Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Децентралізація. Без надії таки сподіватись

Децентралізація. Без надії таки сподіватись

Категорія: Регіон, Реформи
Децентралізація. Без надії таки сподіватись Децентралізація, або адміністративно-територіальна реформа в Україні вважається однією із найуспішніших. Начебто вона надала створеним громадам нових можливостей. В рамках Дня об’єднаних територіальних громад минулої п’ятниці, 25 січня, в Запорізькій обласній раді відбулось засідання ради голів ОТГ області. Головним питанням засідання було підведення підсумків роботи ради у 2018 році та обговорення планів та перспектив розвитку громад на 2019 рік.
 

За словами керівника апарату Запорізької обласної державної адміністрації Зінаїди Бойко, тільки 2018 року в області було створено десять нових територіальних громад, а в цілому, за чотири роки, – 52 ОТГ, які об’єднали 188 місцевих рад, що складає 62,9% від загальної кількості місцевих рад, які існували до початку реформи. Хоча кількість далеко не завжди є синонімом якості.

 

– Ми не можемо не пишатися тим, що Запорізька область сьогодні посідає четверте місце по країні за підсумками реформи децентралізації. Подальший крок – це місцеві вибори-2020, які мають відбутися за новим адміністративно-територіальним устроєм. Віннеобхідний, щоб розділити повноваження та уникнути дублювання, – підкреслила Зінаїда Бойко.

 

На засіданні були порушені питання держсубвенцій. Громадами було освоєно 120 млн 767 тис. 672 грн коштів державної субвенції, що складає 97,3 відсотка від загального обсягу субвенції та є досить високим показником. Громади доклали максимум зусиль для освоєння цих коштів. Зокрема, 14 ОТГ повністю освоїли кошти державної субвенції на 100 відсотків, і більш ніж на 99 відсотків – 12 громад. Проте, як було зазначено, є громади, які зовсім не освоїли кошти державної субвенції, чим показали свою нездатність до якісного планування та відбору проектів. Це, наприклад, Підгірненська ОТГ.

Як зазначила очільниця Запорізької ОДА, одним із пріоритетних напрямків децентралізації є здатність ОТГ самостійно вирішувати питання фінансового забезпечення розвитку інфраструктури. Інакше постає питання щодо розгляду можливих варіантів укрупнення таких громад або приєднання їх до суміжних.

 

Підтримуючи думку Зінаїди Бойко щодо освоєння коштів, не можемо не зауважити: можливо, доречно було б почути голос тих громад, що за словами керівника апарату ОДА, не досить прискіпливо підійшли до процесу освоєння коштів. Адже таких територіальних об’єднань сьогодні є рівно половина з числа усіх створених – 26 з 52-х. Не вороги ж вони самі собі? І що робить ОДА для роз’яснення цього питання, допомоги громадам та спонукання їх до продуктивного освоєння субвенцій?

На засіданні обговорювалися також проекти законодавчого акту щодо удосконалення адміністративно-територіального устрою. Як зауважив начальник управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Олександр Билим, вибори в органи місцевого самоврядування, що мають відбутися у жовтні 2020 року, планується провести вже на новій територіальній основі.

 

– Це означає, що вибори у громади мають пройти згідно з новою узгодженою системою, тобто в Україні не має залишитись жодної території, яка б не була охоплена громадою. У зв’язку з цим виникає необхідність у наступному кроці реформи, – пояснив чиновник.

 

У якому, шановний Олександре Миколайовичу? Нам же, зі свого боку, здається, що наступним кроком у плані розгалуження реформи потрібно вирішити питання щодо дублювання функцій створених громад та рад, що фінансуються з бюджету та дублюють функції місцевого самоврядування. Це питання досі не вирішене на законодавчому рівні нашої влади.

Найважливішим серед всіх питань, винесених на порядок денний, стало фінансове.

 

Які зміні у сфері додаткових дотацій, порівняно з минулим роком, очікують громади сьогодні, розповів директор департаменту фінансів Запорізької обласної державної адміністрації, Сергій Медвідь.

 

– Відповідно до закону про Державний бюджет України на 2019 рік, обсяг цієї дотації в цьому році зменшений на 65 млн гривень, а кількість громад збільшилась на 75. В законодавчий кодекс були внесені правки, і тепер розподіл коштів здійснюватиме облдержадміністрація, його затвердить облрада і документ погоджуватиметься Кабінетом міністрів. Цього в минулому році не було, – звітував директор департаменту фінансів.

 

Ми поділяємо занепокоєння керівника фінансового департаменту ОДА. Громад стає більше, коштів з центрального бюджету, який хоче тримати громади на короткій мотузці, стає все менше. Контроль же центральна влада спускає на обласні ОДА, роблячи їх цапами відбувайлами в очах новостворених територіальних формувань. Де ж тут децентралізація, так би мовити, у дії?

 

То ж наскільки дієвими стануть ці нововведення, покаже час. Стосовно цього голова Чернігівської ОТГ Віталій Манич виразив сподівання, що такі збори принаймні дають можливість озвучити ті проблеми, які існують в кожній громаді, і таким чином вирішувати ці питання, зокрема й в сфері субвенцій.

 

– Якщо нагальні питання обговорюються, то це вже є як мінімум позитивним зрушенням у напрямку розвитку ОТГ. З деякими труднощами ми вже стикалися минулого року, тому вже маємо досвід їх вирішення. Сподіваємось, це допоможе рухатися далі, щоб впевнено тримати звання спроможної громади, – поділився своєю думкою Віталій Манич.

 

Ми ж, зі свого боку, хочемо продовжити думку багатьох присутніх щодо надії на позитивний розвиток процесу місцевого самоврядування і привести доречні, на наш погляд, слова класика української літератури Лесі Українки:

 

 

Без надії таки сподіватись,

Буду жити! Геть думи сумні!

 

Олексій ВЛАСОВ, фото Володимира САЛЬНІКОВА

 

Источник Позиция