Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Ігор БАТРАК: «Держава – це кожен з нас!»

Ігор БАТРАК: «Держава – це кожен з нас!»

Категорія: Регіон, Агросектор
Ігор БАТРАК: «Держава – це кожен з нас!» На сторінках ПОЗИЦІЇ ми досить розлогорозповідаємо про те, як триває впровадження реформи децентралізації влади на теренах Запорізької області. Великобілозерська об’єднана територіальна громада привертала нашу увагу неодноразово. Перш за все завдяки непересічній особистості, талановитому керівникові, колишньому директору Великобілозерського відділення ТОВ «Преображенське» Ігореві Батраку.
 

З моменту його обрання на відповідальну посаду сільського голови не пройшло й року, але земляки керманича одностайні – життя в селах, що увійшли до складу громади, почало помітно змінюватися на краще.

 

Саме це й підштовхнуло нас до того, щоб особисто дізнатися про те, чим сьогодні живе Великобілозерська ОТГ. Днями ми вирушили у відрядження.

Перебування у Великобілозерській ОТГ розпочалося з відвідування робочої наради, присвяченої обговоренню документу «Стратегічне планування розвитку Великобілозерської ОТГ на 2018–2020 роки». Участь у засіданні взяли приватні підприємці, представники бюджетних установ, громадськості та особисто сільський голова Ігор Батрак.

 

Начальник загального відділу Олександра Децюра та начальник економічного відділу Тетяна Барановська виступили з доповідями стосовно загальних, бюджетних та освітніх питань. Кожному з учасників зустрічі були роздані анкети. Побажання та зауваження, висловлені в них, будуть враховані при розробці остаточного варіанту плану стратегічного розвитку громади. Під час одного з виступів було відзначено, що доходи Великобілозерської громади – великі, вона цілком спроможна. І якщо в 2017 році доходи всього району становили понад 80 млн грн, то станом на сьогоднішній день вони вже складають 61 млн грн. Сума, на перший погляд, значна, але якщо проаналізувати деякі показники, стає очевидним, що в порівнянні з минулим роком, змінився розмір дотацій і субвенцій, що надає держава. Левова частка бюджету витрачається на освіту. Вона становить 32 млн грн.

 

Пов’язано це з низькою наповнюваністю класів. Проектна потужність семи закладів освіти, що є в громаді, складає 2050 учнів, але фактично в них навчається всього 762 дитини. Під час зустрічі було озвучено і багато інших проблем, наприклад, в медичній сфері. Але як відзначив у своєму виступі Ігор Батрак, першочерговим завданням для керівництва громади на даному етапі є ремонт доріг і забезпечення мешканців якісною питною водою. «Щоб відремонтувати дорогу, треба спочатку прокласти новий водопровід. А не навпаки, як робили до цього: витрачали величезні кошти на ремонт дороги, а потім рили траншеї для водопроводу… Зробити це ми плануємо за рахунок коштів сільських рад, які вони заощадили у минулому році. І це також потребує чималих грошей», – проінформував присутніх керманич.

 

На завершення зустрічі учасники засідання обговорили перспективи розвитку об’єктів соціальної сфери, а також заслухали звіти начальника 7-го державного пожежно-рятувального посту з охорони села Велика Білозерка ГУ ДСНС України в Запорізькій області Сергія Борисенка та начальника Великобілозерського відділення Нацполіції Юрія Погара про поточний стан справ.

Ми ж звернулися до Ігоря Батрака з проханням про інтерв’ю.

 

 

– Чи можна сказати, що Великобілозерська ОТГ є незалежною від Києва у фінансовому сенсі?

– Звісно, ні. Бо субвенції на освіту та медицину, які надає держава, є досить вагомою доходною статтею нашого бюджету. Тому, безумовно, ми залежимо від Києва, власне, як і громади по всій Україні.

 

В чому, на вашу думку, крім фінансової складової, полягає справжня децентралізація?

– У виконанні державою своїх обіцянок, а також того, що задекларовано в Конституції, – права громадян на отримання якісної освіти та медичних послуг. Наприклад, на сьогоднішній день нам треба близько 1,5 млн грн на обладнання класів. Держава зобов’язана забезпечити дітей шкільним автобусом. Але в багатьох випадках ми дбаємо про це самі. Хоча й позитивні зміни також є, це неможливо заперечувати.

 

Що вже вдалося зробити для покращення якості життя людей? Наприклад, у таких проблемних сферах як освіта та медицина?

– Ставши громадою, ми отримали освіту, яка з 1991 року ніколи не модернізувалась. Візьмемо Великобілозерський навчально-виховний комплекс №1, який планується зробити опорною школою. Сьогодні в ній є два класи з новими дошками, партами та стільцями. З’явилися вони тамзавдяки меценатам. Але до цього НВК перебував в такому стані… Не набагато кращою є ситуація і в інших навчальних закладах громади. Але ми працюємо в цьому напрямку, не чекаючи манни небесної. Бо на території, де ми живемо, держава – це кожен з нас! Діти повинні отримувати якісні знання, а не просиджувати уроки, мріючи скоріше піти додому. Щодо медицини… Для того щоб люди приїхали працювати до нас, їм необхідно дати житло та гідну зарплату. У нас є дві квартири для проживання лікарів, одна з яких – трьохкімнатна. Нещодавно придбали також великий будинок. Коштів на те, щоб доплачувати медикам за ургентацію, на жаль, не вистачає. Але ми шукаємо шляхи розв’язання цієї проблеми.

 

Розкажіть, апарат громади вже повністю сформований?

– Майже! Ми намагаємось залучати перш за все молодих фахівців. Я й моя команда впевнені, що саме молодь – це перспектива, розвиток та впевненість у майбутньому!

 

Відверто про головне

Нашим наступним співрозмовникам ми задали тільки одне питання.

 

Чи спостерігаєте ви зміни на краще, які відбуваються завдяки тому, що Великобілозерський район став об’єднаною громадою, аІгор Батрак її головою?

 

Олександр Ходус, депутат Великобілозерської сільської ради:

Безумовно, спостерігаю. Ігор Іванович, м’яко кажучи, отримав непростий спадок – п’ять сільських рад, кожна з яких має купу проблем. Візьмемо, наприклад, Великобілозерську сільську раду. Коли ми її приймали, майже все було в незадовільному стані. Починаючи від робочих кабінетів й документації, закінчуючи технічним оснащенням та непрофесійним керівним апаратом. Нашому голові треба віддати належне – вперше за довгі роки мешканці Великобілозерського району побачили злагоджену, конструктивну роботу голови та депутатів сільради: без хитрощів, інтриг та «підстав».

 

Лілія Білик, депутат Великобілозерської сільської ради:

– Справи Ігоря Батрака говорять самі за себе. Знаєте, як зараз наші люди кажуть? Нарешті в районі з’явився господар! Голова бюджет не «пиляє», відкатів не бере, займається благочинністю. А ще йому вдалося те, що до нього не вдавалося нікому – консолідувати всі політичні сили району.

 

Ігор Куча, член виконкому Великобілозерської сільської ради:

– В першу чергу – введення в експлуатацію нового водогону на п’яти вулицях , на якому хтось «нагрів руки» і покинув. Якби не Ігор Батрак, мешканці цих вулиць не дочекалися б води і до сьогоднішнього дня. Я, як і інші мешканці Великобілозерської ОТГ, щиро вдячний Ігореві Батраку за все, що він робить. В нього багато ентузіазму, він дослухається до людей, всім прагне допомогти. Це справжній патріот нашої землі!

 

Володимир БУТ, фото Володимира САЛЬНІКОВА

 

 

С фотоотчетом Вы можете ознакомиться здесь

 
Джерело Позиція