Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Сергій БЄЛІКОВ: «Системний розвиток вищої освіти – запорука збереження кадрового потенціалу!»

Сергій БЄЛІКОВ: «Системний розвиток вищої освіти – запорука збереження кадрового потенціалу!»

Категорія: Суспільство, Регіон, Культура
Сергій БЄЛІКОВ: «Системний розвиток вищої освіти – запорука збереження кадрового потенціалу!» 2018 рік виходить на фінішну пряму. Завершення календарного року – це завжди прекрасний привід підбити підсумки, здійснити роботу над помилками та визначитися з планами на майбутнє.
 

Про депутатську діяльність впродовж року, сьогодення Запорізького національного технічного університету та проблеми освітньої галузі, ми розмовляємо з депутатом Запорізької облради, заступником голови постійної комісії з гуманітарних питань, ректором ЗНТУ, професором Сергієм Бєліковим.

 

Сергію Борисовичу, до завершення поточного року залишається трохи більше місяця. Які проекти були впроваджені, які питання вирішені за вашої участі як депутата?

– Перш за все зазначу, що мені дуже приємно працювати у складі Запорізької обласної ради. Це дозволяє краще бачити проблеми нашого регіону, брати участь у їх обговоренні та вирішенні. Якщо казати конкретно, для мене дійсно вкрай важлива участь у роботі нашої комісії та сесійних засіданнях обласної ради. Тому що питання освіти, науки, культури та спорту, які розглядаються під час робочих засідань, мають дуже велике значення для розвитку Запорізького регіону. Я впевнений, що голова нашої постійної комісії, мій колега, ректор Таврійського державного агротехнологічного університету Володимир Кюрчев та інші члени комісії поділяють мою точку зору. Бо кожен з них у свою чергу докладає багато зусиль до розвитку саме цих напрямків. Дуже важливою є й реформа освіти, яка впроваджується сьогодні. А саме, питання нової української школи та інклюзивної освіти. В прямому сенсі вони не є проблемами вищої освіти. Та, на мій погляд, саме на їх вирішенні повинні зосередити увагу наші провідні педагогічні університети – Запорізький національний університет, а також Мелітопольський та Бердянський педагогічні університети.

 

Наші регіональні педуніверситети – Мелітопольський та Бердянський, збереглися як осередки освіти та науки, які самостійно готують фахівців, еліту регіону. Тому якраз від них залежить майбутнє нової української школи у сільській місцевості. В місті – легше. Школи, гімназії, ліцеї, які знаходяться там, завжди забезпечені краще. Тому питання, які ми сьогодні обговорюємо, не є питаннями обласного рівня, вони стосуються всієї держави. Як забезпечити рівний доступ до вищої освіти випускникам сільських та міських шкіл? Як забезпечити їм рівні можливості щодо підготовки до складання ЗНО? Як вирішити проблему нестачі вчителів у школах? Ось далеко неповний перелік питань, що знаходяться у нашій компетенції. Тому всі звернення, які ми готуємо від імені комісії з гуманітарних питань та Запорізької облради, стосуються розвитку вищої та вищої технічної освіти. Запорізька область завжди була й є унікальним промисловим регіоном. Завдяки тому, що сьогодні працюють такі потужні підприємства як АТ «МОТОР СІЧ», ДП «Івченко-Прогрес», ПАТ «Запоріжтрансформатор», наші металургійні гіганти – ПАТ «Запоріжсталь», ПАТ «Дніпроспецсталь» та інші, ми маємо можливість приводити наших студентів на практичні заняття, забезпечити їм належний рівень проходження практики та виконання дипломних проектів.

 

– Чим сьогодні живе Запорізький національний технічний університет?

– По-перше, до нас звернувся Запорізький будівельний коледж з проханням прийняти цей учбовий заклад до складу ЗНТУ. Колектив нашого вишу це прохання задовольнив. По-друге, колектив також підтримав пропозицію звернутися до Запорізької обласної державної адміністрації та Міністерства освіти та науки України щодо перетворення ЗНТУ в Національний університет «Запорізька політехніка». Я щиро вдячний нашим керівникам – голові Запорізької ОДА Костянтину Брилю та голові Запорізької обласної ради Григорію Самардаку за порозуміння. Сподіваюсь, що завдяки їхній допомозі, ми зможемо вирішити це питання. Відповідний лист від імені Запорізької облдержадміністрації вже підписано та надіслано до МОН.

 

Сьогодні університет є самодостатнім закладом технічної освіти, в якому присутні майже всі напрямки – від традиційних машинобудівних та металургійних напрямків, до найсучасніших комп’ютерних дисциплін. Додам, що, наприклад кафедра програмних засобів та кафедра комп’ютерних систем та мереж, у рамках програм ТЕMPUS та ERASMUS+ мають дуже щільні зв’язки з європейською спільнотою. Це, звісно, відкриває широкі перспективи для наших студентів – забезпечує можливість стажування в провідних європейських університетах та інше. Проте, хочу наголосити, це не є альтернатива… Я нікого не закликаю їхати вчитися за кордон. Вважаю, що робиться дуже велика помилка, коли повсюди рекламуються вищі навчальні заклади Польщі, Чехії, Словаччини, Німеччини… Але не України. На мій погляд, все ж таки треба навчатися у своїй державі! І ми, безумовно, в змозі надати належний рівень освіти.

 

Оскільки ті, хто навчається за замовленням, наприклад, того ж АТ «МОТОР СІЧ», потім йдуть працювати на ці підприємства. Тішить, що ми зберегли профорієнтаційну роботу. Однак, на жаль, здійснюємо її в дуже складних умовах. Зараз на дві третини працюємо з випускниками коледжів, які входять до нашої структури. Ми маємо чотири технічних коледжі – Коледж радіоелектроніки, електротехнічний коледж, Токмацький механічний технікум та Бердянський машинобудівний коледж. На мій погляд, саме можливість продовжити освіту, вже маючи фахові знання, і за результатами фахового іспиту для молодих спеціалістів вступити до вишу, є гарантією того, що ми будемо зберігати наших студентів саме у Запорізькій області. Також будемо готувати їх на замовлення підприємств, виходячи з потреб, які в них є. Наприклад, АТ «МОТОР СІЧ» запустило виробництво гелікоптерів. Тому сьогодні треба вирішувати питання авіоніки та сучасних технологій у цьому напрямку. Процес підготовки фахівців ми розпочали в електротехнічному коледжі та на кафедрі технології авіаційних двигунів, яка, до речі, є однією з найкращих в університеті за оздобленням. Тому що цим питанням опікується АТ «МОТОР СІЧ» та особисто його президент Вячеслав Олександрович Богуслаєв.

 

– На вашу думку, чи відповідає реальним потребам ринку праці попит на професії, що існує серед абітурієнтів?

– Вкотре підкреслю, Запорізька область – унікальний промисловий регіон. Ми підтримуємо дуже плідні зв’язки з «Львівською політехнікою». Там велика кількість студентів. Набагато більша, ніж в ЗНТУ. Я добре розумію бажання молоді навчатися в такому багатому історичними традиціями місті як Львів. Втім треба розуміти, що у Львові фактично не працює жодне промислове підприємство. Тільки Львівський автобусний завод. Він виготовляє приблизно п’ять машин на рік. І це вважається великим досягненням. Ми виконуємо, але не можемо виконати повністю замовлення наших підприємств. Тому що за кожне бюджетне місце доводиться боротися! Сьогодні важлива функція Запорізької обласної ради полягає в тому, щоб визначитися з питанням реалізації регіонального замовлення. Така можливість є. І обласною радою, і комісією з гуманітарних питань це постійно обговорюється. Тому що системний розвиток вищої освіти – запорука збереження кадрового потенціалу! Регіональне замовлення для технічних напрямків має бути. Хоча і тут є певні проблеми! Ми зараз практично не маємо державних підприємств… Я вважаю, що це також завдання обласної ради та Союзу промисловців і підприємців (роботодавців) «Потенціал», віце-президентом якого я, до речі, є… Воно полягає у тому, щоб визначити реальну потребу у фахівцях відповідного напрямку, яка є у потужних приватних підприємств регіону. І потім реалізувати регіональне замовлення таким чином. Підприємства інвестують певну суму грошей до обласного бюджету. А Запорізька обласна рада та облдержадміністрація повинні забезпечити підписання потрійних угод, які б гарантували їм отримання саме тих фахівців, яких вони потребують.

 

11 жовтня у приміщенні четвертого корпусу університету був презентований «Бізнес-інкубатор ЗНТУ». Ваша думка з цього приводу?

– Я можу це тільки вітати! Говорячи про бізнес-інкубатор, ми маємо на увазі організацію, створену для підтримки підприємців на початковій стадії діяльності, шляхом надання консультативних, бухгалтерських та юридичних послуг. Необхідність створення нашого бізнес-інкубатора, який є п’ятим в області, підтвердили результати анкетування наших студентів. 73% опитаних мають намір відкрити власний бізнес. Але необхідний рівень практичних навичок є лише у 21%. Головною особливістю нашого інкубатора є бізнес-проекти у сфері ІT-технологій. Великий інтерес до них підтвердив недавній ІT-форум, що відбувся 28 вересня у ВЦ «Козак-палац». Протягом дня на нього прийшли 12 тисяч відвідувачів. На таку зацікавленість організатори навіть й не розраховували. Зізнаюсь, що й я також! Тому наш бізнес-інкубатор складається з двох частин: академічного комп’ютерного класу та виробничої ІT-лабораторії. Його мета – створити таку платформу, на якій підприємці-початківці, перш за все студенти ЗНТУ та абітурієнти, зможуть отримати практичні навички, досвід та додаткові знання. Також з 30 листопада по 1 грудня у «Козак-палаці» вперше відбудеться масштабний бізнес-фестиваль «Startup Fest». У рамках заходу заплановані презентації стартап проектів. Для авторів найкращих з них участь у заході – гарна можливість на конкурсній основі отримати гроші на те, щоб втілити свій проект у життя. Тому я впевнений, що майбутнє у технічної освіти є. І це, незважаючи на славетне минуле, велике майбутнє! Наша «Машинка» назавжди залишиться флагманом технічної освіти у Запорізькому регіоні. Інакше не може бути!

 

– Нещодавно ви провели пряму телефонну лінію, під час якої спілкувалися з мешканцями міста й області. З якими питаннями до вас зверталися люди?

– Головне питання, на жаль, одне – рівень життя громадян. Як депутат обласної ради, я двічі на місяць проводжу особистий прийом виборців. Звертаються, здебільшого, пенсіонери. Проблеми – незмінні. Стан здоров’я, стан будівель, в яких вони мешкають, елементарна відсутність грошей на саме необхідне… У цьому контексті не можна не згадати про допомогу, яку ми надаємо завдяки коштам депутатського фонду. Вони дозволяють вирішити цілу низку людських проблем… Проте інколи виникають й інші питання. Наприклад, стосовно намагань змінити профіль стародавніх будівель у історичному центрі міста, що знаходяться в Олександрівському районі. Я дуже вдячний голові районній адміністрації Запорізької міської ради по Олександрівському району Валерію Мостовому за сприяння у вирішенні цих проблем. Взагалі, я не поділяю своїх обов’язків ректора та депутата обласної ради, тому завжди намагаюся вирішувати й побутові проблеми студентів ЗНТУ, що мешкають у гуртожитках. Це і робота ліфтів, гаряче водопостачання тощо. Так, проблем дуже багато. Але, завершуючи бесіду, хочу підкреслити: за роки своєї каденції, яка зараз триває, Запорізька обласна рада довела, що здатна конструктивно працювати та об’єднуватися не заради партійних інтересів, а з метою вирішення проблем та відстоювання інтересів нашої області та сприяння її позитивному розвитку. Найближчим часом Запорізька область буде відзначати 80-річчя. Я впевнений, що в нас є багато здобутків, які ми зможемо з гордістю продемонструвати всій державі!

 

Олена МУХА, Володимир БУТ

 

Источник Позиция