Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Депутатські фонди: куди йдуть гроші?

Депутатські фонди: куди йдуть гроші?

Категорія: Позиція » Статті » Політика

Депутатські фонди: куди йдуть гроші?Для того, аби депутати місцевих рад ще ефективніше могли виконувати свої обов’язки, у кожного з них є свій депутатський фонд. Але не всі знають, на що в дійсності витрачаються ці кошти. Натомість це дуже цікаве питання, на яке ми попросили відповісти начальника управління з питань соціально-економічного розвитку та бюджету виконавчого апарату Запорізької обради Оксану Клибу.


- Пані Оксано, яка історія створення депутатського фонду у Запорізькій обласній раді 7-го скликання?

- Депутатські фонди складаються із двох частин. Адресна матеріальна допомога для соціальнонезахищених верств населення, людей, які хворіють тяжкими хворобами чи потрапили в тяжкі життєві обставини та інше, квота складає по 300 тисяч гривень на кожного депутата. Інвестиційні проєкти, спрямовані на соціально-економічний розвиток регіону, по 700 тисяч гривень.

Депутатський фонд за адресною допомогою, який у 2016 році складав 120 тисяч, вже 2017-го зріс до 300 тисяч. Це дало можливість допомагати людям у вирішенні їх скрутних ситуацій. Проте на думку самих депутатів, такий обсяг фонду все ж недостатній на сьогодні. Тому з 2018 року вони регулярно піднімають питання про його збільшення до півмільйона. Можливо, це вдасться вже депутатам восьмого скликання?

 

- «Родзинкою» поточної каденції облради стало запровадження депутатського фонду з інвестиційних проєктів. Точніше, програми сприяння виконанню депутатських повноважень. Як ви оцінуєте це ноу-хау?

- Була створена робоча група із числа депутатів та працівників нашого управління із залученням представників облдержадміністрації. Найактивнішими депутатами виявилися Сергій Знаменський та Василь Хвостак. Втім, дуже багато пропозицій надали всі обранці - враховано майже всі пропозиції на підставі вимог Бюджетного кодексу України.

Рішенням Запорізької обласної ради від 06.04.2017 №54 затверджено Програму сприяння виконанню депутатських повноважень депутатами Запорізької обласної ради на 2017-2020 роки. В ній передбачені напрямки використання коштів на:

 

  • здійснення капітальних, поточних ремонтів, будівництва та реконструкції об’єктів спільної власності територіальних громад області та іншої комунальної власності громад;
  • - покращення матеріально-технічної бази та стану приміщень, заходів з енергозбереження в бюджетних установах соціально-культурної сфери регіону тощо;
  • - придбання обладнання, інвентарю та основних засобів для об’єктів спільної власності територіальних громад та бюджетних установ іншої комунальної власності, проведення ремонтних робіт і т.д.;
  • - облаштування спортивних та дитячих майданчиків;
  • - здійснення інших капітальних видатків, в тому числі на виготовлення проектно-кошторисної документації тощо;
  • - здійснення в житлових будинках, переданих в управління об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку, капітальних та поточних ремонтів, заходів з впровадження енергозберігаючих технологій і оснащення будинковими засобами обліку енергоносіїв та споживання води;
  • - облаштування і ремонт дитячих та спортивних майданчиків, стаціонарних об'єктів благоустрою, лавок на прибудинковій території житлових будинків, переданих в управління ОСББ.
  • На протязі 2017-2020 років депутатами обласної ради підтримані території регіону, в тому числі розпорядниками з деяких проєктів виступили об’єднані територіальні громади.

 

- Отже, які основні результати принесло створення депутатських фондів?

- Із запланованих на 2017 рік видатків у сумі 61,5 млн грн. було освоєно 59,91млн грн., або 97,4%. На реалізацію заходів програми в 2018-му із запланованих 58,617млнгрн. освоєно 55,480 млнгрн. (94,7%). На 2019 рік затверджено заходів на 58,719 млн грн., освоєно 57,186 млн грн. (97,4%). На 2020-й затверджено заходів на суму 57,563млн. грн., або 97,9%від передбаченого загального обсягу за Програмою на 2020 рік. На сьогодні всі депутати обласної ради надали пропозиції щодо формування пропозицій по залишках своїх фондів.


Враховуючи ситуацію, яка склалася в регіоні у зв’язку з поширенням COVID-19 та необхідністю вжити термінових заходів щодо протидії розповсюдженню коронавірусу, депутатами облради спрямовано10,976 млн грн. – це 75% від запланованої суми на галузь охорони здоров’я (14,637 млн грн) - на придбання закладами охорони здоров’я обладнання, предметів довгострокового користування, медичних індивідуальних засобів захисту та дезінфекційних засобів.


У 2020 році в умовах карантинних обмежень та недовиконання дохідної частини обласного бюджету фінансування депутатських фондів було обмеженим до червня. Спочатку фінансувалися заходи з протидії поширення коронавірусу - маски, дезінфекційні засоби тощо, закупівля медичного обладнання. На сьогодні ситуація вирівнюється.

 

- Пані Оксано, тобто можна сказати, що депутатські фонди дійсно довели свою ефективність?

- Підсумки виконання програми підтверджують високу результативність роботи депутатських фондів. Кожен обранець відповідально підходить до формування пропозицій з розвитку соціальної сфери запорізького регіону, подальшого контролю щодо освоєння коштів обласного бюджету вчасно та в повному обсязі. Тобто при правильному плануванні та здійсненні контролю можна ефективно використовувати виділені кошти та допомагати соціально-економічному розвитку громади.

 

Источник Позиция