили штат співробітників, чимало людей були вимушені йти на біржу праці. А ті працівники, що не потрапили під скорочення тримаються за своє місце і погоджуються на більш жорсткі умови надання працевлаштування.

 

Ця ситуація торкнулась насамперед працівників Укрпошти. Мені вдалось поспілкуватися з листоношею, яка пропрацювала на пошті більш ніж 10 років. Вона погодилась анонімно надати коментарі щодо даної ситуації. Основна проблема, на її думку, в тому, що раніше розмір дільниці був 6–7 км, а зараз навантаження збільшили майже в два рази, встановивши розмір в 11 км. При цьому робочий день залишився восьмигодинним. Причина збільшення навантаження – нестача людей. Через це неможливо повністю забезпечити кожного клієнта якісним обслуговуванням, листоноші просто не встигають обійти всі дільниці за графіком. Також поштарі носять пенсію, і це один з їх найважливіших обов’язків – кошти мають надійти до одержувача день в день без затримки. Тому, трапляється так, що на одну дільницю доводиться ходити по два рази на день, зранку принести пенсію, а потім принести газети.

 

Окрім цього, працівників Укрпошти тепер зобов’язують носити різні товари (пральні порошки, мило тощо) з оплатою до 5% від суми. Товари носять разом із пенсією. «Продала за місяць на 3 тис. грн, отримала додатково лише 30 грн».

 

Наскільки законні ці зміни прокоментувала спеціаліст відділу праці УПСЗН Шевченківського району Ольга Єрьоменко:«Згідно законодавству України при зміні в організації виробництва і праці співробітник повинен бути попереджений не менш ніж за 2 місяці. Якщо людину не влаштовують умови надання працевлаштування, то вона має право звільнитися із застосуванням норми щодо скороченню штату».

 

Хоча й генеральний директор «Укрпошти»Ігор Смілянський заявив ще на початку лютого, що «Укрпошта» має усміхатися не тільки споживачам послуг, а й працівникам підприємства: якість сервісу та умови праці співробітників мають бути покращені. Великий успіх досягається низкою простих і вчасних рішень», кардинальних змін в кращий бік щодо умов праці не прослідувало.

 

Збільшення штату працівників допомогло б «Укрпошті» повернути свої позиції на ринку операторів поштових послуг. Забезпечення якісного обслуговування населення і прийнятних умов праці має бути пріоритетною позицією для керівництва будь-якого підприємства.

 

Джерело Позиція

 

 

Альона САГУРА