Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Бійцям АТО – повноцінне відновлення

Бійцям АТО – повноцінне відновлення

Категорія: Позиція » Статті » Здоров'я
Бійцям АТО – повноцінне відновленняНа сьогодні питання реабілітації учасників антитерористичної операції  є дуже актуальним в Україні. З цього приводу вже пролунали заяви президента, уряду, інших владних структур, що знайшли своє відображення при формуванні проекту бюджету на 2015 рік.

 

Виконання завдань, пов’язаних з забезпеченням належного рівня медичного обслуговування військовослужбовців, покладено на військово-медичні центри, шпиталі, а також на санаторно-курортні заклади. Як підкреслив у розмові з ПОЗИЦІЄЮ головний лікар державного підприємства «Санаторій «Новомосковський» (Дніпропетровська область) Олександр Андрієнко, в державі дана практика не відпрацьована, відсутня належна матеріально-технічна база. І як наслідок – багато учасників АТО залишаються без реабілітаційної допомоги взагалі, інша частина проходить лікування, але вже за кордоном, і потребує значних матеріальних витрат.

 

– Існує низка основних проблем в організації санаторно-курортного лікування і медичної реабілітації, – розповідає Олександр Іванович. – По-перше, це зміна в ставленні керівників різного рівня, рекреантів і хворих до санаторно-курортних закладів не як до місць для відпочинку, а як до лікувально-профілактичних, використання їх можливостей у повному обсязі для відновлення здоров’я – незалежно від пори року і місця розташування. По-друге, треба вирішувати питання підготовки лікарів-курортологів та реабілітологів, удосконалення їх знань. По-третє, відсутність нормативно визначених умов, порядку і права застосування в курортно-рекреаційній діяльності нових нетрадиційних і парамедичних технологій. Врешті-решт, є також необхідність державної підтримки розвитку санаторно-курортних закладів.

 

Як зазначає Олександр Андрієнко, короткостроковий досвід, набутий ДП «Санаторій «Новомосковський» в співпраці з регіональним госпіталем в напрямку проведення реабілітації учасників АТО, доводить велику ефективність і потребує подальшого вивчення. Завдання, які має вирішувати реабілітаційна медицина, не закінчаться з останнім пострілом на війні чи виписаним із госпіталю солдатом – це проблема найближчих десятиліть. У мирний час реабілітаційні заходи дійсно були більше спрямовані на відновлення фізичних кондицій пацієнтів. Нині ж провідну роль – як на стаціонарному, так і на подальших етапах реабілітації – відіграють психодіагностика та психокорекція. А раціональне планування лікувального процесу, поєднання процедур із загальнооздоровчою дією курортних чинників – це реальні кроки до швидкої медико-соціальної реадаптації пацієнта.

 

– Тож потрібно об’єднати зусилля санаторно-курортних закладів, незалежно від їх відомчого підпорядкування та форми власності, науково-дослідних установ та кафедр у розробці та впровадженні протоколів реабілітації на санаторно-курортному етапі. Таке лікування повинні забезпечити держава, фонди соціального страхування. Зараз необхідно проводити закупівлю реабілітаційних путівок до санаторіїв за максимально спрощеною процедурою, адже це – вимога воєнного часу, – відзначає Олександр Андрієнко.