Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Субсидія не для усіх

Субсидія не для усіх

Категорія: Суспільство, Регіон
Субсидія не для усіхПостановою Кабінету міністрів України №329 з 1 травня затверджено нову редакцію Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.
 

Отже, запроваджується механізм отримання субсидії громадянами, які дійсно її потребують, тобто вона є більш адресною і не розрахована на приховувачів статків, великих помешкань або тіньової зайнятості. Нововведення щодо цього положення ПОЗИЦІЇ прокоментувала заступник начальника управління соціального захисту населення по Шевченківському району (м. Запоріжжя) Валентина Бабешко.

 

Які суттєві зміни затверджено в новому порядку надання житлових субсидій?

–По-перше, варто зазначити, що ці нововведення стосуються одержувачів субсидій в попередніх періодах, де у заявників розмір субсидії склав 0 грн, а також тих, хто звертатиметься вперше.

 

По-друге, зараз на субсидії не варто розраховувати власникам квартир, площа яких перевищує 120 кв. м, і будинків площею понад 200 кв. м. Винятком є будинки сімейного типу або прийомних сімей.

 

По-третє, субсидія не призначається, якщо будь-хто із складу домогосподарства або членів сім’ї має транспортний засіб з дати випуску якого не минуло п’яти років. Також субсидія не надається, якщо у одного із членів домогосподарства або членів сім’ї відсутні доходи в обчислюваному періоді і вони перебували за кордоном сумарно більше 60 днів, крім службового відрядження, лікування або навчання. Цим положенням передбачені й інші причини відмови у субсидії.

 

Валентино Іванівно, розкажіть про винятки, що передбачають призначення субсидії.

–За наявності перелічених у положенні певних умов субсидія може бути призначена за рішенням комісії, виходячи з конкретних обставин. Наприклад, якщо у складі домогосподарства є особа, яка досягла 18-річного віку і взагалі немає доходів, але вона навчається за денною формою у закладах середньої, вищої та професійно-технічної освіти, або зареєстрована в службі зайнятості як така, що шукає роботу і в цей період навчалась в центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості.

 

Які питання в обов’язковому порядку виносяться на розгляд комісії?

–Комісія розглядає питання щодо осіб, яким субсидія не призначається в автоматичному режимі, а передбачає подання нової заяви та декларації. Це особи, які орендують житло; внутрішньо-переміщені особи; сім’ї, яким субсидія була призначена не на всіх зареєстрованих, а на тих, хто фактично мешкає; родини, де у працездатних осіб доходи відсутні або менше мінімальної заробітної плати; сім’ї, в яких особи зареєстровані за адресою відмінною від адреси домогосподарства; сім’ї, які станом на травень 2018 року мали понад двомісячну заборгованість за ЖКП, загальна сума якої перевищує 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або заборгованість обов’язкової частки платежу субсидії складає понад два місяці. Також є багато інших питань, які може розглядати комісія за зверненням осіб. Наприклад, щодо призначення субсидії непрацездатним непрацюючим особам (які проживають самотньо понаднормово) на норму, яка не перевищує 30% встановленої законодавством соціальної норми житла. В кожному випадку передбачається здійснення обстеження домогосподарства державним соціальним інспектором зі складанням відповідного акту.

 

За який розрахунковий період враховуються доходи членів домогосподарства при призначенні субсидій з 1 травня цього року?

–Доходи включаються за третій-четвертий квартали 2017 року. На придбання скрапленого газу, твердого та рідкого побутового пічного палива враховується розмір доходу за попередній календарний рік. Доходи у вигляді пенсії – за останній місяць попереднього опалювального періоду (квітень).

 

Валентино Іванівно, яка робота проводиться в управлінні у зв’язку із запровадженням нового порядку призначення субсидій?

–З 1 травня проводиться широка інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення, також ми влаштовуємо зустрічі з головами квартальних комітетів, ОСББ, ЖБК, організовуємо виїзні «мобільні офіси». За допомогою смс-повідомлень сповіщаємо окремих одержувачів субсидій, їх кількість складає понад 12 тисяч осіб. На сьогодні ми чекаємо на нову електронну програму призначення субсидій та подальші роз’яснення від Мінсоцполітики. Звісно, на даний час кількість відвідувачів в управлінні зростає, тому своєчасне та якісне інформування є вкрай важливим.

 

Альона САГУРА, фото автора

 

Источник Позиция