Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Петро УДОВЕНКО: «Якщо більшість людей житиме за законом, в України буде гарне майбутнє!»

Петро УДОВЕНКО: «Якщо більшість людей житиме за законом, в України буде гарне майбутнє!»

Категорія: Регіон, Агросектор
Петро УДОВЕНКО: «Якщо більшість людей житиме за законом, в України буде гарне майбутнє!» Згідно із статистикою, аграрний сектор формує економічний фундамент країни, забезпечуючи понад 14% валового внутрішнього продукту України і більше третини валютних надходжень до державного бюджету.
 

Життя сільгоспвиробників ніколи не було простим. І причин цьому є багато. Але, незважаючи на негаразди, вітчизняні аграрії не тільки дбають про те, щоб нарощувати виробництво, а й допомагають вирішувати проблеми територій. До таких небайдужих людей належить Петро Удовенко – керівник сільськогосподарського виробничого кооперативу «Новомихайлівський», член громадської спілки «Аграрний союз України».

 

Днями, за його запрошенням, ми відвідали село Новомихайлівка Запорізької області, яке сьогодні входить до складу Чернігівської селищної об’єднаної територіальної громади.

 

Зазначимо, для цієї поїздки був ще один вагомий привід. У листопаді 2018 року, з нагоди Дня працівника сільського господарства, Петра Удовенка було відзначено подякою прем’єр-міністра України.

 

Ми особисто привітали Петра Петровича з високою нагородою та поспілкувалися з ним.

– Хоча і з запізненням, дозвольте привітати вас з нагородою. За що саме ви її отримали?

– В таких випадках формулювання завжди однакове: «за багаторічну сумлінну працю та професіоналізм». У минулому році День працівника сільського господарства відзначався 18 листопада. Напередодні свята, у київському конгрес-холі «Український дім» відбулися традиційні урочистості. Сільгоспників вітав прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Саме він вручав нам подяки. Крім мене, із Запорізької області були нагороджені ще дві людини.

 

Чи добре пройшла посівна? Як ви оцінюєте перспективи майбутнього врожаю?

– Уся пшениця була посіяна в агротехнічні терміни. Але через те, що перший продуктивний дощ пішов лише 25 жовтня, сходити вона почала дуже пізно. Станом на лютий ми мали катастрофічну ситуацію. Врятувало раннє відновлення вегетації, а також опади. Зараз ми усіма силами намагаємося пшеницю врятувати, проводимо випробування різноманітних мікродобрив та добавок. Сподіваємося, якщо погода не зіпсується, ситуація повністю прийде в норму. Але, відверто кажучи, своїх витрат вже не рахуємо. Минулий рік став першим за останні 20 років, в якому ми зазнали збитків. Додам, що в такому становищі опинилося не тільки наше господарство.

 

Зараз ми фактично знаходимось на порозі зміни влади. На вашу думку, чи можливі зміни на краще, зокрема в агропромисловому секторі?

– Треба зазначити, що сьогодні агросектор розвивається дуже швидко. Втім є цілий ряд проблемних питань. Перш за все, це земля. Незважаючи на те, що існує мораторій, який забороняє продаж землі, вона все одно йде, тільки прихована. Що стосується зміни влади, аграрії все ж більше залежать від погодних умов. Тому я швидше очікую, щоб держава стала справедливішою. Чому? Повернемося до земельного питання. Всі знають, що держава взяла на себе, і це, безумовно, її право і обов’язок, реєстрацію речових прав. До цих прав належить і право власності на землю. Раніше воно підтверджувалося актами, зараз інформація вноситься до реєстру. І якщо держава взяла на себе зобов’язання, то повинна і виконувати їх належним чином. Звідки беруться рейдерські захоплення? Є, скажімо, якийсь недоброчесний нотаріус. Нехай він навіть приватний. Ліцензію все одно йому видає держава. Як можна ставитися до того, що земельна ділянка в 10 соток з легкістю обмінюється на ділянку площею в 6 гектарів? І це при тому, що земля перебуває в оренді. Проте ж знаходяться такі «розумники», які складають та посвідчують такі договори.

 

Добре, що у 2019 році законодавець затвердив норму, згідно з якою земельна ділянка може бути обміняна тільки на рівноцінну. Але можна тільки здогадуватися, на які ще хитрощі можуть піти ті, хто хоче незаконно заволодіти землею. Не менш серйозною проблемою є податкове навантаження. За минулий рік воно зросло практично на 50%. І становить близько 4 тис. грн на 1 га. Той, хто сплатив податки, повинен спати спокійно і жити гідно. Щоб не було таких випадків, коли ти заходиш в реєстр, щоб взяти витяг і бачиш, що там вже стоїть інший кадастровий номер. Тому що знову якась недобросовісна землевпорядна організація зробила своє недобре діло. Людина залишається власником земельної ділянки, тільки в законодавчій площині все вже виглядає інакше. Повертаючись до запитання, надія на зміни, безумовно, є… Та не треба думати, що новий президент в одну мить зробить наше життя іншим. Не буде так! Зміни починаються з кожного з нас. Якщо більшість людей житиме за законом, в України буде гарне майбутнє!

 

СВК «Новомихайлівський» завжди приділяє багато уваги соціальним питанням. Розкажіть про це…

– Ми працюємо на землі і наш обов’язок дбати про людей, що тут живуть. Впродовж останніх років ми є активними учасниками обласного телемарафону «Пам’ять». Ще в нас є благодійний фонд, засновником якого є наше господарство. Також у Новомихайлівському НВК є народний фольклорний колектив «Два кольори» – переможець багатьох фестивалів та конкурсів. Він існує завдяки нашій спонсорській підтримці. Крім цього, кожного року ми допомагаємо з ремонтом у школі та амбулаторії. Дуже важливо, щоб у селі були якісна освіта та медицина.

 

Ви є членом громадської спілки «Аграрний союз України». Чим займається зараз ця організація?

– Загалом «Аграрний союз» – це складова, через яку сільгоспвиробники можуть безпосередньо спілкуватися та впливати на владу. Добре, що до лав організації вступають все більше підприємств, які не є сільгоспвиробниками, одначе тісно з нами співпрацюють. Бо усвідомлюють, що чим більше будемо заробляти ми, тим краще буде й їм.

 

ГОВОРЯТЬ ЛЮДИ

Наталія Цілінко, медична сестра Новомихайлівської амбулаторії:

– Колись тут працювала лікарня-стаціонар на 25 ліжок, а тепер амбулаторія. Але зараз наша проблема полягає у медичній реформі. Згідно із квотою, сімейний лікар має обслуговувати 1800 пацієнтів. Чому ця цифра однакова як для міста, так і для села? Виходить, якщо в якомусь селі всього проживає 200 або 500 осіб, медична допомога їм не потрібна? Майже 95–98% мешканців Новомихайлівки уклали декларації з сімейним лікарем, який знаходиться за 30 кілометрів від нас, у селі Владівка. Вона приїжджає сюди 2 рази на місяць і проводить прийом. Тоді як в самій Чернігівці – центрі громади, декларації уклали приблизно 60% жителів. Гроші, які, як нам кажуть, ходять за пацієнтом, напевно, кудись дійшли. Тільки куди? Точно не до наших пацієнтів! Нас, медичних працівників, почали ненав’язливо скорочувати, залишили без транспорту. А наша амбулаторія ще обслуговує й сусіднє село, яке знаходиться за 5 кілометрів від Новомихайлівки.

 

Тетяна Полулях, директор Новомихайлівського навчально-виховного комплексу:

– Голова СВК «Новомихайлівський» Петро Удовенко – це людина, яка завжди підтримує нас. Він – наш друг, порадник і спонсор. Без його допомоги ми не могли б існувати. Більшість з того, що ми бачимо в навчальних кабінетах, це подарунки від СВК «Новомихайлівський». А саме: штори, парти, комп’ютери, телевізори, Інтернет, який є по всій школі, та інше. Неоціненною є допомога, яку він надає нашому вокальному колективу «Два кольори». Та не можу сказати, що ми не відчуваємо уваги з боку керівництва Чернігівської ОТГ. Вони допомогли нам створити ігрову кімнату, придбали обладнання для кухні. Головне, за що хотілося б подякувати – пільгове харчування для наших учнів і вихованців. Навіть в Запоріжжі цього немає!

 

С фотоотчетом Вы можете ознакомиться здесь

 

Володимир БУТ, фото Володимира САЛЬНІКОВА

Источник Позиция