Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Олександр РАКША: «Наше завдання – працювати на перспективу»

Олександр РАКША: «Наше завдання – працювати на перспективу»

Категорія: Суспільство, Регіон

Олександр РАКША: «Наше завдання – працювати на перспективу»Карантин став перевіркою на міцність для об’єднаних територіальних громад України. Михайлівська селищна ОТГ Запорізької області, що утворилася у 2018 році, – молода. Завдяки тому, що очолює її Олександр Ракша – людина з великим життєвим та керівним досвідом, вона не тільки витримала випробування, але й продовжує розвиватися. ПОЗИЦІЯ вже розповідала про життя цієї громади, але днями ми вирушили до неї у гості знову.


Попри труднощі

Відрядження розпочалося розмовою з керманичем Михайлівської ОТГ Олександром Ракшою.

 

Олександр РАКША: «Наше завдання – працювати на перспективу»– Говорячи про ситуацію з COVID-19, зазначу наступне: добре, що це лихо нас оминуло. Хворих у громаді не зафіксовано, всі санітарні та протиепідемічні заходи ми проводимо.Якщо дивитися з фінансової точки зору, негативні наслідки того, що відбулося, звичайно, є. По-перше, податкові канікули, оголошені на час карантину. Через це ми недоотримали в бюджет майже 4 мільйони гривень. Я добре розумію малий бізнес, який постраждав від карантинних заходів. Але тут вже треба запитати владу: чому від самого початку обмеження не запроваджували виважено?

 

По-друге, кожна громада мала перспективу отримати субвенції на розвиток інфраструктури, соцекономрозвиток та інше. Були розроблені певні проекти, замовлені роботи, але ці кошти в нас вилучили у Фонд боротьби з COVID-19. Зараз ми бачимо, що майже 90% цих грошей пішли на будівництво доріг та інших об’єктів інфраструктури. Це, безумовно, потрібно. Але за рахунок чого мають планувати розвиток території? Інші проблеми – це звичайні робочі моменти, – розповів Олександр Ракша.

Одним з нагальних питань на сьогодні є підготовка освітніх закладів громади до навчального року. Селищна рада знайшла для цього достатньо коштів, зробивши перерозподіл залишків медичної субвенції.

 

– Наше завдання – працювати на перспективу. Якщо будемо жити одним днем, доведеться кепсько. Школи отримують медичну субвенцію, яку не використовують в повному обсязі. Ми запросили директорів освітніх закладів, порадилися з ними та запропонували своє бачення ситуації. По шести школах цих залишків набралося приблизно 2 мільйони гривень. Додалася сюди й економія коштів, передбачених на закупівлю продуктів харчування для шкіл та дитячих садочків. По всіх наших ЗОШ вона склала 500 тис. грн. Певні суми виділили й з бюджету громади - ці гроші були направлені на вирішення освітянських проблем. Зараз робота в школах кипить! – відзначив наш співрозмовник.

 

Діти – це майбутнє

Олександр РАКША: «Наше завдання – працювати на перспективу»Існує цілком обгрунтована думка, що інвестиції в освіту дітей – це інвестиції у майбутнє. Від того, знання якої якості школярі отримають, залежить не тільки подальша доля їх малої батьківщини, а й держави загалом. Саме тому в Михайлівській ОТГ приділяється велика увага освітній сфері. Про те, на якому етапі знаходиться підготовка до навчального року 2020/2021, ми поговорили з начальником відділу освіти Михайлівської ОТГ Ольгою Сушко.

 

– Керівниками освітніх закладів вже виконано великий обсяг робіт. Перш за все, з підготовки класів до прийому учнів. На сьогодні майже у всіх класах завершено ремонт. Сподіваюсь, що наші заклади освіти будуть прийняті спеціальною комісією, що працює кожного серпня. Власне, шкіл у громаді шість: чотири знаходяться на території Михайлівки – дві I-II ступенів і дві І-ІІІ ступенів, а Бурчацький та Тимошівський старостинські округи мають по одній школі І-ІІІ ступенів.

 

Крім того, зараз повним ходом іде реконструкція та заміна обладнання харчоблоків. Робиться це з метою їх підготовки до вимог системи ХАССП. Її суть полягає у здійсненні контролю над безпечністю харчових продуктів. Кожен з трьох закладів - учасників проекту надавав перелік своїх потреб, які зараз задовольняються. Наприклад, для опорного закладу «Михайлівський НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.-гімназія» ім. Героя Радянського Союзу І.А. Найдьонова» нещодавно було придбано плиту з духовою шафою, овочечистку, новий посуд у необхідній кількості тощо. Також з залишків освітньої субвенції кожному закладу були виділені кошти на придбання меблів, інтерактивного та мультимедійного обладнання. Якщо ми продовжимо перераховувати все, що вже зроблено, це займе досить багато часу, – повідомила Ольга Сушко.

 

Крім цього, за словами очільниці відділу освіти, зараз розробляються маршрути, якими будуть рухатися учні, щоб мінімізувати їх контакт один з одним. З цих же міркувань буде переглянуто і розклад занять. Згідно протиепідеміологічних вимог також будуть закуплені безконтактні термометри, дезинфікуючі засоби та інше. «Звісно, належні умови створені і в закладах дошкільної освіти», – додає Ольга Сушко.

 

А ще 26 червня у Михайлівській ОТГ сталася подія, на яку з нетерпінням чекали прихильники спорту та здорового способу життя. У НВК ім. Найдьонова відбулося урочисте відкриття мультифункціонального спортивного майданчику, збудованого минулого року.

 

– Він розрахований на те, щоб займатися декількома видами спорту, зокрема волейболом, гандболом та тенісом. Відвідувати майданчик можуть не тільки учні та молодь, а й кожен мешканець громади, – підкреслює начальник відділу освіти.

 

Адмінпослуги – людям

Олександр РАКША: «Наше завдання – працювати на перспективу»Реформа децентралізації в Україні надала можливість ОТГ максимально наблизити адміністративні послуги до споживачів. Одним з найважливіших інструментів у цьому процесі є сучасний та комфортний Центр надання адміністративних послуг. Саме такий ЦНАП невдовзі запрацює в Михайлівській ОТГ. Реконструкція будівлі, в якій він розміститься, триває.

 

– Рішення про створення нашого відділу було прийнято селищною радою 31 серпня 2018 року. Раніше у цьому приміщенні знаходився кінотеатр «Жовтень». Коли воно перейшло у власність громади, селищна рада виділила на його реконструкцію 700 тис. грн. Ми є учасниками другого раунду міжнародної програми«U-LEAD з Європою», згідно якої нам мають надати комп’ютерне обладнання. Але через пандемію цей процес заморозився. Скоріше за все, будемо купувати обладнання за кошти громади. Тому що чекати вже не можна, – розповідає начальник відділу «Центр надання адміністративних послуг» Тетяна Голуб.

 

Адмінпослуги надаються й зараз. Але робочий процес триває у декількох приміщеннях.

– Два адміністратори працюють у приміщенні Михайлівської РДА. Ще є два віддалених робочих місця – у Тимошівці і Бурчаку. Штат ЦНАПу –15 спеціалістів. Це дає можливість не тільки надавати 105 послуг, але й виконувати повноваження з прийому заяв соціального характеру, які були прийняті від управління соціального захисту. Важливо також, що ми обслуговуємо мешканців не тільки громади, а й всього району – в середньому 50 осіб за день, – підсумовує Тетяна Голуб.

Завершити розповідь хочемо словами голови Михайлівської ОТГ Олександра Ракші. Побачити їх на головній сторінці сайту громади може кожен відвідувач.

 

– Незважаючи на труднощі сьогодення, ми з надією дивимося у майбутнє, працюємо над тим, щоб подолати всі негаразди. Вірю, що попереду у нас плідні будні, які принесуть вагомі та реальні здобутки, – звертається керівник до людей. Що можна додати до цих слів? Нехай все задумане втілиться у життя! Лише той, хто звик крокувати до своєї мрії, долаючи перешкоди, завжди буде переможцем.

 

Володимир БУТ, фото Володимира САЛЬНІКОВА

 

Источник Позиция