Попросіть продавця розрізати продукт і уважно огляньте зріз.
Якісна шинка складається з кускового м'яса, м'ясного фаршу в ній повинно бути
не більше 15% - в залежності від сорту. Якщо на зрізі характерних м'ясних
волокон не видно, а продукт зовні дуже схожий на ковбасу, від покупки краще
утриматися. При нарізанні шинка не повинна кришитися. Якісний продукт має ніжну
і соковиту консистенцію.
Піднесіть шинковий зріз до носа. Продукт має яскраво
виражений шинковий запах? На жаль, але це означає лише, що виробник не
поскупився на штучні добавки і ароматизатори. Без них шинка пахне свіжим
м'ясом. До речі, натуральні прянощі не в змозі заглушити і запах соєвого білка,
а тому, виробники, які розбавляють продукт соєю, змушені застосовувати штучні
ароматизатори.
Побічно про якість продукту можна судити за ціною. Хороша
шинка не може бути дешевою, адже з 1 кг м'яса виготовляють всього 700 грамів
цього продукту. Шинка продукт не лише смачний, але і корисний. У ній
містяться такі мінеральні речовини як калій, сірка, фосфор, цинк, селен,
залізо, йод, магній і кальцій, а також вітаміни PP, A, B3, B9, B5, B12, C.
Основна користь якісної шинки полягає в наступному:
Набір м'язової маси, постачання організму енергією,збільшення
апетиту. При цьому зловживати шинкою не варто. Надмірне поїдання цього продукту
може викликати бронхіт, емфізему і навіть рак кишечника. У цьому питанні треба
знати міру - не вживати в їжу більше 500 грам продукту в тиждень.
Запах і смак. Запах повинен бути легкий, приємний, м'ясний. Смак - збалансований, злегка пряний, без сторонніх «нот».
Якщо запах сильний або різкий - це говорить про додавання підсилювачів смаку і запаху. Занадто «нав'язливий» смак, довго залишається в роті - використання тих же хімічних добавок. «Кислинка» вказує на прострочений продукт.
Термін зберігання шинки
Варено-копчена в натуральній оболонці - не більше 4 діб в холодильнику; шинка у вакуумній упаковці - до 25 діб, шинка в поліамідної оболонці - до 30 діб. Шинка в нарізці - не більше 3-х суто.
Поради по вибору шинки
Іноді продавці погоджуються дати спробувати шматочок шинки на смак. Якщо він кришиться при згинанні, значить, в продукті в надлишку сої і крохмалю. Рідина, що виділяється при натисканні добрий знак, який сигналізує про те, що в шинці відсутні розпушувачі. Однак, надто вологим продукт теж бути не повинен, це може свідчити про те, що в шинку додали воду або використовували заморожене сировину. Продукт з металевим блиском краще не брати швидше за все, в ньому містяться консерванти.
По запаху можна визначити не тільки «залежак», а й дізнатися, які добавки виробник поклав у шинку. Хороший продукт повинен пахнути м'ясом, і тільки злегка копченого. Явний нав'язливий запах свідчить про те, що в шинці багато ароматизаторів. Нерідко їх кладуть, щоб замаскувати запах сої і фаршу. Однак шкоди вони ніякого не несуть, якщо вони в прийнятних кількостях.
Що стосується співвідношення «ціна-якість», в даному випадку цей принцип підходить як ніколи краще. одне просте правило хороша шинка повинна коштувати дорожче сирої свинини, філе або лопаткової частини.