Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Секрет популярності півоній. Коли і як висаджувати деревовидну півонію?

Секрет популярності півоній. Коли і як висаджувати деревовидну півонію?

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Суспільство
Секрет популярності півоній. Коли і як висаджувати деревовидну півонію?Секрет популярності півонії дуже простий. Півонія дуже красива і яскрава квітка, яка прикрашає сади своїм пишним цвітінням і приємним ароматом. Ці дивовижні рослини цвітуть цілий місяць, а догляду вимагають мінімального. Причому декоративні вони з ранньої весни до пізньої осені. Адже після цвітіння кущі піонії, прикрашають квітники своєю зеленою листовою масою, на тлі якої чудово виглядають квіти інших декоративних культур.
 

Принципово півонії діляться на чотири кольори: білі, рожеві, червоні і жовті. У рожевих можна виділити коралову гаму. Форма квітки також буває найрізноманітнішою: махрові, анемоновидні, розовидні, кулясті і бомбовидні, напівмахрові і прості, з японської формою квітки, і кожна з них приваблива по-своєму. За термінами цвітіння - дуже ранні (квітучі в кінці квітня-початку травня), ранні, середні, пізні, і дуже пізні, які зацвітають в кінці червня-початку липня.

 

Саженці піонів найкраще підбирати, коли півонії в кольорі, тобто в червні. Адже простіше вибрати рослину, побачивши на власні очі, як виглядають квіти, потім можна почитати опис вподобаного сорту, уточнити висоту куща і терміни цвітіння і тоді вже замовляти саженці піонів для своїх садів. Зазвичай сортові квіти стоять досить дорого, а чекати цвітіння припадає 2 - 3 роки. Тому дуже важливо купити якісний посадковий матеріал.

 

Як же повинен виглядати якісний посадковий матеріал півоній. Прийнято називати посадкову одиницю півонії - «деленкою». Стандартна деленка вдає із себе кореневище з 3-5 бруньками. Важливо купити деленку здоровою без ознак гнилі або в'янення. Але навіть в цьому випадку краще провести профілактичну передпосадкової обробку деленки в розчині спеціального препарату «Максим» (розвести згідно інструкції, що додається) або якщо такого не виявилося під рукою або в найближчому садовому центрі, то можна по-старому використовувати розчин перманганату калію (середньої насиченості з -квіти).

 

В останній час на пік популярності вийшли деревовидні півонії, отже давайте поговоримо про них.

 

З середини серпня до середини вересня - оптимальний час для посадки і пересадки деревовидної півонії. Можна і навесні, але, щоб рослини не постраждали від заморозків, їх доведеться на якийсь час прикривати.

 

Відведіть для деревовидної півонії сонячне, закрите від вітру місце. Якщо вітер буде постійно тріпати рослину, то це пригальмує зростання і послабить сили квіткові брунки. Та й під час цвітіння величезні шапки квітів під поривом вітру можуть просто зламатися. Добре себе почуває півонія і в легкій півтіні, де немає протягів і прямих сонячних променів.

 

Деревовидні півонії ростуть практично на будь-яких грунтах, але все ж комфортніше їм на водопроникних суглинках. Лужні землі для них краще кислих.

 

Посадкову яму треба приготувати за 2 - 3 тижні до посадки. Вона повинна бути глибиною 60 - 70 см і такої ж ширини. На дно насипаємо шар дренажу (15 - 20 см піску), потім шар старого вивітреного гною або компосту. Можна приготувати грунтосуміш і спеціально, змішавши в рівних частинах перегній, торф, верхній шар землі, додавши золу, кісткову муку і 100 - 200 г суперфосфату. Все добре перемішуємо і висипаємо в яму, щоб вийшов конус, на який і висаджуємо рослина, ретельно розправивши його коріння. Кореневу шийку заглиблюють на 3 - 5 см. Це охоронить півонію від вимерзання навіть в суворі зими і одночасно дозволить їй швидше розростися, давши нові деленки. Перед відходом в зиму окучьте півонії землею або торфом на 10 - 15 см.

 

Весняна ревізія. Рано навесні рослини звільніть від укриття і уважно огляньте кущ. Якщо треба, виріжте поламані і старі гілки, що ростуть усередині. Другий раз проведіть ревізію вже після того, як розпустяться всі бруньки. При необхідності подрежьте верхівки підмерзлих пагонів. Але не поспішайте братися за секатор. Верхні, злегка підмерзлі бруньки, як правило, прокидаються пізно.

 

Навесні і на початку літа для півонії дуже важливі підгодівлі мінеральними і органічними добривами. Найкраще для нього харчування - зола і кісткове борошно, а ось гній небажаний. Його можна розкласти навколо кущів, коли сходить сніг. Також по снігу можна вносити і мінеральні добрива. Другий раз треба підгодувати деревовидні півонії вже після цвітіння фосфорно-калійними добривами. Півонії легко переносять посуху, але якщо навесні грунт буде сухим, перед цвітінням рослини треба рясно полити. А потім ще й 2 - 3 рази влітку, поєднавши з підгодівлею. Але ось уже з початку серпня полив небажаний.