Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Пенсійний фонд працює в інтересах людей

Пенсійний фонд працює в інтересах людей

Категорія: Суспільство, Регіон

Пенсійний фонд працює в інтересах людей Колектив Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області зустрічає 30-ту річницю незалежності України вагомими трудовими здобутками в організації обслуговування та пенсійного забезпечення громадян. Сьогодні він обслуговує більш ніж 513 тисяч пенсіонерів, 394,5 тисяч застрахованих осіб та близько 30 тисяч страхувальників.


За словами начальника Головного управління ПФУ в Запорізькій області Світлани Жмурко, у цьому році, як і у попередні, в регіоні забезпечені стабільне фінансування та виплата пенсій, а обсяг видатків за перше півріччя 2021-го зріс майже на 900 млн грн і склав понад 12,4 млрд грн, щомісячно на пенсійні виплати в області направлялось 2 млрд 212 млн грн.

 

- Призначено більше 8 тисяч нових пенсій, проведено 21 тис. індивідуальних та 8 масових автоматичних перерахунків пенсій відповідно до прийнятих нормативно-правових актів. З початку року розмір середньої пенсійної виплати в області зріс на 305 гривень - до 4000. Пенсії вище середньообласного показника отримують 164 тис. (32%) пенсіонерів. Для фінансування пенсій до бюджету Фонду, який формується на території області, з урахуванням частки єдиного внеску залучено 4,8 млрд грн власних коштів, що майже на чверть більше, ніж у 2020 році. Перевиконано і заплановані показники коштів, які адмініструють органи Фонду. Їх надійшло на 45 млн грн більше, ніж у минулому році, - каже Світлана Жмурко.

 

Разом з тим, відбулись суттєві змінив організації роботи пенсійної служби. При новому призначенні пенсій органи Фонду повністю перейшли від паперових до електронних пенсійних справ і працюють тільки з електронними документами. Тільки з початку 2021 року спеціалістами Головного управління оцифровано та відправлено до електронного архіву 58 тисяч електронних пенсійних справ, а всього з початку проведення ретроконверсії – більше 130,4 тисячі.

 

Завдяки комплексу заходів, з 1 квітня цього року впроваджено нові технології екстериторіального призначення і перерахунку пенсій незалежно від того, де було прийнято заяву чи де проживає пенсіонер. Спеціалісти Головного управління Фонду в області беруть участь у прийомі документів, призначенні та перерахунках пенсій пенсіонерам інших регіонів України. До того ж, зросла актуальність дистанційного отримання пенсійних послуг в умовах епідемії.

 

- Перед колективом Головного управління постали нові завдання – впровадження механізму автоматичного призначення пенсії за віком за наявними в Реєстрі застрахованих осіб даними та оцифрування паперових трудових книжок застрахованих осіб і створення Реєстру електронних трудових книжок. На сьогодні в області послугою автоматичного призначення пенсії за віком вже скористалось близько 11,8 тисяч осіб, з них понад 7,4 тисяч - впродовж І півріччя 2021-го. Цей зручний цифровізований механізм позбавляє необхідності додатково звертатися та особисто відвідувати органи Пенсійного фонду, - відзначає Світлана Жмурко.

 

ПФ за допомогою наявних у нього інформаційних систем та електронних реєстрів захищає права людей на гідне пенсійне забезпечення – веде облік стажу, сплачених роботодавцем внесків, надає можливість людині контролювати цю інформацію, доповнювати та уточнювати її, протидіє ухилянню недобросовісними роботодавцями від сплати ЄСВ та використанню не задекларованої праці. Зокрема, за результатами спільних дій з Державною службою з питань праці, Державною податковою службою по виконанню Плану заходів з «детенізації» зайнятості у січні-червні поточного року легалізовано працю 7,9 тис. працівників.

 

Можна з впевненістю сказати, що Головне управління Фонду в області, як і Пенсійний фонд України в цілому, перетворились на потужний сервісний центр та надають послуги переважній більшості жителів: і працюючим людям, і роботодавцям, і пенсіонерам. В перспективі накопичувальна система пенсійного забезпечення стане реальністю, в якій будуть жити наступні покоління. І перед працівниками Пенсійного фонду постане завдання її впроваджувати.

 

Це вимагатиме високого рівня кадрового потенціалу. Сьогодні виконання завдань забезпечують близько тисячі працівників Головного управління. Практично всі мають вищу освіту, 90% відсотків з них – фахову: економістів, юристів, спеціалістів комп’ютерної техніки та магістрів державного управління. Більшість мають стаж державної служби від 10 років. Частина продовжує навчання, решта постійно збагачує професійні знання в системі підвищення кваліфікації та за індивідуальними програмами.

 

Поряд з професіоналізмом, відданістю справі та наполегливістю у праці на благо людей працівники Фонду в області – це соціально активні, ініціативні та творчі люди з широким світоглядом та колом інтересів. Вони захоплюються образотворчим, прикладним, кулінарним мистецтвом, гірським туризмом, беруть участь у художній самодіяльності, визнаються громадськістю переможницями обласних та районних конкурсів «Господиня свого краю». Колектив Головного управління, профспілковий актив та члени профспілки живуть повноцінним життям: є стороною соціального партнерства з роботодавцями, профспілками та ветеранськими організаціями на регіональному рівні, проводять різноманітні конкурси серед працівників та їх дітей, беруть активну участь та виборюють призові місця у всеукраїнських та обласних спортивних змаганнях.

 

- Щиро дякую, колеги, за вашу роботу. Користуючись нагодою, вітаю вас і всіх земляків-запоріжців із знаменною датою в нашому житті – 30-ю річницею незалежності України! Бажаю щоб вона процвітала і ставала кращою! - підсумовує Світлана Жмурко.

 

Источник Позиция