Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Разом заради правди про минуле, заради спільного майбутнього

Разом заради правди про минуле, заради спільного майбутнього

Категорія: Суспільство, Культура
Разом заради правди про минуле, заради спільного майбутнього За участі представників Волинського Полісся в Запоріжжі відбувся круглий стіл з нагоди 110-річчя від дня народження генерал-хорунжого Тараса Бульби-Боровця, фундатора Української повстанчої армії та Олевської республіки.
 

Як відомо, 9 березня виповнилося 110 років з дня народження Тараса Дмитровича Боровця (отамана Тараса Бульби-Боровця) – фундатора «Поліської Січі» Української повстанчої армії (після 16.11.1941 –УПА, з 20.07.1943 – УНРА, Українська народно-революційна армія; період існування – з 28.06.1941 по 17.11.1943), а також «Олевської республіки» (21.08. – 16.11.1941), яка була прообразом національно-державного ладу, що його збирався розбудувати Державний центр (екзильний Уряд) Української Народної Республіки. Крім того, Т.Д. Бульба-Боровець (9.03.1908, с. Бистричі Рівненської обл. –15.05.1981, Нью-Йорк, США) був помітним діячем післявоєнної української еміграції, знаним публіцистом, автором історично значущих спогадів «Армія без держави».

 

Попри непересічність і величність постаті «лісового отамана», його досвід і здобутки як справжнього демократа-гуманіста, блискучого організатора національного українського життя, державника-патріота і талановитого військовика, навіть його ім’я в незалежній Україні довгий час були піддані цілком штучному кон’юнктурному замовчуванню. На офіційному рівні не відзначений 75-річний ювілей УПА, який мав би відмічатися 28.06.2016. Лише завдяки зусиллям чесних істориків і представників громадськості правда про «народного отамана», як його називали на Волині, Поліссі та Житомирщині, поступово починає привертати до себе увагу небайдужих громадян нашої країни. В нинішніх суспільно-політичних умовах приклад і світоглядні принципи Бульби-Боровця є особливо актуальними.

 

Незважаючи на те, що творець справжньої УПА діяв далеко від Подніпров’я, від історичного Запорожжя, у своїй діяльності він спирався на козацькі традиції України, на потужний потяг до свободи та соціальної справедливості, що йде від самих народних глибин. Саме тому навіть за умов нацистської окупації бульбівський рух набув значної ваги. Через це він за своєю суттю подібний до махновського руху часів Громадянської війни 1918–1921 років. Ця обставина сприяє налагодженню неформального діалогу між представниками громадськості південно-східного й північно-західного регіонів, що, в свою чергу, має на меті порозуміння в суспільстві, припинення конфліктів, котрі розколюють його, створюючи загрозу єдності нашого народу і внутрішньому миру в Україні.

 

Ініціатором такого діалогу виступила громадська організація «Козацьке Військо Запорозьке Низове» (верховний отаман – генерал-хорунжий Олександр Панченко). Всередині листопада минулого року керівники КВЗН відвідали Рівненщину, де зародився і діяв бульбівський рух, а в січні поточного року на Волині та Поліссі працювала знімальна група запорізької ТРК «Алекс». Результатом цих відвідин стало знайомство з земляками Т.Д. Бульби-Боровця, які опікуються його духовною спадщиною, а відтак і низка тематичних публікацій в ЗМІ Запоріжжя, Харкова і Києва, а також історико-документальний фільм на ТРК «Алекс», приурочений до 110-ліття основоположника УПА. Таким чином, сучасне козацьке Запоріжжя не тільки конкретними справами підтримало прихильників гідного пошанування пам’яті про славного сина землі Волинської, але й власним прикладом, власною енергійністю надихнуло їх надалі продовжувати цю необхідну, хоча й вкрай важку роботу, які б бюрократичні перешкоди не поставали на їхньому шляху. Це і є живим прикладом спільної справи, котра не лише на словах, а й на ділі єднає Схід і Захід, небайдужих людей із різних регіонів, справжніх патріотів України.

 

Логічним продовженням такої «народної дипломатії» став круглий стіл «Патріот-державник, воїн, публіцист. До 110-річчя від дня народження Тараса Бульби-Боровця», який відбувся 12 квітня п.р. в місті Запоріжжі за сприяння трудового колективу авіадвигунобудівного підприємства АТ «МОТОР СІЧ».

 

Від імені 27-тисячного трудового колективу до учасників і гостей заходу з вітальним словом звернувся директор АТ «МОТОР СІЧ» по зв’язках з громадськістю Анатолій Малиш. Він наголосив на необхідності донести до суспільства і особливо молоді повну правду про вітчизняну історію та її видатних діячів, подобається це комусь чи ні. Бо без знання усієї правди про наше минуле, правди, не відцензурованої на догоду швидкоплинній політичній кон’юнктурі, навряд чи можливо розбудувати справді незалежну, могутню Україну. І це завдання повинно об’єднувати людей доброї волі з усіх регіонів нашої держави.

 

Участь у роботі круглого столу взяли гості з Рівненщині – дослідники історії УПА, депутати місцевих рад та громадські активісти, зокрема, Віктор Кірушок, внучатий племінник Т. Бульби-Боровця, та Лариса Симонович, онука голови управи м. Олевськ за часів УПА «Поліська Січ» Бориса Симоновича. Кожному гостеві дали змогу виступити з тематичною доповіддю.

 

У заході взяли участь також представники Запорізького краю, серед них вчені-краєзнавці, народні обранці, відомі політики, студенти Запорізького авіаційного коледжу, молодіжний актив АТ «МОТОР СІЧ» та козаки ВЗН. Присутніми також були гості із Волочиська, що на Хмельниччині, та Гуляйпілля.

 

До культурної ж програми заходу увійшли екскурсія підприємством і містом, огляд пам’ятників останньому кошовому отаманові Задунайської Січі Йосипу Гладкому і Великому князю Київському Святославу Ігоревичу Хороброму, перегляд вистави кінного театру «Січові козаки» й відвідування історико-культурного комплексу «Запорозька Січ» (12 квітня); огляд експозицій Музею техніки В.О. Богуслаєва, покладання квітів до пам’ятника Скорботній матері в парку ім. В. Клімова, відвідування кафедрального собору Андрія Первозванного, екскурсія краєзнавчим музеєм м. Гуляйполя (13 квітня).

 

В тему

Наприкінці круглого столу учасниками було ухваленеЗвернення до народних депутатів України і президента України такого змісту:

 

1. Просимо офіційно затвердити дату 28 червня як день виникнення Української повстанчої армії «Поліська Січ» (УПА); щороку проводити 28 червня урочисті заходи з нагоди дня утворення УПА.

 

2. Нагородити головнокомандуючого УПА генерал-хорунжого Тараса Дмитровича Бульбу-Боровця, повноважного представника Державного Центру (екзильного Уряду) Української Народної Республіки, одним з військових орденів незалежної України (посмертно), як це свого часу пропонувалося громадськістю Рівненської та Житомирської областей.

 

3. Доручити Міністерству освіти і науки України ввести до підручників з історії України для загальноосвітніх шкіл та вищих навчальних закладів спеціальний розділ про Українську повстанчу армію «Поліська Січ» (УПА) та Олевську республіку.

 

Звернення ухвалено одноголосно.

 

Сергій ГРИГОР’ЄВ, фото Олександра ГУЛЬНАЗАРЯНА

 

Источник Позиция