Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Роман ТЕРЕХОВ: «Якщо до жовтня в Запорізькій області щепиться половина населення, коронавірус може відступити»

Роман ТЕРЕХОВ: «Якщо до жовтня в Запорізькій області щепиться половина населення, коронавірус може відступити»

Категорія: Політика, Регіон

Роман ТЕРЕХОВ: «Якщо до жовтня в Запорізькій області щепиться половина населення, коронавірус може відступити» Наразі у Запорізькій області, як і у всіх інших регіонах України, спостерігається відносне затишшя в плані розповсюдження коронавірусної інфекції. Втім, населення цей період використовує з користю, убезпечуючи себе від захворювання на COVID-19 шляхом вакцинації. Безумовно, така свідомість наших громадян викликає оптимізм – врешті-решт, ми почали розуміти, що без щеплень проти цієї хвороби нам не вистояти.


Як саме відбувається процес вакцинації у запорізькому регіоні, ми говоримо з в.о. генерального директора Державної установи «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України» Романом Тереховим (який, до речі, зовсім нещодавно був удостоєний звання заслуженого лікаря України).


- Романе Леонідовичу, які вакцини на даному єтапі використовуються у нашій області? Населення щеплюється тими, які йому дають, чи людина має право обрати той препарат, який забажає сама?

- На сьогодні в регіоні використовуються три вакцини проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS–CoV-2: вакцина «КОМІРНАТІ» (виробництва ПФАЙЗЕР Меніфекчурінг, Бельгія МВ)»; вакцина «КОРОНОВАК (вирощена з використанням клітин VERO), інактивована», виробництва Китая; вакцина (AZD1222 LQD 0.5 ML VI 10x10D SK SKB COVAX), виробництва Кореї. Перші дві вакцини використовуються як на перші, так і на повторні щеплення, третя – лише для повторних. Вакцинальна кампанія проводиться у відповідності до Дорожньої карти з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19, затвердженої наказом МОЗ України від 24 грудня 2020 року № 3018.


- У зв’язку з відкриттям центрів масової вакцинації темпи щеплення людей у Запорізькій області зросли? І наскільки вони взагалі сьогодні високі?

- Звичайно, поява таких установ сприяла збільшенню охоплення щепленнями. Наразі в нашому регіоні працюють шість таких центрів, з яких п’ять знаходиться у Запоріжжі, а ще один – у Мелітополі. Втім, не можна сказати, що цього достатньо, але робота в даному напрямку продовжується. Центри приймають відвідувачів вже два тижні по вихідних. Наприклад, тільки протягом останньго уік-енду щепилось 1058 осіб. Вакцинуватись в таких установах можуть дорослі люди будь-якого віку, які записувались на вакцинацію через додаток «Дія», Контактний центр Міністерства охорони здоров’я України, а також громадяне, які записувались на щеплення через реєстратури або у свого сімейного лікаря.


Кожна така людина отримує запрошення на вакцинацію на конкретний день та час. Крім того, будь-який громадянин може сам звернутись до центру у вихідний день та отримати щеплення. Загалом темпи вакцинації щодня зростають за рахунок збільшення бажаючих отримати щеплення, залучення нових цільових та вікових груп, передбачених всіма етапами вакцинації.

 

- До речі, а хто більше сьогодні схильний до шеплень у Запорізькій області – молодь чи люди похилого віку? Все ж таки у останніх імунітет більш послаблений, їм треба вакцинуватися в першу чергу...

- Як це не парадоксально, але більше бажають отримати щеплення саме молоді мешканці регіону. Хоча людям похилого віку дійсно в першу чергу потрібна вакцинація, адже вони мають хронічні супутні захворювання і більш високий ризик перенести хворобу з ускладненнями і навіть летальним наслідком. Тож процедура щеплення їм потрібна однозначно, хоча й молодь також має пройти цю процедуру, аби запобігти захварюванню та його негативним наслідкам.

 

- В Україні щеплення проти COVID-19 – справа нібито добровільна. Але якщо людина не вакцинована, на неї накладаються певні обмеження. Наприклад, це неможливість виїхати за кордон. Тобто, по суті, щеплення – процедура «добровільно-примусова»?

- Не зовсім так. Насправді виїхати за кордон можна і за негативним ПЛР-тестом, або за негативним тестом на антиген. Але в той же час кожна держава має свої вимоги для перетину свого кордону. З «ковід-паспортом» людина може виїхати за межі України: цей документ буде містити інформацію про вакцинацію, а також про результати тестування на COVID-19 та перенесену хворобу.

 

 

Разом з тим, ще раз наголошую, що кожна країна має свої правила для перетину кордону – чи має бути людина обов’язково щеплена будь-якою вакциною, чи якоюсь конкретною, чи достатньо негативного ПЛР-тесту тощо. В будь-якому випадку, якщо ви плануєте подорож за кордон, то краще заздалегідь дізнатися, які вимоги діють для перетину державного кордону в кожній конкретній країні. Це допоможе уникнути зайвих проблем.

 

- Зараз Запорізька область знаходиться у «зеленій» зоні карантину, але восени прогнозується нова хвиля коронавірусу. Як вона, по-вашому, буде проходити в нашому регіоні? Чи зіграє зняття деяких карантинних обмежень свою роль у подальшому розповсюдженні інфекції?

 

 

- На мою думку, ми можемо очікувати підвищення рівня захворюваності населення на COVID-19 у осінньо-зимовий період. Але багато що буде залежати від охоплення вакцинопрофілактикою та дотримання населенням протиепідемічних вимог. Маю припущення, що в разі, якщо до жовтня в області щепиться половина або більше населення, то високих показників захворюваності, скоріш за все, очікувати не варто. Головне, аби самі громадяне не «розслаблялися», якомога швидше робили щеплення і дотримувалися тих карантинних правил, які існують в Україні. Здолати COVID-19 ми зможемо тільки разом – по-іншому це зробити неможливо.

 

Марина УЛУНОВА