Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Воскресенська ОТГ: з впевненістю – у майбутнє

Воскресенська ОТГ: з впевненістю – у майбутнє

Категорія: Позиція » Статті » Регіон

Воскресенська ОТГ: з впевненістю – у майбутнєСьогодні, коли реформа децентралізації в Україні вийшла на другий етап, життя об’єднаних територіальних громад не стало легким: проблем, які потребують вирішення, вистачає. Не є виключенням і Воскресенська ОТГ Пологівського району, про яку наша газета неодноразово розповідала у своїх публікаціях. На теперішній час реалії життя в Україні змінюються дуже швидко, і саме тому днями ми знову поїхали у відрядження.


Виклики та плани

Про те, чим зараз живе Воскресенська громада, ПОЗИЦІЇ розповів її керманич – сільський голова Сергій Зубенко.

- 25 жовтня 2020 року в Україні пройшли місцеві вибори, і вас було обрано головою громади. Якими були ваші перші кроки на цій посаді?

- З перших днів разом з фахівцями наших відділів почали працювати над формуванням бюджету громади на наступний рік. В нас були стислі терміни, тому ми мали якнайшвидше вирішити це питання. Також ми знаємо, що у зв’язку з укрупненням районів, яке відбулося в рамках децентралізації, багато повноважень та функцій, що раніше виконувала районна влада, сьогодні передаються на рівень об’єднаних громад. Враховуючи ситуацію, з початку цього року ми розпочали роботу над відокремленням від структури сільської ради відділу освіти, молоді, спорту та туризму. Це потрібно для того, щоб надати освітній галузі більше самостійності у вирішенні нагальних питань. Таке рішення позитивно вплине й на інші напрямки роботи відділу.

 

- Сьогодні більшість ваших колег - голів громад з різних областей України - відзначають, що фінансових преференцій, наданих державою на старті реформи, вже недостатньо, і наполягають в тому числі на збільшенні розміру частини ПДФО (податку на доходи фізичних осіб), яка залишається на місцях, з 60% до 80%. Як ви ставитесь до цього питання?

- Я поділяю точку зору колег, тому що 60% ПДФО вже давно не задовольняють реальних потреб органів місцевого самоврядування. Але разом з цим сподіваюсь, що уряд та Верховна Рада знайдуть можливість переглянути відповідні закони та скорегувати фінанси. Було б дуже непогано, якщо б розмір ПДФО збільшився до 80-90%.

Навантаження на місцеві бюджети зростає – це беззаперечний факт. Наприклад, з початку поточного року ми створили в громаді службу у справах дітей. Раніше такими питаннями опікувався район, а зараз все покладено на нас. Залишилося і багато різноманітних програм, що фінансувалися з бюджету району, а тепер це зона нашої відповідальності. Але ж ми знаємо, що місцеві бюджети ніколи не були занадто великими: коштів завжди не вистачало.

 

- Наприкінці березня минулого року Верховна Рада ухвалила закон, яким 1 липня 2021-го запроваджується ринок землі. Як вирішуються земельні питання у Воскресенській громаді?

- Нещодавно Держгеокадастр у Запорізькій області передав у комунальну власність Воскресенської ОТГ з державної власності ще майже 110 га землі. На минулій сесії, коли ми розглядали питання про прийняття цієї землі, депутати висловили думку, що згідно статті №121 Земельного кодексу треба безкоштовно надати людям до 2 га землі у користування. Ця пропозиція була підтримана, тому зараз триває прийом заяв. Поки що ми не можемо впевнено сказати, якого саме розміру будуть ці ділянки, - питання опрацьовується.

 

- Поділіться, будь ласка, планами на майбутнє...

- Їх дуже багато. Традиційно велика увага в громаді приділяється освітній сфері. Сьогодні працюємо над реконструкцією будівель наших навчальних закладів та дитячих садочків у відповідності до державних будівельних норм (ДБН), які вимагають доступності до них осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Це передбачає облаштування пандусами та поручнями.

 

З 1 січня 2021 року набрав чинності новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, в якому докорінно змінено підходи до організації харчування у школах. Виконання цих вимог контролює Держпродспоживслужба. Зараз ми робимо все, щоб харчоблоки наших навчальних закладів повністю їм відповідали. Також хочемо придбати електрогенератори, які дозволять забезпечити безперебійну роботу холодильників. Це унеможливить псування продуктів харчування, що в них зберігаються.

 

Крім цього, плануємо побудувати спортивні майданчики із штучним покриттям та освітленням біля Воскресенського та Кінськороздорівського навчально-виховних комплексів. Вже розроблена проектно-кошторисна документація, будемо виносити пропозицію на тендер.

 

Якщо казати про більш далеку перспективу, у другому півріччі ми намітили здійснити ремонт дороги на вулиці Волі у Воскресенці. Зараз вона перебуває у аварійному стані, до того ж там проходять важливі комунікації. Сподіваюсь, що кошти на це знайдуться. Безумовно, проблеми та виклики є і вони будуть завжди. Але, незважаючи ні на що, ми з впевненістю дивимося у майбутнє! – каже Сергій Зубенко.

 

З людьми і для людей

Воскресенська ОТГ: з впевненістю – у майбутнєНашим наступним співрозмовником став староста сіл Кінські Роздори, Лозове та селища Магедове Юрій Петров.


- Посаду я обіймаю з 1 грудня 2020 року, до обрання у місцевому самоврядуванні ніколи не працював. Але голова громади, який був моїм попередником, завжди допомагає у вирішенні будь-яких питань, тому робота триває.

 

Наприклад, на території села Кінські Роздори є два сміттєзвалища. Одне з них ми вже привели в належний вигляд. На віддаленому участку на вулиці Горького в нас не було зупинки - зараз її встановлено. На цьому місці шкільний автобус збирає дітей і підвозить до садочка. Тепер малеча може не боятися поганої погоди.

 

Також вирішуються соціальні проблеми. Разом з нашою службою у справах дітей ми кожну неділю відвідуємо проблемні сім’ї, контролюємо умови, в яких проживають діти. Крім того, нещодавно допомогли двом 15-річним близнюкам, хлопцям з особливими фізичними потребами, отримати паспорти, – повідомив Юрій Петров.

 

Справи освітянські

Воскресенська ОТГ: з впевненістю – у майбутнєПро те, як у освітніх закладах громади впроваджуються нові санітарні норми щодо харчування учнів, на прикладі Воскресенського НВК I-III ступенів розповів його директор Олександр Лазаренко.


- З цього року почав діяти новий Санітарний регламент, згідно якого ми зараз працюємо. В ньому є багато нововведень, але майже без змін збереглися деякі старі положення. Одне з головних завдань документу – забезпечити безпечне харчування як учнів, так і працівників. По-друге, в підсумку ми отримали ще одне навантаження на бюджет громади. Виконати відразу все, що написано в регламенті, дуже важко, тому нами був розроблений план заходів,розрахований не на один рік. Голова громади нас підтримав.

 

Також у поточному навчальному році ми стали переможцями цільової державної програми, завдякичому громада отримала нове обладнання. Власне для закладу, який я очолюю, були закуплені бойлери, духові шафи, мийки, сушарки, м’ясорубки тощо. Ми навіть ще не встигли встановити все це у повному обсязі. Відповідно,вирішили зробити ремонт у харчоблоках - зараз вже привели до ладу стіни, стелі, підлогу. Вважаю, що ніяких проблем з дотриманням нових вимог у нас не буде, тому що в цьому напрямку вже є багато напрацювань, – підсумував Олександр Лазаренко.

 

Залишаючи гостинну Воскресенську громаду, ми побажали її керівництву та мешканцям реалізувати задумане. Хай все буде добре!

 

Володимир БУТ, фото Володимира САЛЬНІКОВА

 

Источник Позиция