Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » 6 способів перевірити працездатність жорсткого диска в Windows 10

6 способів перевірити працездатність жорсткого диска в Windows 10

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Суспільство
6 способів перевірити працездатність жорсткого диска в Windows 10Ваш жорсткий диск - це душа вашого ноутбука, місце, де зберігаються всі найважливіші дані. Хоча більшість компонентів ноутбука можна замінити, безцінні дані на жорсткому диску не можна, якщо ви не створили резервну копію. З цієї причини забезпечити збереження жорсткого диска вкрай важливо.

Існують різні способи перевірити стан вашого жорсткого диска - від вбудованих методів у Windows до засобів діагностики жорстких дисків, і ми пропонуємо вам найкращі методи.

 

І якщо програма діагностики показує, що жорсткий диск потрібно замінити, вам потрібно буде підібрати правильну деталь, саме для вашої моделі ноутбука. Якщо ви не знаєте як це зробити, ви можете звернутися до консультантів, або зробити пошук по брендам і моделям тут.


1. Перевірте BIOS

 

Поки ви використовуєте відносно сучасну материнську плату, ви можете виконувати перевірку жорсткого диска в BIOS, вільну від будь-яких перешкод на основі ОС.

 

Перезавантажте ноутбук, і після того, як він вимкнений і знову кілька разів натисніть кнопку DeleteF2F12 або іншу кнопку в залежності від того, на яку клавішу вказує екран ноутбука.

 

Потрапляючи в BIOS, точні інструкції залежатимуть від виробника вашої материнської плати. На нашому MSI Mortar WiFi B550M, в BIOS, можна зайти в «Налаштування - Додатково - Самотестування NVME», щоб перевірити працездатність своїх дисків NVMe.

 

На ноутбуках Dell і HP ви зможете перевірити працездатність жорсткого диска, перейшовши до BIOS і шукаючи «Діагностика».

 

2. Оптимізуйте та дефрагментуйте Windows 10

 

Традиційні жорсткі диски SATA, можливо, значною мірою поступились місцем набагато швидшим твердотільним накопичувачам, але вони все ще користуються популярністю і залишаються доступним способом зберігання таких речей, як зображення, відео та інші типи файлів. Твердотільні накопичувачі працюють дещо інакше, і хоча вони ніколи не потребують дефрагментації (оскільки фрагментація стосується того, де дані фізично зберігаються на накопичувачі, що не є фактором для твердотільних накопичувачів), їм іноді потрібна оптимізація.

 

Якщо ви відчуваєте, що ваш жорсткий диск, що не має твердотільного накопичувача, сповільнюється, вам слід перевірити, наскільки він фрагментований. Ви можете зробити це за допомогою вбудованого інструменту дефрагментації Windows 10 (введіть «defrag» у меню «Пуск», потім перейдіть до «Дефрагментація та оптимізація дисків»), а потім виберіть диск і натисніть «Аналіз». Якщо виявляється фрагментація, натисніть "Оптимізувати".

 

Ми фактично виявили, що безкоштовний додаток Defraggler краще справляється з виявленням та зменшенням фрагментації, але не всі хочуть встановлювати додаткові програми, коли функціональність вбудована прямо в ОС.

 

Ви також можете оптимізувати свій SSD на інструменті дефрагментації та оптимізації Windows 10, хоча Windows 10 повинна подбати про процес автоматично.

 

3. Використовуйте інструменти виробника жорстких дисків

 

Більшість найбільших виробників жорстких дисків надають безкоштовні надійні інструменти для моніторингу стану і продуктивності вашого жорсткого диска. Першим кроком до того, який із них слід використовувати, звичайно, знання марки вашого жорсткого диска.

 

Якщо ви знаєте марку вашого жорсткого диска, ви можете пропустити цю частину. Якщо ви цього не знаєте, натисніть клавішу Win, введіть «диспетчер пристроїв» і натисніть, коли вона з’явиться в результатах пошуку.

У «Диспетчері пристроїв» натисніть на «Дискові пристрої» та занотуйте номер моделі вашого жорсткого диска. Потім введіть номер моделі в Google, щоб отримати результати, які покажуть вам марку жорсткого диска.

 

4. Інструмент Windows CHKDSK

 

Інструмент Windows CHKDSK - це вбудований інструмент Windows, який сканує ваш диск, щоб виявити системні помилки та несправні сектори та покаже, чи є проблеми з жорстким диском. Він одночасно сканує та виправляє проблеми, які може виправити, і повідомляє вас, якщо є більша проблема, яку він не може вирішити. Ви можете використовувати цей інструмент як для перевірки стану жорсткого диска, так і для виправлення несправних секторів та помилок, якщо це можливо.

 

Щоб використовувати CHKDSK, клацніть правою кнопкою миші на диск, який ви хочете перевірити на наявність помилок, виберіть «Властивості», клацніть на вкладці «Інструменти», потім натисніть кнопку «Перевірити зараз».

 

Відкриється діалогове вікно з двома варіантами виправлення помилок та сканування на відсутність секторів. Ви можете вибрати ці параметри, якщо хочете виправити помилки та несправні сектори. В іншому випадку ви можете просто натиснути кнопку «Пуск», щоб отримати базовий звіт про проблеми з жорстким диском (якщо такі є).

 

Цей інструмент є дуже простим і орієнтований на пошук системних помилок та несправних секторів. Це лише повідомить вас, якщо є якісь великі проблеми і більше нічого, тому використовуйте його лише як основний інструмент перевірки та виправлення жорсткого диска.

 

5. Використовуйте WMIC

 

WMIC - це інтерфейс командного рядка, який дозволяє виконувати багато адміністративних завдань, включаючи перевірку стану жорсткого диска. Він використовує функцію SMART (Технологія самоконтролю, аналізу та звітності) на жорстких дисках, щоб побачити стан і навести простий висновок, наприклад, "OK”, "Pred Fail” тощо. Це все ще основна команда, яка пропонує дуже мало інформація, але швидка і вбудована функція Windows.

 

Щоб перевірити жорсткий диск за допомогою WMIC, натисніть кнопки Win+щоб відкрити діалогове вікно «Виконати». Введіть cmdі натисніть «OK», щоб відкрити командний рядок Windows.

  • Введіть - wmic.
  • Натисніть Enter. Коли інтерфейс WMI готовий, введіть: отримати статус.
  • Натисніть Enter ще раз. Ви побачите стан жорсткого диска через невелику затримку.

 

6. Використовуйте сторонній інструмент перевірки стану жорсткого диска

 

Ви також можете використовувати сторонній інструмент перевірки стану жорсткого диска, який надаватиме набагато більше інформації, ніж просто хороший чи поганий статус. Ці інструменти використовують ту саму функцію "SMART” жорстких дисків для отримання даних, як і WMIC. Однак вони надають вам усі деталі, а не просто показують хороший чи поганий статус.

 

CrystalDiskInfo

 

Для цього CrystalDiskInfo - це дійсно простий, але потужний інструмент. Це безкоштовний інструмент, який є надзвичайно легким і пропонує всю необхідну інформацію, таку як температура, стан здоров'я, тип і функції жорсткого диска та інші атрибути, такі як рівень помилок читання / запису, час викручування тощо.

 

Стандартний інструмент подається у вигляді файлу .exe розміром 4 МБ, а його програма встановлення містить рекламу, тому переконайтеся, що ви використовуєте опцію «Спеціальний інсталятор», і зніміть прапорець збоку інструменту (оголошення). Після встановлення все, що вам потрібно зробити, це запустити програму, і ви побачите всю інформацію про ваші жорсткі диски в основному інтерфейсі. Інструмент також перевіряє стан жорсткого диска через кожні 10 хвилин (за замовчуванням) та попереджає вас, якщо щось не так.

 

Існують також інші сторонні інструменти перевірки стану жорсткого диска, такі як Hard Disk Sentinel та HDDScan. Вони набагато вдосконаленіші з набором додаткових функцій, але CrystalDiskInfo повинен працювати ідеально. Ви можете використовувати вищезазначені інструменти для перевірки стану жорсткого диска на ноутбуці з Windows. Якщо вам не потрібні додаткові деталі, тоді вбудовані інструменти Windows повинні чудово працювати.