Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Народили за кордоном – Батьківщина допоможе

Народили за кордоном – Батьківщина допоможе

Категорія: Суспільство, Реформи
Народили за кордоном – Батьківщина допоможе Останнім часом все більше українок вирішують народжувати за межами країни. Майбутніх мам не зупиняють ні захмарні ціни у закордонних лікарнях, ані складнощі, пов’язані з оформленням документів на дитину.
 

У редакцію надійшов лист з проханням розтлумачити, чи мають право на «декретні» гроші така категорія жінок.

 

«Доброго дня «ПОЗИЦІЯ»! В мене є сестра, вона громадянка України, проте наразі тимчасово мешкає у Польщі. Через місяць їй народжувати, після чого вони з чоловіком планують повернутись до Запоріжжя. Чи матиме вона право на допомогу при народженні дитини та чи потрібні якісь документи з Польщі для цього? Ольга Діденко, м. Запоріжжя».

 

За роз’ясненням щодо цього питання ми звернулись до Шевченківського управління соціального захисту м. Запоріжжя. Начальник відділу прийому громадян Ольга Береговець детально прокоментувала особливості оформлення допомоги на дитину, що народилась за кордоном:

–Така соціальна гарантія надається одному з батьків, опікуну, які постійно проживають разом з дитиною, з метою створення належних умов для її повноцінного утримання та виховання. При пред’явленні паспорту для отримання допомоги подається заява одного з батьків та оригінал з копією свідоцтва про народження дитини, або в електронному вигляді із засвідченням цифрового підпису. Жінки, які мають зареєстроване місце проживання на території України і народили дитину під час тимчасового перебування за межами країни, при оформленні допомоги подають документи, що видані компетентними органами країни-перебування і легалізовані у встановленому порядку. Розглянемо три випадки оформлення документів на дітей, які народились за кордоном.

 

Перший випадок – дитина народилась за кордоном та зареєстрована в дипломатичному представництві або консульській установі України. Одна з вище вказаних установ видає батькам дитини свідоцтво про народження українського зразку. В даному випадку документ легалізації не потребує, допомога призначається на загальних підставах.

 

Другий випадок передбачає легалізацію документів про народження дитини, виданих офіційними органами, за наявності спеціального штампу – апостилю. Після цього документ набуває повної юридичної сили в іншій державі. Такий порядок застосовується по відношенню до країни-учасниць Гаазької конвенції, куди входять більш ніж 80 країн, серед них – Австралія, Індія, Колумбія, Польща, Болгарія, Туреччина тощо. При отриманні апостилю в подальшому потрібен лише нотаріальний переклад документа. Також в деяких країнах є вимога щодо подвійного апостилю: спочатку на оригіналі чи нотаріально засвідченій копії документа, а потім на нотаріально-засвідченому перекладі документа. Країни, що потребують подвійного апостилю – це Австрія, Бельгія, Франція, Італія тощо.

 

У третьому випадку передбачено засвідчення офіційних документів, виданих компетентними органами країни-перебування, в порядку консульської легалізації. Тобто існує список країн, які не входять до списку Гаазької конвенції, тому спрощена система наявності апостилю для них не діє. В даному випадку необхідна легалізація через консульство, яка включає: отримання печатки Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ України, нотаріальний переклад документа, наявності печатки консульства (посольства необхідної країни). Ця процедура потрібна для таких країн як Саудівська Аравія, Канада, Лівія, Ірак, Єгипет, Шрі-Ланка та інші.

 

Отже, сестра авторки листа може звернутись до управління соцзахисту, надавши документи відповідно до першого або другого варіантів. Важливо звернути увагу, що згідно із пунктом 12 постанови Кабінету міністрів №1751 «Про затвердження порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми», допомога при народженні дитини призначається за умови, що звернення за її призначенням надійшло не пізніше ніж через 12 календарних місяців після народження дитини. Тобто якщо один із батьків звернувся пізніше встановленого терміну, то заявник втрачає право на даний вид допомоги.

 

Альона САГУРА

 

Джерело Позиція