Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » Запоріжжю загрожує дифтерія?

Запоріжжю загрожує дифтерія?

Категорія: Статті, Регіон

Запоріжжю загрожує дифтерія?Україна може опинитись на порозі нового спалаху дифтерії, адже серед населення дуже низький рівень вакцинації. Країна вже переживала це у 1990-х роках. Тоді через спалах померло 696 людей.

 

Більше тисячі запоріжців захворіли, і вони відчули на собі наслідки цієї серйозної хвороби. Але зараз можна заподіяти цьому – потрібно вакцинуватися. І краще це зробити до початку навчального року. Завдяки трансформації системи охорони здоров’я сьогодні область має достатню кількість якісної та безоплатної вакцини.


Дифтерія – це гостре інфекційне захворювання. Воно передається повітряно-крапельним шляхом і призводить до запалення найчастіше слизових оболонок ротоглотки з утворенням фіброзних плівок, загальної інтоксикації та специфічного ураження серцево-судинної та нервової систем.


Її збудником є бактерія – дифтерійна паличка (коринебактерія). Джерелом інфекції є інша хвора людина або носій коринебактерії. Особливо небезпечні хворі на дифтерію ротоглотки, оскільки вони більш активно виділяють збудника при диханні, кашлі та чиханні. Варто зазначити, що, хоча дифтерія передається повітряно-крапельним шляхом, нею також можна заразитися через предмети побуту. Це може бути посуд, іграшки тощо. Слід пам'ятати, що паличка стійка та може зберігатися до 15 діб у зовнішньому середовищі. Заразитися на дифтерію досить легко, уразливі особи всіх вікових груп. Наприклад, якщо у громадському транспорті є хвора на неї людина, а ви не вакциновані, то дифтерійна паличка вже у вас є. Тому варто якомога швидше вакцинуватися і не ризикувати.


Захворювання найчастіше розпочинається як  ангіна, коли на мигдаликах і зіві утворюється щільна плівка, виникають набряки обличчя, шиї та слизових оболонок дихальних шляхів. Збудник дифтерії продукує сильний токсин, що, проникаючи у кров, здатний уражати серце, нервову систему, нирки. У хворого може порушуватися  дихання та ковтання, що часто призводить до смерті. Також хвороба спричиняє виражену слабкість, біль у горлі, лихоманку, набряк залоз у шиї.


Єдиний спосіб захиститися проти дифтерії і запобігти розвитку небезпечних ускладнень – це вакцинація для дітей і ревакцинація для дорослих. Згідно з календарем щеплень, дітям роблять вакцинацію проти дифтерії, кашлюку і правця (вакцина АКДП) тричі упродовж першого року життя, у 18 місяців, а у шість років та 16 років проводиться ревакцинація проти дифтерії та правця. Дорослі мають проходити обов’язкову ревакцинацію проти дифтерії та правця (вакцина АДП-М) кожні 10 років після 16 років. Необхідно запам’ятати, що імунітет проти дифтерії не зберігається на все життя.


- Зараз в Україні значні проблеми з кількістю людей, які мають щеплення. Уперше за останні сім років в державі наявна достатня кількість вакцин, щоб охопити імунізацією проти дифтерії та правця всі вікові групи, які цього потребують. Але рівень охоплення щепленнями залишається недостатнім, а серед дорослого населення – критично низьким.


У 2018 році лише 55% дорослих, які мали бути вакциновані, зробили це. Щороку цей показник низький, відповідно загальний рівень вакцинації серед дорослого населення катастрофічний. У Запорізькій області рівень охоплення щепленнями складає 71,8%. Хоча в області нині достатньо вакцин – близько 280 тисяч. Щодо вакцинації дітей до одного року, то Запоріжжя і тут має недостатні 72,8%. Варто зазначити, що Всесвітня організація охорони здоров’я вимагає тримати цей показник на рівні 95%”, – говорить доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО імені П.Л.Шупика Федір Лапій.


Як зробити безоплатну вакцинацію


Вакцинуватися проти дифтерії необхідно якомога швидше, щоб устигнути зробити це до початку навчального сезону. Адже тоді збільшується ризик захворіти, тому, поки відпустки і канікули, варто йти вакцинуватися.


Якщо ви вирішили вакцинуватись самі або зробити щеплення своїй дитині, то необхідно прийти до свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Ви маєте з лікарем перевірити записи у вашій медичній картці про вакцинацію та за потреби зробити щеплення. У випадку, коли вам кажуть, що у медичному закладі немає вакцини, зверніться по роз’яснення до керівника медичного закладу. Якщо він не може надати необхідну інформацію, звертайтеся по відповідь до структурного підрозділу з питань охорони здоров’я обласної державної адміністрації у вашому регіоні. Бо вакцини наразі є.


Посилайтесь на те, що уряд зобов’язав обласні структурні підрозділи з питань охорони здоров’я контролювати наявність вакцин у кожному закладі первинної медичної допомоги. За новими правилами, саме структурний підрозділ із питань охорони здоров’я має моніторити, чи є достатньо вакцин у закладах, і за потреби оперативно перерозподіляти їх між ними.


- Як і будь-який лікарський засіб, вакцини можуть викликати реакції. Наприклад, підвищення температури тіла і больові відчуття у місці ін'єкції, але вони минають за декілька днів і не залишають жодних наслідків. Якщо дитина має будь-які симптоми, які викликають занепокоєння, батькам варто звернутися по консультацію до педіатра або сімейного лікаря. Серйозні реакції на вакцини трапляються украй рідко. Водночас усі вакциновані живі та здорові, а ось ті, хто хворіє на дифтерію, часто отримують серйозні ускладнення через хворобу, – розповідає Федір Лапій.


Необхідно ще раз звернути увагу, що щеплення дорослим проти дифтерії відповідно до календаря щеплень роблять вакциною, що містить два компоненти – проти дифтерії і проти правця. Правець – захворювання, що уражає нервову систему та проявляється через судоми спазмом м'язів. Хвороба виникає, коли збудник (спори бактерії Clostridium tetani) потрапляє в рану й у разі відсутності кисню починає виробляти сильний токсин, що діє на нервову систему. Бактерії живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин. Збудник може потрапити внаслідок укусів тварин чи травмування уламками деревини