Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Олександр РАКША: «Децентралізація - це додаткові можливості для розвитку території»

Олександр РАКША: «Децентралізація - це додаткові можливості для розвитку території»

Категорія: Суспільство, Регіон
Олександр РАКША: «Децентралізація - це додаткові можливості для розвитку території» На своїх сторінках ПОЗИЦІЯ неодноразово розповідала про життя об’єднаних територіальних громад Запорізькій області, що утворилися завдяки децентралізаційній реформі. Днями ми вперше відвідали Михайлівську ОТГ Михайлівського району. Вона утворилася у 2018 році в результаті об’єднання Михайлівської селищної ради, Тимошівської та Бурчацької сільських рад. Всього до складу громади входять вісім населених пунктів.
 

Об’єднання - як воно є

Перебування у громаді ми розпочали із спілкування з головою Михайлівської селищної ради Олександром Ракшою.

– Такі зміни, як децентралізація, ніколи не відбуваються безболісно. Ми виступили ініціаторами процесу об’єднання в районі, але, на жаль, багато часу було втрачено. Разом з цим, кожен з нас добре розумів, що створення громади – не панацея, яка відразу вирішить всі проблеми. Субвенції та дотації від держави – явище тимчасове. Але добре, що тепер ми в змозі самостійно вирішувати власну долю, – зауважив Олександр Ракша.

 

З самого початку існування громади були окреслені пріоритетні напрямки її розвитку. Зміни, які відбулися у Михайлівці, ми побачили на власні очі. Голова селищної ради особисто провів для нас екскурсію.

 

Спорт – це здоров’я

Нещодавно юні спортсмени Михайлівської ОТГ отримали чудовий подарунок. Селищною радою було ініційовано проведення капітального ремонту в приміщенні Михайлівської дитячо-юнацької спортивної школи, який виконали за кошти субвенції на розвиток інфраструктури та співфінансування ради.

 

– Раніше ми не могли про це і мріяти. Тепер у відновленому приміщенні наші вихованці зможутьзайматися улюбленими видами спорту: гирьовим, боксом, важкою атлетикою, буде працювати тренажерний зал, – говорить директор школи Сергій Шершньов.

 

Все найкраще – дітям!

Велика увага приділяється в громаді освітній сфері. Наступним пунктом нашого маршруту став Михайлівський НВК ім. Героя Радянського Союзу І.А. Найдьонова. Він є опорним навчальним закладом громади. Тут нас зустрів директор Олександр Пустовіт.

 

–У школі навчаються 535 учнів. Громада надає нам все необхідне матеріально-технічне забезпечення. Так, нещодавно ми отримали три нових кабінети – хімії, біології та математики, облаштовані за кошти освітньої субвенції. А ще в нас з’явився мультіфункціональний спортивний майданчик. Крім цього, заплановано відремонтувати шкільний ганок. Кошти громада вже виділила, – повідомив директор НВК.

 

Також ми завітали до дитячого садочка «Теремок». В ньому 12 груп, заклад відвідують 298 дітлахів.

– Селищна рада завжди опікується нашими проблемами. Наша гордість – капітально відремонтований харчоблок. У поточному році плануємо виконати утеплення будівлі. Педагоги, що працюють у садочку, мають високий фаховий рівень. Вони легко знаходять спільну мову з малечею, – зазначила психолог Світлана Гречишникова.

 

Мистецтво для всіх

В тому, що відома фраза «Хто добре працює, той добре відпочиває» повністю відповідає дійсності, ми ще раз переконалися, зазирнувши до Михайлівського селищного Будинку культури. Наявності такого її осередку можуть позаздрити й великі міста! За словами завідувачки Будинку культури Настасії Ніжнікової, заклад є справжньою кузнею мистецьких кадрів.

 

– Впродовж року ми обслуговуємо близько 30 тисяч відвідувачів. В Будинку культурипрацюють десять колективів художньої самодіяльності, один з яких має звання «народний», а ще два – «зразковий». У кожного з наших колективів високий рівень. Наприклад, на початку цього місяця зразковий клуб спортивного бального танцю «Елегант» взяв участь у відкритих міжнародних змаганнях зі спортивних танців «Winter Cup Dnepr 2020». Діти добре продемонстрували себе в різних категоріях і завоювали не один комплект нагород, – підкреслила очільниця.

 

Потім ми пройшлися алеєю Героїв Радянського Союзу. Як розповів Олександр Ракша, свого часу місцева влада звернулася до президента АТ «МОТОР СІЧ», Героя України В’ячеслава Богуслаєва з проханням допомогти встановити погруддя Федіра Павловського – уродженця Михайлівки, одного з керівників партизанської боротьби у Білорусі під час Великої Вітчизняної війни. За те, що В’ячеслав Олександрович з радістю відгукнувся, михайлівці щиро йому вдячні.

 

ЖКГ та дороги

Далі настала черга поцікавитися тим, як у Михайлівській громаді вирішуються питання ЖКГ. Тут є лише одна установа, що опікується комунальними проблемами: КП «Михайлівський комунгосп» відповідає за водопостачання та водовідведення, прибирання вулиць, вивіз сміття, обрізку дерев, прибирання снігу тощо. І навіть за ремонт доріг.

 

– Проблема поганих доріг актуальна й для нас. Зараз всі ремонти виконуються за кошти громади. Коли ми зробили необхідні розрахунки, за голову схопилися! Вийшло, що квадратний метр ямкового ремонту коштуватиме близько 800 гривень! Збиралися придбати асфальтний міні-завод, але потім пішли іншим шляхом. Закупили всю необхідну техніку і доручили ці роботи нашому «Комунгоспу», – пояснив Олександр Ракша.

 

Про медицину й не тільки

Наостанок ми завітали до Михайлівського центру первинної медико-санітарної допомоги.

– Я дуже вдячний керівництву громади за всебічну підтримку. Нещодавно завдяки ній придбали гематологічний аналізатор для села Тимошівка та чотири комплекти обладнаннядля телемедицини. Крім того, громада утримує відділення невідкладної допомоги, а також виділяє кошти на виконання місцевих програм – закупівлю вакцин, туберкуліну для дітей та інше. Також працюємо над оновленням колективу. Зараз в нас навчаються два інтерни, за рік прийдуть ще дві людини. Вони – михайлівці і залишаться працювати вдома, – підкреслив директор установи Сергій Лукашенко.

 

Замість післямови

Символічну крапку у нашому відрядженні поставив голова Михайлівської ОТГ Олександр Ракша.

–Децентралізація – це додаткові можливості для розвитку території, надані державою. Та якщо самим не працювати, добробут людей навряд чи зросте. До реформи залишається багато питань. Але, безумовно, вона потрібна. Головне – щоб держава не змінювала правила гри, – підсумував керманич.

 

Від щирого серця бажаємо мешканцям Михайлівської ОТГ успіхів у нелегкій справі розбудови своєї малої батьківщини. Адже дорогу здолає той, хто нею крокує...

 

 

Володимир БУТ, фото Володимира САЛЬНІКОВА

 

С фотоотчетом Вы можете ознакомиться ЗДЕСЬ

 

Источник Позиция