Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » ЗНТУ запрошує на День відкритих дверей

ЗНТУ запрошує на День відкритих дверей

Категорія: Суспільство, Регіон
ЗНТУ запрошує на День відкритих дверей Запорізький національний технічний університет, за показниками вибору абітурієнтами контрактної форми навчання, цього року посів І місце по Запорізькій обл. Бюджетну форму навчання в ЗНТУ обрали 979 вступників. Цей показник, як свідчать результати всеукраїнської вступної кампанії-2018, вивів заклад вищої освіти на 12-те місце по країні за кількістю місць держзамовлення.
 

На бюджетні місця технічного спрямування Міністерство освіти і науки України коштів для університету не шкодує. Інженерно-технічні, радіотехнічні, комп’ютерні спеціальності – це основний освітянський профіль найпотужнішого у Запорізькому краї закладу вищої освіти, тому і державою ця підготовка фінансується належним чином.

 

Минулого четверга у ЗНТУ відбувся традиційний День університету, що веде відлік з 1900 року, коли в Олександрівську (нині – Запоріжжя) було створено механіко-технічне училище. Так на момент заснування називався наш технічний університет.

 

Наука перемагати

ЗНТУ запрошує на День відкритих дверейПеред урочистим заходом, що відбувся в оновленій після ремонту, заміни меблів та апаратури актовій залі, ректор Запорізького національного технічного університету професор Сергій Бєліков дав ПОЗИЦІЇ бліц-інтерв’ю:

– 118-й день народження ЗНТУ святкуємо камерно, вузьким сімейним колом. Ця дата не ювілейна, проміжна, та все ж на колектив і гостей чекає концерт, підготовлений творчими силами студентів.

 

– Незважаючи на поважний вік закладу, актова зала зустрічає сучасним обладнанням і якісним ремонтом…

– Окрім головного корпусу зараз ми багато уваги приділяємо переоснащенню усіх навчальних аудиторій. У планах на наступний рік – ремонт нашого ІІ корпусу, який є історичною будівлею і потребує дбайливої уваги.

 

– Сергію Борисовичу, розкажіть про останні напрацювання університету в навчальній частині.

– Продовжуємо наповнювати традиційні спеціальності новими освітніми програмами, активно ведемо грантову роботу, підтримуємо постійні наукові зв’язки з нашими іноземними партнерами – низкою провідних європейських вищих навчальних закладів, співпрацюємо з кафедрами програмного забезпечення, інформаційних технологій, електронної техніки тощо.

 

– Результатом успішного навчального поступу є перемоги ваших студентів у регіональному конкурсі стартапів.

– Деякою мірою дякуючи бізнес-інкубатору ЗНТУ, відкритому у жовтні цього року з метою отримання нашими студентами практичних навичок та додаткових знань. А вже за місяць він посів друге місце в ході марафону-конкурсу IT-проектів. Власне відкриття бізнес-інкубатора і дозволило провести IT-форум, туристичний і форум стартапів. Студенти завжди беруть активну участь в організації і проведенні таких заходів. Тому і перемоги одержують цілком заслужено.

Крім того, прекрасно презентувались наші досягнення на нещодавніх міжнародних виставках сучасних закладів освіти у Києві, що проходили із інноватики, освіти і кар’єри. Дуже цікавою була експозиція останньої – «Абітурієнт». Вона виявилась найбільш змістовною і об’ємною із усіх презентованих внз.

 

– Як ви оцінюєте інтеграцію навчального процесу ЗНТУ безпосередньо у виробництво?

– Поєднання навчання і виробництва називається «дуальна освіта», що є для нашої області вельми перспективним напрямом. На відміну від багатьох інших регіонів ми маємо працюючі підприємства, які завжди були нашими базовими партнерами. Завдяки багаторічній підтримці АТ «МОТОР СІЧ» наші студенти забезпечені плідною практикою. До того ж, нові лабораторії, які відкриває на базі ЗНТУ моторобудівне підприємство для кафедр технологій машинобудування, авіаційних двигунів – це є результатом наших спільних науково-технічних напрацювань із ще одним вагомим партнером – ЗМКБ «Івченко-Прогрес». Поза тим, коледж радіоелектроніки ЗНТУ також отримав можливість створити сучасну лабораторію радіоелектроніки.

До речі, щодо співпраці виробництва і науки: 7 грудня відбувся перший захист в кандидатській раді, створеної в ЗМКБ «Івченко-Прогрес», куди увійшли два представника нашого технічного університету.

 

– Цієї суботи, 15 грудня, ЗНТУ знов відкриватиме свої двері відвідувачам. На яких гостей чекаєте?

– Запрошуємо усіх на запланований День відкритих дверей. Відвідувачі ознайомляться зі стендами усіх наших випускаючих кафедр, де наочно буде викладено увесь спектр спеціальностей, за якими в ЗНТУ ведеться академічне навчання. Сьогодні це зветься освітніми програмами. Тобто зараз, приміром, «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» – це одна спеціальність (141). При тому, що лишились кафедри електричних машин, електроапаратів, електроприводів.

 

Класична освіта з новими напрямами

ЗНТУ запрошує на День відкритих дверейВступ до вищого навчального закладу невід’ємно починається з прийому документів. ПОЗИЦІЯ звернулась до керівника навчального відділу ЗНТУ, професора Віктора Грешти з відповідним питанням:

 

– Вікторе Леонідовичу, які пропозиції чекають на гостей у День відкритих дверей? Адже на захід завітають не тільки ті, хто вже зорієнтувався у своєму виборі, прийде також молодь, яка дещо вагається напередодні відповідального кроку у своєму житті.

– 15 грудня ми запрошуємо усіх майбутніх абітурієнтів та їх батьків. Це слушна нагода ознайомитись із науковими досягненнями, технічною базою, поспілкуватись с викладачами, доцентами, професорами.

Перед початком офіційної зустрічі з ректором, яка запланована на 10.30, о 10 годині в холі першого поверху головного корпусу на стендах будуть репрезентовані інформаційні матеріали про особливості навчання в ЗНТУ, освітні програми, бо на сьогодні запроваджено освітні рівні – бакалавр і магістр, за якими навчання проводиться не за конкретною спеціальністю, а за конкретними освітніми програмами.

 

– Якими саме освітніми програмами наповнюється ЗНТУ?

– На технічних, комп’ютерних спеціальностях запроваджуються освітні програми, які є кон’юнктурними на ринку праці. Тому вони користуються попитом серед абітурієнтів. Наприклад, на спеціальність 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» започаткована низка освітніх програм: екологічні прилади та системи; інтелектуальні, мехатронні та роботехнічні системи – вони пов’язані із діючими європейськими проектами Tempus, зокрема, біотехнічні системи і пристрої. На спеціальностях, які стосуються галузі «Інженерія програмного забезпечення», також започатковано освітні програми, пов’язані із розробкою нових IT-продуктів, що мають прикладне значення. На спеціальності 051 «Економіка» впроваджені цифрова економіка та електронний бізнес, митна справа.

 

Сьогодні університет рухається в напрямку розширення переліку технічних спеціальностей, і тому ми звернулись в профільне міністерство з пропозицією, у якій йдеться про перейменування Запорізького національного технічного університету на Національний університет «Запорізька політехніка».

 

– В чому полягає концепція цього перейменування?

– Зараз державою репрезентоване таке поняття як дуальна освіта, за якої передбачено зв’язок освітньої діяльності навчального закладу з використанням потужностей промислових підприємств, зокрема високотехнологічного підприємства МОТОР СІЧ. Ми поєднуємо оці два напрямки – освітньої і практичної підготовки, щоб по завершенні навчання випускники могли самостійно зорієнтуватись у виборі свого працевлаштування, зважаючи на ринкову затребуваність. Тож і ми переорієнтовуємо освітній процес таким чином, щоб він був більш адаптований під сьогоденні реалії на ринку праці і потреби держави в конкретних фахівцях. Тобто наші абітурієнти в разі вступу, окрім теоретичної, матимуть ще й високу практичну підготовку. Отже, назва «Запорізька політехніка» найкращим чином відповідає заявленим освітнім критеріям, які на високому рівні виконуються ЗНТУ.

 

– Відомо, що минулої вступної кампанії перші і другі пріоритети абітурієнти проставляли ЗНТУ. Розкажіть про особливості вступу-2019.

– Для випускників загальноосвітніх навчальних закладів нічого не змінюється. Це буде загальнодержавний набір за сертифікатами на бюджетні конкурсні пропозиції , а також на не бюджетну форму навчання, яка обирається вже вищим навчальним закладом. Щодо випускників технікумів і коледжів, також практично усе без змін – вступ здійснюватиметься за результатами фахового вступного випробування.

 

На навчання за освітнім рівнем «бакалавр» початок прийому документів почнеться з 10 липня і триватиме до 22 липня.

Щодо вступу до магістратури, то за більшістю спеціальностей це вступ за результатами фахових вступних випробувань та іноземної мови, які складатимуться в нашому університеті. На спеціальність «Правознавство» вступ здійснюватиметься за єдиним іспитом з іноземної мови та єдиного фахового випробування по системі ЗНО. Також через ЗНО складатиметься іноземна мова для спеціальностей комп’ютерного та економічного спрямування.

 

Також варто зазначити, що Міністерством освіти і науки визначено перелік спеціальностей, які потребують особливої державної підтримки, на які виділяється достатньо великий обсяг державного замовлення. 80 відсотків таких спеціальностей зосереджено саме в ЗНТУ.

 

Гуманітарна складова

Спеціальності технічного спрямування користуються попитом, і це є запорукою успішного працевлаштування випускників ЗНТУ. Та університет дає не тільки технічну освіту, яка не менш конкурентоспроможна, але й гуманітарну.

ЗНТУ запрошує на День відкритих дверейПОЗИЦІЯ зустрілась з директором Інституту управління і права, професором Валентиною Зайцевою.

Валентино Миколаївно, розкажіть про напрямки підготовки в ІУП (Інститут управління і права).

 

– В інституті, створеному 2007 року, за рішенням профільного міністерства та ректорату працює чотири факультети: соціальних наук (психологія, журналістика, соціальна робота та соціологія), юридичний (правознавство, політологія, правоохоронна діяльність), фізичного виховання, знаменитий своїми чемпіонами, які щільно співпрацюють з МОТОР СІЧ. Дякуючи цьому підприємству, у наших студентів є постійна база для тренувань. Факультет включає кафедри фізтерапіі і ерготерапіі (реабілітація), фізвиховання. Минулого року була відкрита кафедра спеціальної освіти. До факультету міжнародного туризму та управління входять спеціальності: міжнародний туризм, економіка і на її базі минулого року започатковано освітню програму. На договірних умовах ми співпрацюємо із запорізькою обласною митницею.

В ІУП потужний викладацький склад: 18 докторів наук-професорів, понад 80 кандидатів наук, доцентів. Усі кафедри наповнені кандидатами наук, причому не тільки теоретиками, а й практиками – слідчими, дізнавачами, криміналістами, тобто тими, хто мав велику практичну діяльність. Два роки діє юридичний факультет, створений на базі відповідної кафедри, і сьогодні на трьох його кафедрах працюють чотири доктори наук. Плануємо також відкрити кафедру правоохоронної діяльності, і на цьому, звичайно, не зупинимось, відкриємо стільки напрямків, скільки продиктує життя.

– Які спеціальності у вас найбільш затребувані?
– Усі користуються попитом. Незважаючи на те, що практично усі вони на контрактній основі навчання, в ІУП здійснюється майже стовідсотковий набір. З моменту заснування у закладі навчаються чотири тисячі студентів.

У нас дуже передові технології викладання. Наприклад, кафедра ерготерапії – найсильніша в Україні, її завідувач – єдиний в країні – доктор медичних наук з фізичної реабілітації.

На спеціальності фізичного виховання вчаться 1100 студентів, серед них дуже багато майстрів спорту-міжнародників, які виграють кубки світу. Викладачі в основному майстри спорту міжнародного класу, учасники Олімпійських ігор.

Міжнародний туризм, де навчаються 800 студентів, мало того, що затребуваний напрям, він бурхливо розвивається. Зазначу, що факультет відомий великою зарубіжною практикою.

– До речі, як вона корелюється із академічним навчанням?
– Практика на спеціальності «Міжнародний туризм» почалася більше 10 років тому з Туреччини. Сьогодні наші студенти працюють в провідних готелях «5 зірок +» в сфері сервісу і туроператорами. Це пов’язано з системою дуальної освіти, тобто одночасною практичною діяльністю.

По цій спеціальності дуже великий відсоток працевлаштування. Не менш 70–75% працюють в туристичній галузі в Україні – це готелі, ресторани, турагенції. За кордоном влаштовуються після проходження практики – це В’єтнам, Таїланд, Дубай, Італія, Кіпр, Туреччина. Наші випускники працюють також в готелях Канади, США. Також працевлаштовуються в Європі, зокрема, в Австрії, Швейцарії.

– Яка практика у майбутніх соціальних працівників, реабілітологів чи психологів?
– У психологів, соціологів, реабілітологів дуже багато волонтерської роботи. З початку збройного конфлікту 2014 року вони, звісно, усі по шпиталях та реабілітаційних центрах. Займаються з постраждалими від конфлікту психологічною та соціальною реабілітацією. Майбутні спеціалісти з фізичної реабілітації допомагають відновлюватись після поранень, знов повернути рух. Плідно співпрацюють також з дитячими будинками. Зокрема, Запорізький обласний дитячий будинок дитини «Сонечко» є базовим закладом для проходження нашими студентами практики – психологами, фізичними вихователями і фізреабілітологами.

Студенти кафедри психології допомагають в геріатричних центрах, надають приватні консультації. До речі, на базі інституту на волонтерських засадах працює кабінет психології. Люди йдуть сюди зі своїми проблемами, а саме наші студенти допомагають їх вирішити. Як мінімум, розраджують, відводячи від нашої складної дійсності.

– Де реалізовують свої знання студенти-журналісти?
– Наші майбутні журналісти вже працюють у телекомпаніях «Алекс», «ТВ-5» та у телерадіокомпанії «Запоріжжя». Багато студентів, які обрали цей фах, є переможцями всеукраїнських конкурсів, і це, вважаю, гідний карт-бланш для професійної впевненості, якої потребує дана непроста професія.

Отже, ЗНТУ запрошує на День відкритих дверей, щоб потенційні студенти пройшлися навчальними корпусами, побували в аудиторіях, де їм, можливо, доведеться вчитись, а також зібрали побільше корисної інформації про спеціальність, яка більш за усе їх зацікавить.

Наталія НЕСТЕРЕНКО, фото автора

 

Источник Позиция