Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Як живеш, Воскресенська громадо?

Як живеш, Воскресенська громадо?

Категорія: Суспільство, Регіон
Як живеш, Воскресенська громадо? Сьогодні, коли Україна обрала нового президента, а влада поступово змінює обличчя, багато експертів та пересічних громадян турбуються про подальшу долю реформ. Перш за все, децентралізації влади.
 

Для того, щоб на власні очі побачити, чи вплинули політичні зміни в країні на стан справ в об’єднаних територіальних громадах, ми знову відвідали Воскресенську сільську ОТГ Пологівського району, про яку неодноразово розповідали на сторінках ПОЗИЦІЇ.

 

Нагадаємо, що вона є однією з шести ОТГ, які першими з’явилися на території Запорізького краю. До її складу увійшли чотири села – Воскресенка, Кінські Роздори, Магедове та Лозове. Здійснивши подорож, переконалися, громада живе своїм звичайним життям та динамічно розвивається.

 

Пам’яті героя

Приїхавши до Воскресенки, голову громади Миколу Гузенка на робочому місці ми не застали. 24 червня його день розпочався з відвідання траурного мітингу в Кінських Роздорах, присвяченого 5-й річниці загибелі у зоні проведення АТО Дмитра Шингура, який жив у цьому селі. Він був штурманом-льотчиком вертолітної ланки 16-ї окремої бригади армійської авіації, мав звання майора. Загинув біля гори Карачун під Слов’янськом.

 

Зворотній хід – неможливий

Коли Микола Гузенко повернувся до сільради, ми поспілкувалися з ним.

 

– Чи припускаєте ви, що нова влада країни може взяти курс на згортання децентралізації?

– Вважаю, що дати зворотній хід реформі неможливо. Свого часу ми були однією з перших громад Запорізької області, зараз їх вже п’ятдесят дві. В інших областях – схожа ситуація. Якщо, навіть, теоретично припустити таку можливість, це буде дуже погано. Децентралізація на практиці довела свою спроможність.

 

– Неможливо залишити поза увагою фінансове питання… Громаді вистачає коштів?

– Якщо взяти період протягом якого ми працюємо в громаді, це вже майже чотири роки, ніколи раніше в нас не було можливості завести на територію стільки коштів та виконати такий великий обсяг роботи. До того ж, в нас є дружня підтримка з боку усіх сільгоспвиробників, підприємців та фірм, які працюють на території громади. Вони завжди допомагають нам у вирішенні нагальних питань. Безумовно, певні проблеми є. Але ми завжди намагаємося знайти вихід. Користуючись нагодою, хочу особливо подякувати керівництву компаній «Політехніка» та ТОВ «Агрофірма «Батьківщина», зокрема, Олександру Містюку та Олегу Трубілову, які приділяють багато уваги питанням духовності. Вони вкладають великі кошти у будівництво Свято-Троїцького храму у Воскресенці та у реставраційні роботи з відновлення унікального Свято-Преображенського храму, що в Кінських Роздорах.

 

– Як готується Воскресенська громада до нового навчального року?

– Навчальний рік ми завершили, як кажуть, у штатному режимі. У всіх навчальних закладах, які підпорядковуються громаді, це – Воскресенський та Кінсько-Роздорівський НВК, а також Воскресенська школа I-II ступенів, відбулися випускні вечори. Що стосується поточних ремонтів, вони робляться завжди. Нещодавно я радився з директорами і ми вирішили, що, починаючи з цього року, у кожному закладі будуть проводитись якісь суттєві ремонти. Наприклад, у Кінсько-Роздорівському НВК плануємо модернізувати оснащення кухні і відремонтувати ганок. У Воскресенському НВК також визначилися з об'єктом. Це – коридор. Хочемо відремонтувати там покрівлю, побілити стелю і стіни, пофарбувати підлогу.

 

День села Магедове

Те, що знаменита фраза «Хто добре працює, той добре відпочиває» повністю відповідає істині, ще раз підтвердило святкування Дня села Магедове. Воно вчетверте відбулося 26 червня. Про те, як народилося це свято, розповів староста Кінсько-Роздорівського старостинського округу Сергій Зубенко.

 

– Коли у 2015 році була створена громада, ми звернули пильну увагу на такі віддалені села як Магедове. Саме тоді вперше виїхали туди з концертною програмою. Сталося це напередодні Дня Конституції. Людям дуже сподобалося, як їх привітали зі святом. Так і була започаткована ця традиція, – каже наш співрозмовник.

 

Цього разу також була показана концертна програма, створена спільними зусиллями працівників Воскресенського та Кінсько-Роздорівського будинків культури, якій передувала офіційна частина. Микола Гузенко нагородив активних жителів Магедова грамотами та подяками, а також цінними подарунками. Після концерту відбулося застілля, підготовлене мешканцями села: в макітрі вони наварили вареників з картоплею і пригощали ними гостей.

 

Забуттю не підлягає

Життя Івана Кононовича Зінченка – невід'ємна частина історії Кінських Роздорів. У роки Другої світової він зі зброєю в руках він першим увійшов у рідне село. В мирний час працював обліковцем, а потім більше 12 років – головою колгоспу.

27 червня земляки вшанували пам'ять цієї шанованої людини урочистим відкриттям скверу, названого в його честь.

– Іван Зінченко дуже багато зробив для розвитку села. Я пам'ятаю його, ще коли був школярем. Він приходив на уроки мужності і розповідав про свої фронтові подвиги. У 2016 році на сесії ми прийняли рішення про будівництво скверу, присвяченого йому. Було виконано значний обсяг роботи – висаджено багато зелені, встановлені альтанки, побудовано сучасний дитячий майданчик, – розповідає Сергій Зубенко.

 

Фінальною крапкою кропіткої праці стало відкриття меморіальної стели в пам'ять про Івана Зінченка, яке здійснилиМикола Гузенко і Сергій Зубенко. Святкування продовжилося культурною програмою від працівників будинків культури громади та виступом вокально-інструментального гурту із Запоріжжя.

 

Для дітей була організована робота пересувних аукціонів: гірки, батутів, каруселей. Дорослі мали змогу пригоститися смаколиками, які пропонували об'єкти виїзної торгівлі. Багатолюдне свято завершилося яскравим салютом та дискотекою для молоді.

 

Підбиваючи підсумки розповіді про наше відрядження, неможна не відзначити, що за час свого існування Воскресенська ОТГ стала однією з найпотужніших у регіоні. Тому, завершуючи, хочеться від щирого серця побажати мешканцям та керівництву громади подальших успіхів у нелегкій справі розбудови своєї малої Батьківщини. Все буде добре!

 

 

Володимир БУТ, фото Володимира САЛЬНІКОВА

С фотоотчетом Вы можете ознакомиться здесь

 

Источник Позиция