Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Воскресенська ОТГ: п’ять років праці для людей

Воскресенська ОТГ: п’ять років праці для людей

Категорія: Суспільство, Регіон

Воскресенська ОТГ: п’ять років праці для людейРеформа децентралізації в Україні, що розпочалася 2014 року, зараз оцінюється як успішна. Але так сталося не відразу - спочатку ставлення до неї було скептичне. Зараз позитивні зміни не можливо не помітити. Особливо в тих територіальних громадах, що утворилися в сільській місцевості.


Але,як казав свого часу Отто фон Бісмарк,- роль особистості в історії ніхто не відміняв. Фінансові ресурси та повноваження, передані на місця, небагато варті, якщо у новоствореній громаді немає лідера,здатного взяти на себе відповідальність за майбутнє земляків. Воскресенській ОТГ пощастило. Тому що очолив ії сільський голова Микола Гузенко – людина з великим життєвим та керівним досвідом. Він став одним з перших управлінців, хто повірив у реформу місцевого самоврядування.

 

Наприкінці жовтня громада відсвяткує свій перший ювілей – п’ять років. Також 25 жовтня поточного року в Україні відбудуться чергові вибори депутатів міських рад та сільських, селищних, міських голів. Мешканцям Воскресенської ОТГ, як і всім українцям, дуже скоро доведеться робити вибір – кому віддати свій голос. Без сумніву, перемога буде за тим, хто вже заявив про себе реальними справами та дійсно дбає про розвиток території. Саме з цих причин ми знову завітали до цієї гостинної громади, про життя якої багато розповідали на шпальтах ПОЗИЦІЇ.

 

Вчора та сьогодні

– Ми були першопрохідцямина ненелегкому шляху децентралізаційних процесів, бо одними з перших ризикнули і створили ОТГ, яка увійшла до шістки перших громад Запорізької області. Я багато років працював на керівних посадах: був головним інженером, потім головою колгоспу та директором найпотужнішої агрофірми Пологівського району «Батьківщина». В 2006 році став сільським головою Чапаєвки (так називалося село Воскресенка до 2016 року – ред.). Весь час прагнув тільки єдиного – щоб завдяки моїй роботі покращилася якість життя людей.

 

Коли набув чинності Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», я замислився над тим, чи в змозі він реально змінити життя селян. Досить скоро в Чапаєвці з’явилася ініціативна група з села Кінські Роздори, яка висловила бажання тамтешньої громади об’єднатися з нами. Відверто кажучи, все, що пропонував закон, ми спочатку сприйняли не дуже серйозно, але потім дійшли висновку, що закон є закон, його все одно треба буде виконувати. Тому почали обговорення на всіх рівнях. Так виникла наша громада, до складу якої увійшли села Воскресенка, Кінські Роздори, Лозове, а також селище Магедове, – згадує керманич Воскресенської ОТГ Микола Гузенко.

 

Підбиваючи підсумки п’яти років існування громади, наш співрозмовник розповідає: «Коли утворилася громада, перш за все, треба було визначити пріоритети нашої роботи. Ми не ставили перед собою завдання відкривати нові підприємства та розпочинати будівництво великих об’єктів. Хоча зараз вже й наблизились до цього. Головним для нас було вирішити проблеми, які накопичувалися роками: відремонтувати школи та дитячі садочки, дороги, амбулаторії. А також зробити вуличне освітлення наших сіл.

 

Також нещодавно завершився ремонт мосту через річку Конку – важливої транспортної артерії, що з’єднує Воскресенку з навколишнім світом. Крім цього, незважаючи на фінансові труднощі, у нашому селі продовжується будівництво Свято-Троїцького храму, зараз тривають оздоблювальні роботи. Реставрація Спасо-Преображенського храму, на жаль, трохи загальмувалася. Але, сподіваюсь, що впродовж нинішнього і нового років вона завершиться. Користуючись нагодою, щиро дякую керівництву компаній «Політехніка» та ТОВ «Агрофірма «Батьківщина», зокрема – Олександру Містюку та Олегу Трубілову за системну допомогу, яку вони від самого початку надають громаді у питаннях, пов’язаних з нашими храмами. Вважаю, що з цим ми впоралися, тому треба думати про перспективу та працювати на майбутнє.

 

У 2019 році Воскресенська ОТГ стала учасником програми «Поліцейський офіцер громади». Це новий формат роботи дільничного офіцера поліції, який передбачає його постійну присутність на території ОТГ, більш тісну співпрацю с керівництвом та населенням громади, виконання додаткових функцій. Зараз тривають роботи з обладнання його кабінету. Він буде розміщений у «Центрі безпеки громадян». Це приміщення нашої колишньої котельні, яке сьогодні активно реконструюють. На ці потреби вже витрачено 4 млн 600 тис. грн. Також в ньому буде розміщена добровільна пожежна команда, яка вже створена. Завдяки польській допомозі, ми отримали чотири комплекти форми та обладнання для пожежників. Невдовзі плануємо придбати й пожежну машину».

 

Для того, щоб закріпити п’ятирічні досягнення та дати поштовх для подальшого розвитку громади, Микола Гузенко вирішив взяти участь у виборах сільського голови.

 

– Дуже хочу, щоб наша громада й надалі активно розвивалася та процвітала. Досягнути цього ми зможемо тільки спільними зусиллями! Подолавши шлях довжиною у п’ять років, ми, нарешті, зрозуміли, що таке бути господарем на своїй землі, самим приймати рішення, мріяти и утілювати мрії у життя. Сьогодні, завдяки децентралізації, у громади є чітке усвідомлення того, що єдиний, хто може визначати долю розвитку села і громади – це житель цієї громади. Життя продемонструвало: все, що ми зробили, дуже необхідно людям і цілком відповідає їх потребам, – підкреслює Микола Гузенко.

 

Проєкти для громади

Про реалізовані проекти з різних сфер життєдіяльності громади розповілазаступник голови громади з питань діяльності виконавчих органів Маргарита Мистюк.

– Спочатку хотілося б зупинитися на освітній сфері. На неї з бюджету громади йдуть чи не найбільші видатки. Так, наприклад, у рамках програми «Шкільний автобус», на умовах співфінансування з Запорізькою облдержадміністрацією, були закуплені три шкільних автобуси на суму 4 млн 745 тис. грн. Крім того, проведені капітальні ремонти шкіл та дитячих садочків. На це були витрачені кошти субвенції Державного фонду регіонального розвитку, а також з бюджету громади. Разом з цим, вже третій рік поспіль, згідно реформи МОН України «Нова українська школа», власними зусиллями оновлюємо класні кімнати перших класів.

Приділяється увага і харчуванню учнів. Безкоштовне харчування отримують 206 учнів I-IV класів та 50 дітей пільгових категорій. На контролі керівництва громади й питання оздоровлення. Щорічно працюють пришкільні табори, а також закуповуються путівки на відпочинок дітей на Азовському узбережжі.

 

Одними з перших в області ми відкрили Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП). Сьогодні він надає 67 адміністративних послуг у сфері реєстрації місця проживання фізичних осіб, прийому заяв та документів для призначення субсидій та різних видів соціальних допомог, видачі архівних довідок про призначення пенсій тощо.

 

В поточному році в нас почала функціонувати програма стоматологічної допомоги населенню – безкоштовного зубопротезування мешканцям пільгових категорій. Крім того, для таких людей діє програма пільгового перевезення за маршрутом «Воскресенка – Пологи». Не можу не сказати й про програму охорони здоров’я. В її рамках надається підтримка КНП «Воскресенський центр первинної допомоги».

 

Дуже важливим моментом для громади є ремонт доріг державного та регіонального значення за договором співфінансування окремими ділянками. Так, ремонт дороги, що проходить Кінськими Роздорами, впродовж 2017-2018 років коштував майже 3 млн грн. На ремонт дорожнього покриття доріг комунального значення було витрачено: 2 млн 945 тис. грн – кошти ДФРР та власні кошти – 586 тис. грн у селі Кінські Роздори та у селі Воскресенка.

 

На окрему розмову заслуговують проекти з реконструкції вуличного освітлення громади. Ці роботи тривають декілька років і продовжуються зараз.

 

Згадаю й про реконструкцію водогонів та мереж водоводів Воскресенки та Кінських Роздорів. У Воскресенці ми виконали ці роботи у повному обсязі. Можливість зробити теж саме у Кінських Роздорах і досі перебуває під питанням. Двічі ми подавали документацію до департаменту житлово-комунального господарства Запорізької ОДА. Кошторис цього проекту складає 15 млн грн. Завдяки тому, що ми увійшли до програми «Питна вода 2012-2020», Запорізька облрада виділила громаді близько 9 млн грн для освоєння у 2020 році. Потім ці гроші забрали назад. Пообіцяли з часом переглянути рішення і знайти вихід. Але, нажаль, цього не сталося.

 

Гордістю громади є також місця родинного дозвілля, які вдалося створити за ці роки: меморіальний сквер у Кінських Роздорах на честь нашого славного земляка Івана Зінченка, а також чудові дитячі майданчики, що встановлені як у Воскресенці, так і у Кінських Роздорах. Взагалі, якщо ми продовжимо згадувати всі здобутки громади за ці роки, цей перелік виявиться вельми вражаючим, – інформує співрозмовниця.

 

Кошти для освіти – інвестиції в майбутнє

Як вже було сказано, освітня сфера є одним з головних пріоритетів роботи керівництва Воскресенської ОТГ. Існує цілком обгрунтована точка, що інвестиції в освіту дітей – це інвестиції у майбутнє. Від того, знання якої якості отримають учні, залежить не тільки подальша доля міста, де вони народилися, а й України в цілому. Саме тому ми традиційно відвідали навчальні заклади громади.

 

На порозі Воскресенського навчально-виховного комплексу I-III ступенів нас радо зустрів його директор Олександр Лазаренко.

 

–Я працюю в системі освіти20 років. Тому можу з впевненістю сказати, що ніхто і ніколи не ставився до наших потреб з такою повагою, і тим більше не надавав такого фінансування, як громада. Перш за все, хочу відзначити капітальні ремонти: в школі повністю замінені зовнішні вікна та двері. Повністю відремонтована спортивна зала. В цьому році були приведені до ладу роздягальні, душові, туалети. Зроблено це для того, щоб вони були доступні не тільки для учнів, а й для жителів села, які відвідують гуртки спортивного напрямку, що працюють у вечірній час.

 

Крім цього, зроблені красиві навіси, ганки, встановлено нові ринви. Також були виконані ремонти в усіх санітарних кімнатах, туалетах, замінені умивальники та рукомийники. І це далеко не все. У поточному році тільки на наш НВК було витрачено більше мільйона гривень. Погодьтеся, це багато про що говорить! Заборгованості по заробітній платі у нашому навчальному закладі також немає. Додам, що до Дня вчителя всі наші працівники отримали премії. Воскресенський НВК забезпечено всім необхідним для повноцінної роботи. І це – головне! – констатує керівник закладу.

 

Наступним пунктом маршруту став Кінськороздорівський навчально-виховний комплекс. Як підкреслила його директорка НВК Наталія Гузь, керівництво громади дбає не тільки про те, щоб забезпечити школярам комфортні умови навчання, але й піклується про майбутнє молоді. Яскравим прикладом цього є надсучасний автодром, що відповідає всім вимогам і повністю готовий до експлуатації. Але поки він не використовується, тому що треба вирішити деякі питання, пов’язані з документами.

– В нашій школі вже дуже багато років викладається автосправа. Теоретичні знання та практичні навички є гарним підгрунтям для отримання водійських прав категорії В та С. Багато хлопців потім працюють водіями або механізаторами на підприємствах. Допомагає це й під час проходження служби у лавах Збройних Сил України.

 

Коли утворилася громада, найбільше мене вразило те, що всі без винятку вікна у школі були замінені на пластикові. Більше 25 років цим питанням взагалі ніхто не цікавився! Дуже довго в нас був встановлений старий опалювальний котел «Універсал-5». Ми тільки те й робили, що кожного разу займалися його ремонтом. Зараз в нас централізоване опалення на пелетах. Тому в будівлі завжди тепло. Уявіть, наскільки це важливо!

 

Також громада придбала для закладу 11 нових комп’ютерів - і тепер в школі є комп’ютерний клас. Дуже важливим є й те, що в цьому році у спортивній залі відбувся капітальний ремонт. У 1978 році я сама закінчила нашу школу, ще сім років відпрацювала на посаді завуча. Але не можу пригадати, щоб колись нею так опікувалися! Раніше обходилися тільки косметичними ремонтами. А зараз зроблені туалети для хлопчиків і дівчаток, роздягальні, повністю відремонтований харчоблок і закуплене нове обладнання для нього. Воно, до речі, надходить й досі. Вважаю, що таке ставлення заслуговує на повагу! – додає Наталія Гузь.

 

Про культуру й не тільки

В тому, що знайома всім фраза «Хто добре працює, той добре відпочиває» повністю відповідає дійсності, ми переконалися на власні очі, відвідавши Воскресенський сільський Будинок культури, яким завідуєЛюдмила Кравцова. Однією з його родзинок є жіночий вокальний колектив «Гармонія». Він – ровесник Воскресенської ОТГ і в жовтні також святкує п’ятиріччя. Керує ним очільниця клубу.

 

– Жодна святкова подія в громаді не обходиться без участі «Гармонії». Її виступи завжди зустрічають з великим піднесенням. Колектив є постійним учасником багатьох конкурсів та володарем різноманітних нагород. До речі, виконком сільської ради нас також нагородив грошовою премією до ювілею, – каже Людмила Кравцова. Говорячи про роботу закладу, керівниця відзначає, що до потреб клубу й колективів, що працюють в ньому, керівництво громади завжди ставиться зпорозумінням.

 

– Виходячи з можливостей бюджету, нам завжди допомагають. Наприклад, для «Гармонії» був пошитий комплект костюмів. Для клубу зроблено багато. І я впевнена, що буде зроблено ще більше! – говорить завідувач осередку культури.

Завершуючи розповідь, треба акцентувати особливу увагу на тій підтримці, яку надають Воскресенській ОТГ керівники підприємств, розташованих на її території. Зокрема, агрофірма «Батьківщина». Вона не тільки наповнює бюджет громади, сплачуючи податки, але й завжди йде назустріч у вирішенні нагальних питань.

 

– Не було випадку, щоб голова громади Микола Гузенко звернувся до нашого керівництва с проханням про допомогу і не був почутий. Стосується це всіх сфер життєдіяльності Воскресенської ОТГ. Починаючи від прибирання снігу взимку і завершуючи фінансовою допомогою, яка надається у разі потреби. Звичайно, є ще проблеми та багато невирішених питань. Але п’ять років – це вже термін.Як місцевий мешканець можу сказати: те, що в нас є громада, дуже добре. Впевнений, всі наші жителі відчули зміни на краще! – підсумовує Сергій Попович, бригадир агрофірми «Батьківщина».

 

Наостанок залишається лише побажати мешканцям Воскресенської ОТГ 25 жовтня зробити гідний вибір заради майбутнього, заради розвитку та процвітання своєї малої Батьківщини. Дорогу здолає той, хто йде!

 

У відомого українського поета Леоніда Горлача, лауреата Шевченківської премії 2013 року, є такі рядки.

 

«Якщо ж узявсь державний хрест нести,

То будеш лиш тоді з добром у згоді,

Коли в тобі народ – не ти в народі,

Коли не він в тобі – для нього ти».

Ці слова можна повною мірою віднести й до Миколи Гузенка.

 

Володимир БУТ, фото Володимира САЛЬНІКОВА

 

С фотоотчетом, Вы можете ознакомиться ЗДЕСЬ

 

Источник Позиция