Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Легализация каннабиса: авторитетное мнение

Легализация каннабиса: авторитетное мнение

Категорія: Позиція » Статті » Політика

Легализация каннабиса: авторитетное мнение Как известно, 13 июля Верховная Рада с треском провалила законопроект о легализации в Украине медицинского каннабиса. Тем не менее, совершенно очевидно, что к этому вопросу народные депутаты еще обязательно вернутся. Хотя бы потому, что на этой законодательной норме настаивает и Запад, и определенная часть самих украинцев. ПОЗИЦИЯ попросила известных запорожцев и киевлян ответить на вопрос: так ли жизненно необходима нашей стране легализация «травы»?


 

Сергій БУРМА, депутат Запорізької районної ради Запорізької області:

- Я категорично проти легалізації будь-яких наркотиків, в тому числі марихуани – якою б вона не була. Влада сьогодні прикривається благими цілями, а насправді відкрила ринок землі та хоче засадити півкраїни цією «травою». Хворі завжди мали і сьогодні мають можливість отримувати наркотичні засоби в найбільш важкий період свого життя. Для цього є всі законодавчі підстави. Проте, якщо наша влада хоче реально – підкреслюю, реально! - допомогти важкохворим людям, необхідно впроваджувати систему медичного страхування та розвивати високоспеціалізовану медицину. Реально, а не на словах, дбати про екологію та підвищувати рівень життя громадян. Саме ці завдання, а не легалізація наркотиків, сьогодні повинні бути пріоритетом для влади.

 

Дмитрий МАЙСТРО, депутат Запорожского областного совета:

- Если каннабис как медицинский препарат облегчит страдание людей, то почему бы и нет? Пусть его легализуют. Но должен быть жесткий контроль государства над его производством, назначением больным и реализацией. То есть чтобы доступ к нему имели только те украинцы, которые действительно требуют такого лечения. Считаю, что законопроект, который выносился на рассмотрение Верховной Рады, не сможет в полной мере обеспечить все эти требования. Собственно, поэтому он и провалился.


Микола ВАСЬКІВ, доктор філологічних наук, професор кафедри журналістики і нових медіа Київського університету імені Бориса Грінченка:

- Основною перепоною у визначеності щодо легалізації канабісу є відсутність чіткою, правдивої інформації про його вплив на свідомість і організм людини. Викликає довіру версія, що канабіс потрапив під заборону внаслідок лобіювання штатівських бавовнярів, аби ліквідувати конкурентів-конопляників. Тобто для лобістів вдало склалося те, що канабіс ще й мав легкий наркотичний ефект. А загалом, здавалося б, якщо легалізовані алкоголь і тютюн, то чому би не узаконити канабіс? У медичних цілях - щонайменше.


Але, як завжди, у нас виникне проблема з контролем за вирощуванням і вживанням канабісу. Зрештою, як і алкоголю та тютюну в Україні та інших пострадянських державах. Бо на вершині цього процесу стоять зовсім не дрібні дилери. Отже, вирине цілий пласт незаконних виробників і споживачів, а ще цілі структури в органах охорони правопорядку, які будуть очолювати незаконні процеси й одночасно «боротися» з ними.

 

Буде найвища політична воля у приборканні, внормуванні виробництва і вживання алкоголю, тютюну і канабісу - і все буде нормально. Але «лякалки» про незаконне поширення канабісу є не більше ніж «лякалками», бо незаконне поширення процвітає і зараз. Думаю, що легалізація канабісу має більше плюсів, ніж мінусів. Хоча сам я не прихильник наркотику такого штибу. Зрештою, як і тютюнових виробів.

 

Константин АЛЕКСЕЕНКО, журналист (Запорожье):

- На самом деле мне трудно говорить о легализации марихуаны, тем более в медицинских целях. Мне кажется, что это прямая дорога к коррупции и выращиванию «травы» в промышленных масштабах. Почему тогда не полная легализация? Насколько я понимаю, вред от марихуаны и привыкание к ней меньше, чем от никотина, поэтому что мешает ее легализовать и, как в Голландии, сделать одним из направлений туристического бизнеса? Но продажа должна быть в строго специализированных магазинах, а выращивание - под строгим контролем. Да и вообще, можно (и даже нужно) обложить этот бизнес высоким налогом. И в бюджет деньги поступать будут, и туристы довольны.

 

Максим КОРОБЕЦ

 

Источник Позиция