Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Воскресенська ОТГ: крок за кроком до добробуту

Воскресенська ОТГ: крок за кроком до добробуту

Категорія: Суспільство, Регіон

Воскресенська ОТГ: крок за кроком до добробутуКоли 1 квітня 2014 року в Україні стартувала децентралізація, мало хто вірив в те, що амбітні плани з реформування місцевого самоврядування будуть втілені в життя. Однак з часом децентралізація стала візитівкою нашої країни, реформою, що працює безпосередньо на людей. Позитивні зміни важко не помітити. Особливо в об’єднаних територіальних громадах, що утворилися у сільській місцевості.


 

Але будь-які досягнення не падають з неба. Вони – результат наполегливої праці команди однодумців. Девіз цих людей не чекати, а брати й робити, незважаючи ні на які труднощі. І дуже добре, коли в громаді є справжній господар – лідер з великим досвідом, здатний згуртувати навколо себе земляків.

 

Голова Воскресенської ОТГ Пологівського району Микола Гузенко – саме така людина. Днями ми знову відвідали цю громаду, про життя якої багато розповідали на сторінках ПОЗИЦІЇ. Нагадаємо, до її складу увійшли села Воскресенка та Кінські Роздори, селища Магедове та Лозове. Для відрядження знайшлося декілька вагомих приводів.

 

Нове життя старого мосту

Воскресенська ОТГ: крок за кроком до добробутуНещодавно у селі Воскресенка розпочався ремонт мосту через річку Конку, розташованого при в'їзді до населеного пункту – важливої транспортної артерії, що з’єднує село та місто.

 

– Міст потребував ремонту вже давно. Люди звернулися до мене, а я, в свою чергу, до тодішнього голови Запорізької облдержадміністрації Костянтина Бриля. Ми зустрілися, він вислухав мене та пообіцяв допомогти. Виконання цього проекту було доручено ДП «Місцеві дороги Запорізької області», яке очолює Геннадій Тімченко. Він також серйозно поставився до цього питання. Зараз підрядника визначено, з початку березня тривають ремонтні роботи. Користуючись нагодою, хочу подякувати мешканцям громади, а також голові Пологівської РДА Артуру Крупському за підтримку цієї ініціативи, – каже Микола Гузенко.

 

На прохання ПОЗИЦІЇ ситуацію прокоментував Геннадій Тімченко.

 

- Якщо коротко, під час ремонту цього об’єкту буде повністю розібрана та замінена бетонна плита проїзду. За давністю років вона повністю вичерпала свій ресурс і почала руйнуватися. Враховуючи звернення з території, ми обстежили міст і вирішили його закрити. Було оголошено декілька тендерів, але зряду причин вони не відбулися. Саме тому ліквідацією цієї аварійної ситуації сьогодні займається підрядник, що здійснює експлуатаційне утримання доріг у межах Пологівського району. Мінімальний термін виконання ремонту – три місяці, – повідомив фахівець.

 

Оновленому водогону – бути!

Крім цього, у Воскресенівській громаді вирішено питання реконструкції водогону села Кінські Роздори.

 

– У Воскресенці ми виконали реконструкцію водопровідної мережі у повному обсязі. Можливість зробити теж саме в Кінських Роздорах довгий час перебувала під питанням. Двічі ми подавали відповідну документацію до департаменту житлово-комунального господарства Запорізької ОДА. Кошторис проекту реконструкції складає 15 млн грн. Завдяки тому, що ми увійшли до програми «Питна вода 2012-2020», наприкінці минулого року Запорізька обласна рада виділила громаді близько 9 млн грн для освоєння у 2020 році. До цього слід також додати наше співфінансування в розмірі 20%.

Зараз проходить тендер, і як тільки з’явиться підрядник, відразу ж розпочнуться заплановані роботи. Це серйозний проект. Він передбачає не тільки відновлення близько 20 км водогону, а й буріння трьох артезіанських свердловин, – підкреслив Микола Гузенко.

 

Не менш важливими за чотири роки існування громади є проекти з реконструкції вуличного освітлення населених пунктів. Поодинокі вуличні ліхтарі залишились в минулому, на їхньому місці з’явилися нові енергозберігаючі лампи. Так, в період 2016-2019 років виконано освітлення близько 20 вулиць та провулків, паркової зони, встановлені 422 енергозберігаючі лампи та нові опори. Однак на цьому роботи не завершені. На 2020 рік заплановано зробити реконструкцію освітлення у селах Воскресенка та Кінські Роздори.

 

Дбають у Воскресенській ОТГ й про молодь. Зараз біля Кінськороздорівського НВК майже завершено будівництво сучасного автодрому.

 

– В цьому навчальному закладі вже понад 50 років викладається автосправа. Практичні навички водіння та теоретичні знання є хорошою базою для отримання учнями водійських прав у майбутньому. Без перебільшення, цей автодром буде найкращим в області! – додав наостанок староста Кінсько-Роздорівського старостинського округу Сергій Зубенко.

 

Воскресенська ОТГ: крок за кроком до добробутуЩиро побажавши гостинній Воскресенській громаді подальших успіхів та процвітання, журналісти ПОЗИЦІЇ вирушили до міста Пологи. Для того, щоб поспілкуватися з головою Пологівської районної державної адміністрації Артуром Крупським. В нього ми запитали про те, як він оцінює діяльність Воскресенської громади.

 

– Коли в країні розпочаласядецентралізаційна реформа, відразу ж постало питання – як реалізовувати концепцію об’єднання на практиці? Воскресенська громада була пілотним проектом у нашому районі, який виявився успішним. Все, що сьогодні роблять Микола Гузенко та його команда, цілком відповідає реаліям життя та потребам людей. У керівництва району немає зауважень до роботи цієї ОТГ. Ми завжди підтримували їх ініціативи,будемо робити це й надалі! Мені дуже подобається активна позиція керівництва громади. Хочеться побажати їм, щоб такий настрій їх ніколи не покидав, – підсумував керівник району.

 

З перших вуст

Зінаїда Бойко – заступник голови - керівник апарату Запорізької обласної державної адміністрації:

Воскресенська ОТГ: крок за кроком до добробуту– Крім того, що Воскресенська ОТГ була у шістці перших громад Запорізької області, її голова Микола Гузенко подав дуже гарний приклад того, як можна організувати роботу на своїй території, щоб досягти вражаючих результатів. Починаючи з 2016 року, ця ОТГ отримує державну субвенцію на розвиток інфраструктури. Коли ми звернули увагу на те, як громада збирається використати ці кошти, то побачили, що на відміну від деяких інших територій, вони все розподіляють порівну. Як керівник, Микола Гузенко робить дуже грамотно, не залишаючи поза увагою жоден з населених пунктів громади.

 

Воскресенська ОТГ – це ефективна громада. Навіть за новою методикою розрахунку індекс її спроможності достатньо високий. На сьогодні в Запорізькій області існують вже 63 громади. Такі показники впровадження децентралізації – спільна перемога багатьох людей. В тому числі наших першопрохідців, до яких належить і керманич Воскресенської громади Микола Гузенко.

Також хочу підкреслити, що ми завжди отримуємо кваліфіковану підтримку з боку Міністерства розвитку громад та території України. Особливо від заступника профільного міністра В’ячеслава Негоди. Спільно з ним ми вирішуємо всі проблемні питання. Рухати реформу вперед можливо лише спільними зусиллями!

 

Володимир БУТ, фото Володимира САЛЬНІКОВА

 

Источник Позиция