Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Комунальна сфера України швидко рухається до колапсу: експерт оцінив зниження «газової норми»

Комунальна сфера України швидко рухається до колапсу: експерт оцінив зниження «газової норми»

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Регіон
Комунальна сфера України швидко рухається до колапсу:  експерт оцінив зниження «газової норми» Ще на початку 2019 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив про зниження «соціальної норми» споживання газу з 9,8 до 3,29 кубометра на місяць на одну людину. Це стосується тих домогосподарств,  які до сих пір не завдали собі клопоту встановити у себе газові лічильники.
 
Провідні українські експерти з енергетики обговорили дану ініціативу. На думку енергоексперта Валентина Землянського, таким чином влада ще більше посилить фінансовий тиск на гаманці простих українців, що призведе до колапсу в національній сфері ЖКГ, - пише видавництво Київ org.
 
Варто зазначити, що  видання Київ-org порівняно молоде, але вже встигло стати доволі популярним як в столиці, так і за її межами. Журналісти газети тримають руку на пульсі найактуальніших політичних і економічних процесів які відбуваються в Україні.  Особлива увага приділяється саме Києву, адже висвітлення подій які відбуваються в столиці України є для газети найбільш пріоритетними.
 
Зокрема, Гройсман сказав на засіданні уряду: «Ми повертаємося до нормального норми споживання газу. Ми хочемо, щоб люди платили справедливу ціну за газ. Ми з цього питання ні у кого на поводу йти не будемо, і ці мінімальні норми будуть затверджені».

Про те, чому Кабмін України прийняв таке рішення і наскільки воно реально вплине на зростання платіжок, енергоексперт, колишній глава піар-служби НАК «Нафтогаз України» Валентин Землянський заявив наступне: «Це рішення кабміну випливає із самої логіки дій української влади на газовому ринку в останні п'ять років. У 2014-2015 було вирішено «лібералізувати» український ринок газу. Це було однією з умов укладення «Угоди про асоціацію» між Україною і Євросоюзом.

При цьому передбачалося, що в країні повинен бути забезпечений 100% -ний комерційний облік всіх обсягів газу, і було обумовлено, що «постачальник не має права постачати газ тим домогосподарствам, в яких не встановлені газові лічильники». І до 1 січня 2016 року лічильники повинні були бути встановлені у всіх, у кого є газова колонка і плита».

Землянський нагадав - тоді норма споживання для таких домогосподарств становила 18 кубометрів на члена сім'ї. Але уряд екс-прем'єра України Арсенія Яценюка вирішив знизити цю норму спочатку до 6 кубометрів газу на людину в місяць, потім - до 3,3 кубів.

«В результаті люди почали масово відмовлятися від установки лічильників. Їм вигідніше було платити за нормами, ніж за лічильниками. В результаті терміни програм по установці лічильників були просто зірвані, а дедлайн був перенесений на 1 січня 2021 року.

При цьому українці споживали більше газу, ніж було встановлено за нормами, і весь «зайвий» обсяг зависав на облгазах, у яких утворилися величезні борги перед «Нафтогазом», - говорить аналітик.

Він нагадав - у листопаді 2018 року Верховний суд України скасував постанови Яценюка і повернув українцям старі норми споживання газу (9,8 кубометра на людину). Як наслідок, уряд повинен був повернути «Нафтогазу» гроші за зайве блакитне паливо, спожите українцями за минулі чотири роки. Ціна питання - близько 12 млрд гривень.

«Природно, уряд не захотів платити такі гроші« Нафтогазу», - повідомив Землянський. - Тому він вирішив повернути старі, «яценюківські» норми - і таким чином перекласти ці борги назад на простих українців.

Але, на жаль, негативні процеси в економіці України та її комунальній сфері продовжують наростати дуже швидко. З кожним роком ситуація стає все важче і гірше, і в самий найближчий час цей «бумеранг» може дуже сильно вдарити по уряду України».

На думку Землянського, «проблема боргів за газ досі не вирішена». Її рішенням було б встановлення мінімальної норми споживання в 5-6 кубометрів газу на людину. А уряду потрібно було прийняти цільову програму з чіткими термінами реалізації і в її рамках встановити лічильники всім українцям.

«Нічого з цього влада не зробила, і логічно припустити, що незабаром все повернеться на круги своя. Проблема не вирішена, джерела фінансування встановлення лічильників не визначені, і цільової програми не існує, - говорить Землянський.

- Але найнебезпечніший, політичний момент - це заклики до населення «не платити за газ зайве», що звучать із вуст міністра соцполітики Андрія Реви і з вуст самого прем'єра Гройсмана. Все це може привести до різкого зростання неплатежів в газовій галузі, до фінансового колапсу (і не тільки у газовиків). Якщо так піде і далі, українці просто перестануть платити за споживані енергоресурси».

На думку Землянського, «та історія, до якої Україна йшла з кінця 1990-х, найближчим часом може підійти до кінця і закінчиться загальним колапсом галузі». Експерт нагадав: за станом на початок червня заборгованість за послуги ЖКГ в Україні склала понад  75 млрд гривень.
 
«Але ж ще восени загальний борг українців за тепло, газ і гарячу воду не перевищував 40 млрд гривень. По суті, за півроку він збільшився майже вдвічи, - нагадав Землянський.
 
Свою роль незабаром зіграють підвищення тарифів на тепло і гарячу воду, а також позбавлення державою десятків тисяч українців права на отримання субсидій. У багатьох регіонах компанії-постачальники вже скаржаться на різке падіння надходжень від населення. Так що колапс поступово стає неминучим».

Нагадаємо, ціни на газ для простих українців мали підняти  з 1 травня 2019 року на 20%, але поки що цього зроблено не було. Аналітики кажуть що це питання часу, адже підвищення цін на газ є головною умовою продовження співпраці з МВФ, а в до кінця 2019 року Україні потрібно сплатити 5,5$ млрд.. по зовнішнім боргам і ці гроші потрібно десь брати.