Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Запоріжці обговорили земельне питання

Запоріжці обговорили земельне питання

Категорія: Суспільство, Регіон
Запоріжці обговорили земельне питання 21 листопада в Запоріжжі у рамках програми «Діалоги про Україну» відбулася зустріч заступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тараса Висоцького та Уповноваженого президента України із земельних питань Романа Лещенка з запорізькими аграріями. Учасники зустрічі мали можливість задати чиновникам всі питання стосовно зміни земельного кодексу, які є зараз на часі.
 

– На разі у нас заплановано десять таких регіональних форумів, на яких ми обговоримо важливі питання щодо впровадження земельної реформи. Ціллю яких є певний feed back (з англ. - зворотній зв’язок) від стейкхолдерів, пайовиків, аграріїв, фермерів, науковців, аграрних асоціацій та просто активних людей для того, щоб усе це скомпонувати в модель земельного реформування, яка об’єднає всіх та виконає три основні завдання. По-перше, надасть можливість вільно розпоряджатися землями; по-друге, допоможе подолати тіньовий обробіток та корупцію в АПК; по-третє, дасть поштовх економічному розвитку агросектору. Орієнтуючись на вище перелічені пункти, ми збираємо пропозиції від людей, які пізніше будуть виноситися на обговорення з народними депутатами, – наголосив Тарас Висоцький.

 

 Роман Лещенко підкреслив, що для прийняття остаточного рішення потрібно напрацювати базу для обговорення цього питання, і саме з цієї причини й потрібні такі поїздки по країні, аби почути максимальну кількість думок і вибудувати здоровий діалог між людьми та владою.

 

– Ми дуже зацікавлені у масштабному діалозі, і ключовий момент в ньому - почути якомога більше думок, пропозицій, щоб ми змогли знайти найправильніший компроміс, який допоможе нам прийняти рішення, що буде затверджено в уряді між першим і другим читанням ,- прокоментував урядовець. Він подякував керманичу Запорізької області Віталію Туринку за організацію і допомогу в проведенні такого заходу, а також акцентував увагу на тому, що на 4 грудня цього року заплановані парламентські слухання, на які запрошені представники всіх регіонів країни, в тому числі й із нашого міста.

 

– Цей захід дуже важливий, бо наша область не тільки індустріальна, але й агропромислова, і питання землі сильно хвилює мешканців, фермерів та виробників регіону. Зі свого боку, я дуже радий, що до нас мала змогу завітати команда президента України, аби побудувати діалог стосовно нагальних питань, і вірю - ми разом знайдемо їм вирішення, – висловився Віталій Туринок.

 

Треба сказати, що запорізькі активісти зустріли гостей не з «хлібом та сіллю», а викриками «Ні розпродажу землі». У «народний мікрофон» протягом спілкування представники агросектору задавали багато запитань до чиновників та висловлювали свої пропозиції щодо того чи іншого питання, яке стосується земельного закону. Селяни скаржилися представникам влади на те, що зараз дуже складна ситуація у секторі продажу та покупки землі: хто дасть більший хабар, той і отримує пай. Тому єдиним виходом з ситуації, що склалася, фермери бачать подолання корупції в країні.

 

– Ви все правильно і красиво говорите про моніторинг і налагодження роботи Антимонопольного комітету. Але ж він наче є, та він у нас не працює! І поки ви все це будете налагоджувати, землі для українців уже не залишиться, її розпродадуть іноземцям. І всі це прекрасно розуміють. Не можна ось так просто відкривати ринок розпродажу землі. Тому передайте наші пропозиції президентові, що поки в країні не буде ладу, цього робити ні в якому разі не можна! – говорять люди.

 

Зі свого боку уповноважений представник президента України поспішив втішити селян, сказавши, що без загальнонаціонального референдуму жоден гектар нашої землі не буде розпроданий ніяким іноземним компаніям, а закон буде ще допрацьовуватися.

 

– Правда така, що за 18 років мораторію ми втратили 10,5 млн. га землі. А якщо говорити конкретно, то за цей термін було виведено з державної власності приблизно 4 млн га землі під особисте селянське господарство. А ще 340 тисяч га було вкрадено завдяки «звіснославному» мораторію! – відзначив Роман Лещенко.

 

Звертаючись до присутніх, він запитав, чи влаштовує всіх такий існуючий формат земельного кодексу? Тому запропонував забрати право розпорядження землею у Держгеокадастру і передати на місця в громади - у комунальну власність. За його думкою, люди на місцях краще знають, як розпоряджатися своєю землею. Як пояснив урядовець, до нього надходить багато скарг від селян що до дуже високої вартості землі. По підрахункам, один гектар землі у Геокадастрі на сьогодні коштує від 500 до 1000 доларів. У своїй промові він зробив наголос на тому, що земельна реформа - це, перш за все, порядок. За словами чиновника, потрібно зробити все, щоб мінімізувати людський фактор, і тільки тоді є можливість подолати корупцію і вирішити цілу низку проблем.

 

Олексій ВЛАСОВ

 

Источник Позиция