Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Сергій ЯРМАК: «Стратегія нашої роботи залишається незмінною!»

Сергій ЯРМАК: «Стратегія нашої роботи залишається незмінною!»

Категорія: Політика, Регіон

Сергій ЯРМАК: «Стратегія нашої роботи залишається незмінною!» Чергові місцеві вибори, що відбулися в Україні 25 жовтня, стали частиною історії. За їх підсумками Гуляйпільську міську територіальну громаду, до якої днями завітала ПОЗИЦІЯ, вдруге очолив Сергій Ярмак – молодий, але досвідчений керівник. Вперше на посаду міського голови він був обраний у 2017 році.


Нагадаємо, що історія цієї молодої, але амбітної МТГ, яка сьогодні входить у першу сотню найкращих громад України (із 1540 існуючих) та в трійку найкращих по Запорізькій області, розпочалася 12 жовтня 2016 року, коли сім місцевих рад району – Гуляйпільська міська та Мирненська, Гуляйпільська, Святопетрівська, Рівнопільська, Дорожнянська, Червоненська сільські ради прийняли рішення про об’єднання. У жовтні 2017 року до них добровільно приєдналися ще три сільські ради – Успенівська, Новомиколаївська та Темирівська. І вже станом на 1 січня 2018 року до складу увійшов 31 населений пункт – 1 місто та 30 сіл. У жовтні 2020 року до Гуляйпільської громади приєдналося також селище Залізничне.

 

З людьми і для людей

Своє перебування на гуляйпільській землі ми розпочали зі спілкування із керманичем об’єднаної територіальної громади, міським головою Сергієм Ярмаком.

 

– Кредит довіри від людей – це велика відповідальність. Як плануєте вибудовувати подальшу діяльність?

– Стратегія нашої роботи залишається незмінною. Першочерговим завданням є надання якісних та доступних послуг мешканцям. Місто Гуляйполе – це адміністративний центр громади, звідки забезпечується життєдіяльність всіх галузей. Життя 30 наших сіл з ним тісно переплітається. Роботу всіх комунальних установ та закладів сплановано таким чином, щоб кожен житель громади мав соцзахист, доступ до освіти та первинної медицини, комунальних послуг.

 

Наприклад, в громаді працює мобільний ЦНАП. Це автомобіль-офіс, де розміщено два робочих місця адміністратора та два для відвідувачів. Завдяки йому всі послуги, які надає наш ЦНАП, а їх вже 180, мешканці віддалених населених пунктів мають можливість отримати безпосередньо у своєму селі. Не витрачаючи кошти та час на проїзд у місто, вони можуть зареєструвати місце проживання чи право власності на нерухоме майно, змінити назву вулиці, отримати довідку про реєстрацію місця проживання та інше.

 

Якщо казати про освітню галузь, вона успішно функціонує. В її розвиток ми вкладаємо більше 60% бюджетних коштів. Для шкіл придбано все необхідне для того, щоб початкова ланка працювала за стандартами НУШ («Нова українська школа» –ключова реформа Міністерства освіти і науки - ред.). Також ми створили Інклюзивно-ресурсний центр – доступний і комфортний простір, необхідний для забезпечення права дітей з особливими потребами на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти з наданням необхідної психолого-педагогічної підтримки. Він є одним з найкращих у Запорізькій області.

 

Говорячи про медичне обслуговування, зазначу, що первинна ланка медицини була прийнята у комунальну власність громади без порушення цілісності - і зараз обслуговує територію трьох громад. Сьогодні у нас є комунальне некомерційне підприємство «Гуляйпільський центр первинної медико-санітарної ГМР», до складу якої входять 23 лікувально-профілактичних заклади: 7 амбулаторій, 3 фельдшерсько-акушерські пункти та 13 фельдшерських пунктів.

 

За час, що минув, було вирішено багато різних питань. Але разом з моєю командою ми цілком усвідомлюємо: ще більше роботи чекає на нас попереду... Після закінчення розмови міський голова запропонував нам на власні очі побачити декілька об’єктів,які є дуже важливими для громади.


Історія та сьогодення

Гуляйпільський край має славетне минуле, яким тут не тільки по праву пишаються, а й роблять все можливе для збереження історичної пам’яті. Саме тому екскурсію містом ми розпочали з каплички на честь Архистратига Божого Михаїла, збудованої у парку біля Гуляйпільської ЗОШ №1.

 

– Наприкінці XIX – початку XX століття тут стояв великий Свято-Троїцький собор, він мав п’ять куполів. У 1935 році безбожна влада його зруйнувала. Були запрошені спеціалісти-археологи, які провели розкопки та визначили межі розташування собору, а також виявили основу та контури фундаменту церковної дзвіниці, через яку був головний вхід до храму. Фрагменти фундаменту, які збереглися, ми накрили захисним склом. А на місці собору була споруджена каплиця, яку освятив правлячий архієрей Бердянської єпархії УПЦ архієпископ Єфрем. Крім цього, облагородили територію парку. Неоціненну допомогу в реалізації проекту надав меценат – директор ТОВ «Діло СК» Сергій Курман. З міського бюджету було витрачено близько 120 тис. грн, – розповідає Сергій Ярмак.

 

Правопорядок і законність

На початку березня у Запоріжжі гуляйпільський міський голова Сергій Ярмак підписав меморандум «Про співпрацю між Головним управлінням Національної поліції в Запорізькій області та Гуляйпільською міською об’єднаною територіальною громадою», одним із завдань якого є запровадження на території ОТГ проєкту «Поліцейський офіцер громади». В Україні він стартував наприкінці 2019 року.

 

Головне завдання поліцейських громади – орієнтування на потреби місцевого населення, підтримка постійного контакту з мешканцями, щоденне забезпечення правопорядку, запобігання правопорушенням. Про виконану роботу вони звітують не лише перед керівництвом, а й перед усією громадою.

 

Наступним пунктом нашого маршруту стала Поліцейська станція, що розмістилася в будівлі колишнього кафе.

– Згідно умов цього проєкту, для поліцейських громади ми облаштували офісні кімнати: зробили ремонти, забезпечили їх меблями та комп’ютерною технікою. Наприкінці листопада Гуляйпільська МТГ безкоштовно отримала перший службовий автомобіль «Рено-Дастер». Згодом надійдуть ще три. Хлопці вже пройшли навчання та розпочали працювати. За кожним з них закріплена певна територія, – говорить міський голова.

 

Все найкраще – дітям!

Особливу увагу в ОТГ приділяють дітям. Завдяки залученню міжнародних інвестицій, а саме коштів Європейського інвестиційного банку, в громаді з успіхом реалізується масштабний проєкт комплексної реконструкції дитячого садочку «Сонечко» у місті Гуляйполе. Відвіданнябудівництва стало фіналом нашого відрядження.

 

– Образно кажучи, від старої будівлі зараз залишилися тільки стіни. Все інше – відремонтовано та замінено! Починаючи від покрівлі, а також систем водопостачання та опалення і завершуючи утіпленням стін та фундаменту. Кошторис проекту складає більше 20 млн грн. Близько 17 млн грн надав Європейський інвестиційний банк, в конкурсі від якого ми взяли участь та перемогли. Також 2 млн грн на умовах співфінансування виділила Запорізька обласна рада, 1 млн грн ми додали з власного бюджету. Я дуже сподіваюсь, що до 1 березня наступного року дітки зможуть зайти в оновлений заклад, – підсумував Сергій Ярмак.

 

Гостинну громаду ми залишали у піднесеному настрої. Для тих, хто не пасує перед труднощами, немає нічогонеможливого. Сергій Ярмак та його однодумці саме з таких людей. Від щирого серця хочеться побажати їм подальших успіхів у нелегкій праці заради розвитку і процвітання Гуляйпілля. Якщо наполегливо крокуєш до своєї мети, завжди досягнеш успіху.

 

Володимир БУТ, фото Володимира САЛЬНІКОВА

 

С фотоотчетом Вы можете ознакомиться ЗДЕСЬ

 
Источник Позиция