Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Ігор БАТРАК: «Збудувати нове життя можливо тільки разом!»

Ігор БАТРАК: «Збудувати нове життя можливо тільки разом!»

Категорія: Регіон, Агросектор
Ігор БАТРАК: «Збудувати  нове життя можливо тільки разом!» Виборчий процес у восьми новостворених об’єднаних територіальних громадах Запорізької області поступово виходить на фінішну пряму.
 

Пройде зовсім небагато часу, й кожному з людей, що мешкають в цих громадах, доведеться робити вибір – кому та чому віддати перевагу. Чи знову повірити порожнім обіцянкам, яких було чимало, або скористатися реальним шансом змінити життя на краще.

 

Вибори голів та депутатів ОТГ, призначені Центральною виборчою комісією на 30 квітня, відбудуться й на території Великобілозерської сільскої ОТГ, яка увійшла до складу вісімки.

 

Так склалося, що на посаду голови цієї громади є два претенденти. Але з двох треба буде обрати лише одного. Звісно, останній вибір робити білозерцям, та здається, люди вже навчилися не довіряти обіцянкам і робити висновки, дивлячись виключно на реальні справи.

 

Саме тому головою громади повинен стати Ігор Батрак – керівник Великобілозерського відділення ТОВ «Преображенське», депутат Запорізької обласної ради. Чому? Тому що за багато років реальними справами довів – йому небайдужа доля односельців. До речі, про те, що він є лідером виборчих перегонів, свідчать й результати багатьох соціологічних досліджень. Сьогодні Ігор Іванович Батрак – співрозмовник ПОЗИЦІЇ.

 

Створення громади передбачає новий формат роботи освітньої та медичної сфери, надання адміністративних послуг. В разі Вашого обрання головою ОТГ, якими будуть перші кроки на цьому шляху?

– Пам’ятаєте, як казали свого часу – «Кадри вирішують все». В нашому випадку також. Тобто розпочав би з того, що зайнявся б підбором кваліфікованих кадрів, які б змогли ефективно керувати освітою в громаді та втілювати в життя те, що вимагає реформа. Візьмемо, наприклад, створення опорних шкіл. Коли Великобілозерський район відвідувала директор департаменту освіти та науки Запорізької облдержадміністрації Тетяна Озерова, вона сказала, що створювати опорну школу в нас немає де. Після цього ми зробили великий крок вперед – спільними зусиллями почали розвивати у цій якості Великобілозерський НВК №1. Він стане нашою опорною школою. Але я впевнений, що приділяти підвищену увагу треба й іншим школам – поліпшувати їх матеріально-технічну базу. Всі вони повинні надавати якісну освіту, щоб наші діти мали змогу вступати до вишів, а потім поверталися працювати додому. Також необхідно розвивати й дитячі садки. Сьогодні на їх утримання виділяються зовсім невеликі кошти. Тепер щодо медицини: фельдшерсько-акушерські пункти (ФАПи) в районі вже є, тільки треба налагодити їх роботу у вірному напрямку. Коли новостворена громада запрацює на повну силу, внаслідок реформування будуть звільнятися приміщення. Їх, я вважаю, буде треба передавати закладам медицини. Одним з найболючіших питань є кадрове забезпечення. Молоді фахівці, м’яко кажучи, не дуже хочуть їхати працювати в село. Наше завдання – створити їм належні умови та зацікавити в переїзді саме до нашої громади. Також треба вирішити питання про приміщення для нашої швидкої допомоги. Зараз вона знаходиться у історичній будівлі, якій більше ніж сто років. Там треба зробити ремонт. Зазначу, що Запорізька обласна адміністрація пообіцяла виділити кошти на ремонт цієї будівлі. Тож потрібно зробити так, щоб швидка медична допомога залишилася у Великобілозерському районі, а не була переведена у Кам’янсько-Дніпровський чи будь який інший район. Вже хоча б тому, що більшість нашого населення – люди похилого віку. Ну і нарешті про те, що стосується адміністративних послуг. Зараз їх надає районна державна адміністрація. Але якщо мене буде обрано головою громади, звісно, будемо працювати над створенням Центру надання адміністративних послуг (ЦНАПу).

 

Ви користуєтесь великою підтримкою односельців. Якщо станете головою громади, як плануєте вибудовувати спілкування з людьми в майбутньому?

– А хіба повинно щось змінитися? Я завжди доступний та відкритий для людей. Ніколи не ховався у власному кабінеті й завжди знаходжу час для того щоб зустрітися з людьми. По іншому – ніяк. Кожен зможе зустрітися зі мною та висловити свою точку зору на ту чи іншу проблему. Збудувати нове життя можливо тільки разом! Давайте спільними зусиллями закладемо фундамент майбутніх змін, потім обов’язково настане розвиток! Звісно, ще будуть обиратися депутати… Користуючись нагодою, хочу звернутися до громади з проханням – оберіть тих, хто цього дійсно гідний. Дуже важливо, щоб майбутні депутати мали бажання працювати для людей.

 

Скажіть, будь ласка, в якому стані зараз перебуває у Великобілозерському районі приватне підприємництво? Якщо очолите громаду, чи маєте намір сприяти його розвитку?

– В нашому районі підприємництво добре розвинуте лише в аграрному секторі. Ще, може, слід назвати торгівлю. Виробництво, на жаль, зовсім не представлене. Я, звісно, не можу давати будь-яких прогнозів з цього приводу. Але якщо хтось захоче займатися бізнесом, вважаю, що керівництво громади це прагнення підтримає. В мене, наприклад, є задумка створити для цієї мети підприємницький фонд. Якщо чоловік або жінка, хлопець чи дівчина, відкриють в собі хист підприємця, й зможуть надати бізнес-план та захистити його, вони отримають з цього фонду стартовий капітал. Звісно, без сплати відсотків, з поверненням через рік або два. Я сподіваюсь, що гроші в бюджеті громади на це знайдуться! А на сьогодні, в зв’язку з тим, що підприємництва в районі немає в тому обсязі, в якому б мало бути, я вважаю за необхідне створювати та розвивати комунальні підприємства. Вони б могли, наприклад, займатися випуском харчової продукції. Це, підкреслю, допоможе частково вирішити проблему працевлаштування наших людей.

 

Ви, безумовно, вивчали досвід тих громад, що вже створені та працюють. Не є секретом, що вони не відразу досягли успіхів. Які їх помилки Ви не хотіли б повторити?

– По-перше, я вважаю, що всі помилки та негативні кроки, особливо на місцевому рівні, вже зроблені до нас. Тому дивлячись на досвід громад, які існують, бачу в ньому тільки позитивні моменти. По-друге, недарма ж в народі кажуть, що вчитися треба на помилках інших. Тому якщо односельці довірять мені своє майбутнє, будемо їздити по громадах, прискіпливо вивчати їх досвід, в тому числі й негативний. А все краще переносити до себе!

 

Відділення ТОВ «Преображенське», яким Ви керуєте, є одним з найпотужніших господарств в районі. Що з власних напрацювань керівника Ви використаєте в разі, якщо доведеться керувати громадою?

– Керівникові перш за все треба створити команду однодумців. Необхідно, щоб поруч були люди, на яких ти маєш змогу покластися за будь-яких обставин. Моя команда вже сформована.

 

Всі новостворені громади працюють над залученням іноземних інвестицій. Чи маєте Ви намір наслідувати їх приклад?

– Безумовно. Запорізька обласна державна адміністрація й Офіс реформ провели дуже багато тренінгів, присвячених цій темі. В них брав участь не тільки я, а й люди, що входять до моєї команди. Ми розуміємо процес, але для того щоб його запустити, треба набрати фахівців, що будуть створювати проекти та долучатися до участі в міжнародних грантових конкурсах. Звісно, ніхто не розраховує, що цей процес буде легкий та швидкий. Та нам є з ким порадитись з цього приводу. На завершення хочу підкреслити, що я та моя команда йдемо на вибори для того щоб працювати, здійснювати мрії, ідеї та плани, які допоможуть людям. Погодьтеся, вже давно настав час власноруч розбудовувати наше життя. І якщо не дуже виходить зверху вниз, будемо робити навпаки. І це, до речі, вірно! Бо починати будувати треба з фундаменту.

 

Відверто

Говорять люди…

 

Петро Кіяшко, голова Веселівської об’єднаної територіальної громади:

З Ігорем Батраком ми знайомі близько п’яти років. Він володіє усіма якостями, які необхідні для того щоб бути обраним головою громади – має стратегічне мислення, здатен приймати рішення й брати на себе відповідальність. Ми неодноразово співпрацювали. Він завжди дотримується слова, є надійним партнером та досвідченим фахівцем своєї справи. Без сумніву, Ігор Батрак гідний того щоб стати головою громади. Я впевнений, що люди, в разі його обрання на цю посаду, не пошкодують.

 

Руслан Данилюк, голова Червоної сільської ради Великобілозерського району:

Людина, яка не має таланту керівника, ніколи б в житті не досягла б того, що зміг досягти Ігор Іванович. Він зацікавлений в тому, щоб територія розвивалася й робить для цього все можливе. Ігор Батрак часто буває в нашому селі, завжди допомагає у вирішенні складних питань, що виникають. Він допоміг нашому селу з освітленням, встановив зупинки, подав автобус, який курсує у вихідний день… Перелік добрих справ, якщо його продовжити, виявиться дуже великим.

 

Тетяна Головенська, директор комунального закладу «Великобілозерський районний будинок культури»:

З Ігорем Батраком ми знайомі дуже давно, я працювала тоді методистом з охорони культурної спадщини. Справа в тому, що в нашому районі, на землях сільськогосподарського призначення, знаходяться багато курганів та курганних могильників. Відповідно до своїх службових обов’язків я їздила до керівників сільгоспідприємств, розшукувала ці пам’ятки, брала на облік та встановлювала там охоронні знаки. Відверто кажучи, керівники не були в захваті від моїх візитів. І лише Ігор Іванович поставився до всього з порозумінням. Якщо говорити про сьогодення… До наших прохань дослухаються всі сільгоспники, але він допомагає нам більш за всіх. Завдяки йому відремонтовано підлогу у краєзнавчій кімнаті, встановлені нові лави біля клубу, відновлено розбите вікно. Щодо заходів – про це можна довго розповідати. Скажу тільки, що практично кожен з них не проходить без Ігора Івановича. Він завжди бере активну участь в їх організації та проведенні.

 

Ірина Сапоговська, виїзний фельдшер 116-ї бригади Велика Білозерка Василівського відділення Камянсько-Дніпровської підстанції:

Свого часу перед нами постала нагальна проблема. В кабінетах, які ми займаємо, виникла необхідність зробити хоча б косметичний ремонт, щоб створити елементарні умови для роботи. З боку районної лікарні нам ніхто не запропонував допомогу, тільки виділили матеріали на санвузол. Робити все довелося власними силами. Коли дійшла черга до процедурного кабінету, схопилися за голову – там треба було пофарбувати, плитку покласти, а ще і воду провести. Справа в тому, що вже третій рік поспіль в нас не працює пологове відділення. Іноді доводиться приймати породіль прямо у процедурній. Ми звернулися до всіх в районі, до кого можливо. І лише Ігор Батрак допоміг нам у повному обсязі. Сказав: «Купуйте все, що необхідно, що вважаєте за потрібне!». Зараз, де б ми не зустрічалися, він також цікавиться станом наших справ й завжди запитує, чи потрібна допомога.

 

 

Олег ВАЛИК, фото Володимира САЛЬНІКОВА

 

Источник Позиция

 

С фотоотчетом Вы можете ознакомиться здесь