Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Микола ГУЗЕНКО: «Аби децентралізація запрацювала, було докладено чимало зусиль!»

Микола ГУЗЕНКО: «Аби децентралізація запрацювала, було докладено чимало зусиль!»

Категорія: Регіон, Реформи
Микола ГУЗЕНКО: «Аби децентралізація запрацювала, було докладено чимало зусиль!» Кожен українець, незалежно від того, де він мешкає, має право на сучасну освіту й медицину, якісні та доступні послуги. Але впливати на якість цих послуг люди можуть тільки тоді, коли відповідальний за їх надання знаходиться поблизу. Найближчою до людей владою є органи місцевого самоврядування: сільські, селищні та міські ради.
 

Саме для того, щоб передати їм кошти та повноваження, необхідні для вирішення нагальних питань, у 2014 році в Україні була розпочата реформа децентралізації влади.

 

Днями ми відвідали Воскресенську об’єднану територіальну громаду Пологівського району, де на власні очі побачили, як децентралізація сприяє відродженню села. Свого часу ця ОТГ стала однією з перших громад Запорізької області. До її складу увійшли села Воскресенка та Кінські Роздори, селища Магедове та Лозове.

 

Микола ГУЗЕНКО: «Аби децентралізація запрацювала, було докладено чимало зусиль!»Під час відрядження ми зосередили увагу на роботі Центру надання адміністративних послуг Воскресенської сільської ради, а також на підготовку освітніх закладів громади до нового навчального року.

 

Працювати для людей

– Наше першочергове завдання полягає в тому, щоб допомогти кожному мешканцю громади у вирішенні питання, з яким люди звертаються до нас. В середньому за місяць ЦНАП надає близько 700 адміністративних послуг. Від початку роботи їх перелік складав 32 послуги, сьогодні ЦНАП надає 67 адміністративних послуг у сфері реєстрації місця проживання фізичних осіб, прийому заяв та документів для призначення субсидій та різних видів соціальних допомог, видачі архівних довідок про призначення пенсій тощо, – розповіла начальник-адміністратор відділу з питань організації діяльності ЦНАП Ріта Антонова. Вона підкреслила, що з боку керівництва громади діяльність ЦНАПу завжди знаходила всебічну підтримку.

 

Історія і сьогодення

Микола ГУЗЕНКО: «Аби децентралізація запрацювала, було докладено чимало зусиль!»Наступним пунктом маршруту став Кінсько-Роздорівський навчально-виховний комплекс. Його відвідання ми розпочали з кімнати історичної пам’яті, якою опікується заступник директора закладу з навчально-виховної роботи Олексій Черкун. Теж, як у Кінських Роздорах, зберігають пам’ять про загиблих бійців 18-ї армії генерала Андрія Смирнова (у дев’яти кілометрах від села є братська могила воїнів-визволителів, яка завжди доглянута), а також свого славного земляка – краєзнавця та поета Миколи Пономарця, взагалі заслуговує на окрему статтю.

 

Про те, якою була підготовка до 2019/2020 навчального року, ПОЗИЦІЇ розповіла директор Кінсько-Роздорівського навчально-виховного комплексу Наталія Гузь. За її словами, головний акцент був зроблений на шкільному ганку і осучасненні харчоблоку.


– Ми радилися з головою громади Миколою Гузенком і вирішили, що цього року при проведенні ремонту в центрі уваги будуть саме ці проблеми. Виконано великий обсяг робіт: на стінах поклали кахель, зробили стелю, встановили нову витяжку, світильники, змінили труби та крани, привели до ладу каналізацію. Також відремонтували ганок та заасфальтували частину двору. Там будуть проходити урочистості, – повідомила керівниця.

 

– На засіданні виконкому громади було вирішено, що до 1 вересня необхідно обов’язково завершити ремонт нашого НВК. На це, образно кажучи, було кинуто всі сили. Організували працівників школи та комунального господарства громади і почали працювати. Завдяки цьому встигли все завершити у встановлені терміни, – прокоментував ситуаціюстароста Кінсько-Роздорівського старостинського округу Сергій Зубенко.

 

Інклюзія і не тільки

Приїхавши до Воскресенки, ми зустрілися з начальником відділу освіти місцевої ОТГ Тетяною Харь. Розмовляли про готовність громади до нового навчального року.

 

- Зроблені поточні ремонти класних кімнат. Треба, щоб все відповідало вимогам реформи Міністерства освіти та науки України «Нова українська школа». В рамках цієї програми ми отримали нові меблі. Крім того, громадою закуплені електронні дошки, вони вже встановлені у класних кімнатах. З нового навчального року з’явиться такий напрямок, як інклюзивна освіта. В громаді є 8 діточок з особливими потребами. Вони будуть навчатися в класі разом із однолітками, – проінформувала очільниця відділу освіти.

 

Микола ГУЗЕНКО: «Аби децентралізація запрацювала, було докладено чимало зусиль!»Потім разом з Тетяною Харь та директором Воскресенського навчально-виховного комплексу I-III ступенів Олександром Лазаренком ми оглянули сам навчальний заклад. Перш за все пройшли коридором, що з’єднує одну частину будівлі з іншою. Його було обрано у якості об’єкту для ґрунтовного ремонту. Тут відновили покрівлю, побілували стелю й стіни, пофарбували підлогу, встановили новенькі двері. Далі побували у навчальних класах, їдальні та спортивній залі... З побаченого можливо впевнено зробити висновок: до наступного навчального року у Воскресенському НВК підготувалися дуже добре!

 

Відверто про майбутнє

Символічну крапку у нашій подорожі поставив голова Воскресенської громади Микола Гузенко. Наостанок ми поспілкувалися з ним.

 

– Чи дала децентралізація можливість покращити добробут ваших земляків?

– Казати про зміни на краще повинні самі люди. Але, вважаю, вони задоволені тим, що зараз відбувається. Раніше як було? Зробили косметичний ремонт - і школа готова до прийому учнів. Ми обрали інший шлях. Коли тільки минув навчальний рік, зібрали комісію та поїхали оглядати освітні заклади громади, щоб разом з їх керівництвом визначитися, куди треба вкладати кошти в першу чергу. Потім окреслили обсяг робіт і вчасно його виконали.

 

Зараз ми опинилися перед необхідністю зробити ще один вибір: чи будувати нову амбулаторію первинної медицини, чи реконструювати стару. Це питання багато обговорювалося, всі схиляються до того, що треба робити один раз і надовго. Для того, щоб побудувати все і відразу, коштів у громади не вистачить, але планувати й прагнути цього треба. Стосовно майбутнього реформи важко робити будь-які прогнози. Дуже велика роль тут належить новообраній Верховній Раді. Але зауважу наступне: аби децентралізація запрацювала, було докладено чимало зусиль. Буде дуже шкода, якщо вони виявляться марними! – підкреслив Микола Гузенко.

 

На завершення зазначимо, що у вигляді децентралізаційної реформи держава дала громадянам дуже вагомий інструмент. Тепер головне – ефективно його використати, бо саме від цього залежить майбутнє кожної території. А з таким керівником, як Микола Гузенко, Воскресенській ОТГ в цьому сенсі дуже пощастило!

 

 

Олег ВАЛИК, фото Володимира САЛЬНІКОВА

 

Источник Позиция

 

С фотоотчетом Вы можете ознакомиться ЗДЕСЬ