Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Микола ГУЗЕНКО: «Нам належить ще багато працювати!»

Микола ГУЗЕНКО: «Нам належить ще багато працювати!»

Категорія: Регіон, Агросектор
Микола ГУЗЕНКО: «Нам належить ще багато працювати!»На своїх сторінках ПОЗИЦІЯ приділяє багато уваги тому, як живуть об’єднані територіальні громади, створені у Запорізькій області завдяки реформі децентралізації влади. Воскресенська сільська громада Пологівського району – одна з шести ОТГ, що першими з’явилися на території нашого краю.
 
В жовтні минулого року ми відвідали її вперше. Нещодавно завітали сюди знову. Неможливо не помітити – громада поступово змінює обличчя й рухається уперед.

Про те, що зроблено ПОЗИЦІЇ розповів голова Воскресенської ОТГ Микола Гузенко.
 
– В останнє ми були вашими гостями майже рік тому. Які зміни відбулися за цей час?
– Так, пройшло вже достатньо часу, але можу з впевненістю сказати, процеси розбудови в громаді не припиняються, вона живе та динамічно розвивається. Певні досягнення є. Отже я чітко розумію, що нам належить ще багато працювати! У якості приклада наведу Воскресенку. Зараз у селі дуже активно ведеться будівництво храму. До кінця року підрядник пообіцяв зробити дах. В 2018 році розпочнуться оздоблювальні роботи. Не можу не згадати й про зону відпочинку, яку ми зробили. Там в нас є гарне кафе та чудовий фонтан. Восени 2016 року ми завершили ремонт клубу, навесні поточного встановили обладнання. Зараз він працює на повну потужність. Там вже відбулися декілька зустрічей та концертів. А незабаром розпочне роботу група по заняттях фітнесом, в яку ми обов’язково запросимо всіх бажаючих. Такий же самий ремонт було зроблено і в Кінсько-Роздорівському клубі. Стосовно закладів освіти… Як у Воскресенці, так і у Кінських Роздорах, вони повністю відремонтовані – встановлені нові вікна, двері, приведені до ладу каналізаційна та опалювальна системи. В нас були серйозні проблеми зі спортивною залою Кінсько-Роздорівської школи. Зараз все добре – там був зроблений капітальний ремонт. В цьому році плануємо також облаштувати роздягальні, однак ми ніколи не забуваємо, що до нашої громади також входять селище Магедове та село Лозове. Там мешкає небагато жителів, але ми завжди приділяємо їм відповідну увагу. Наприклад, в Магедові, власне як і по території всій громади, встановили нові автобусні зупинки.
 
– Не можу не торкнутися фінансової складової. Державні субвенції, допомога Запорізької облдержадміністрації та обласної ради… Цих коштів вистачає?
– Користуючись нагодою, хочу висловити глибоку подяку Запорізькій ОДА та обласній раді за всебічну підтримку та доброзичливе ставлення до громади. Від жодного з департаментів ми ніколи не чули відмови, коли зверталися з проханням про допомогу. Стосовно фінансів скажу, що ми вже почали одержувати державну субвенцію на розвиток інфраструктури. Для нашої громади вона складає приблизно 4,5 млн грн. З обласного бюджету нам в цьому році пообіцяли допомогу у розмірі 1 млн грн. Враховуючи те, що минулого року розмір субвенції становив близько 7 млн грн та обсяг проблем, які потребують вирішення, це не дуже багато. Проте великим досягненням для нас є те, що дуже скоро ми запускаємо новий водогін протяжністю близько 40 кілометрів. Я вважаю, що не кожне село й навіть район, в змозі собі таке дозволити. Це стало можливим завдяки регіональній цільовій програмі «Питна вода Запорізької області» на 2012–2020 роки.
 
– Однією з головних проблем села є відсутність робочих місць. Який стан справ у Воскресенській громаді?

– Якщо село живе, то й робочі місця також є. Той, хто хоче працювати, роботу завжди знайде. По-перше, зовсім недалеко від нас – місто. По-друге, у Воскресенці дуже серйозні позиції займає агрофірма «Батьківщина», є також ТДВ «Любокут» та міцні фермери. Нещодавно додалися робочі місця на нашому цегляному заводі, «Батьківщина» прийняла нових робітників. Але в наших планах є також створення власного виробництва. Ми виграли в конкурсі, який пропонують американці для підняття агропромислового комплексу. Його умови передбачають створення неприбуткового кооперативу. Хоча вони в нас вже є… Працюють як у Воскресенці, так і у Кінських Роздорах. Однак цей буде приймати овочі-фрукти від членів кооперативу на зберігання та займатися питаннями їх реалізації. Це цікавий проект й ми покладаємо на нього великі надії.

– Сьогодні в районах, де утворилися громади, взаємовідносини між ними та райдержадміністрацією складаються, м’яко кажучи, не дуже добре. Ваша громада – єдина у Пологівському районі. Як ви вибудовуєте стосунки з райдержадміністрацією? Чи є порозуміння?
– Можу з усією відповідальністю сказати, що з головою РДА Артуром Крупським в нас повне порозуміння. Ми обидва добре усвідомлюємо, що працюємо заради однієї мети – впровадження реформи децентралізації влади, ініціатором якої є президент України Петро Порошенко, а також для того щоб якість життя наших людей стала значно кращою. Не було випадку, щоб я, як голова громади, звернувся до нього з будь-яким питанням й не був почутий.
– Конкретні приклади допомоги з боку голови райдержадміністрації пригадаєте?
– Безумовно. При будівництві водогону, про яке я вже згадував, був період, коли роботи зупинилися. Я попросив Артура Євгеновича втрутитися й він пішов назустріч. Звертався до нього і в цьому році, з приводу ремонту доріг в громаді. З цим у нас були певні проблеми. Він знову посприяв у їх вирішенні. Підводячи підсумок, хочу підкреслити наступне: так, труднощі є, але ми налаштовані їх долати. Тому що наші батьки залишили нам добрий спадок. А що передамо своїм дітям і онукам ми? Прагнення знайти для себе відповідь на це питання і дає сили працювати.

До речі

Лілія МЕТЕЛЬ, секретар сільської ради та виконавчого комітету


– Доводилося читати в Інтернеті про резонансний для вашої громади інцидент, пов’язаний зі скаргою мешканки села Воскресенка Ірини Бабій, яку вона адресувала голові РДА Артуру Крупському. Хоча відомо, що зверталася жінка не тільки до нього. Вона нібито не змогла спокійно спостерігати, як росте на території місцевої школи сміттєзвалище, вирубуються дерева в сільському парку, гине від сміття річка. Прокоментуйте, будь ласка…
 
– Ця проблема виникла з багатьох причин. Щодо сміттєзвалища, тут треба згадати про ментальність наших людей. Тільки одна родина в селі викидає своє сміття цивілізовано, коли його збирає трактор. Інші, за звичкою, носять на несанкціоноване звалище, яке існує ще з радянських часів. Стосовно забруднення зони відпочинку, на яке вона скаржиться, можна також посперечатися. Нещодавно ми проводили тут свято Івана Купала й всі були задоволені. Коли отримаємо генплан села, зробимо сюди спуск і буде добре. Всі інші негаразди задокументовані представниками відповідних, в тому числі й правоохоронних органів. Люди ж все бачать й роблять відповідні висновки.
 
Джерело Позицiя
 

Олег ВАЛИК, фото Володимира САЛЬНІКОВА

 

С фотоотчетом Вы можете ознакомиться ЗДЕСЬ