Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Петро УДОВЕНКО: «В майбутньому на аграріїв чекає ще більше проблем, пов’язаних з ринком землі»

Петро УДОВЕНКО: «В майбутньому на аграріїв чекає ще більше проблем, пов’язаних з ринком землі»

Категорія: Регіон, Агросектор

Петро УДОВЕНКО: «В майбутньому на аграріїв чекає ще більше проблем, пов’язаних з ринком землі»Сьогодні відкриття ринку сільськогосподарських земель стало однією з найбільш резонансних тем в Україні. Але аграрії від цього кроку влади не в захваті: вони прогнозують негативні наслідки та хаос у сфері земельних відносин.


Аби дізнатися про ситуацію з перших вуст, днями ми відвідали село Новомихайлівка Запорізької області, яке входить до складу Чернігівської територіальної громади. Співрозмовником ПОЗИЦІЇ став Петро Удовенко – керівник сільськогосподарського виробничого кооперативу «Новомихайлівський», член громадської організації «Аграрний союз України».


- Державна податкова політика завжди була болючим питанням для сільгоспвиробників. «Аграрний союз України» не один рік виступає за зменшення обчислення із 1 га землі. Поясніть докладніше.

- Сільське господарство – єдина галузь, яка працює під відкритим небом, і єдиним мірилом для виробників є саме гектар землі. Впродовж десяти років ми виступали за впровадження для аграріїв єдиного податку на гектар, який би діференціювався в залежності від грунтово-кліматичних умов, у яких працює господарство. Також було підготовлено відповідний законопроект.

 

Але владні структури вирішили перекрутити напрацювання агровиробників та профільних асоціацій на свій лад. Тому сьогодні ми маємо податковий законопроект №5600, який вже прийнято Верховною Радою за основу. Безумовно, проведення детінізації в усій економіці, і, зокрема у сільському господарстві, – це добре. Враховуючи те, що сьогодні близько 40% сільгоспземель України знаходяться в тіні. Спочатку ідея цього документу полягала в тому, щоб вирівняти податкове навантаження для всіх: як для тих, хто працює офіційно, так і для фермерів-«тіньовікив». Теперішня його редакція вже не передбачає вирівнювання податків, а, навпаки, збільшує податковий тиск на легальних агровиробників і зменшує пільги в оподаткуванні володарів присадибних ділянок з 2 га до 0,5 га.

 

- Однак, якщо законопроект буде прийнято в такому вигляді, це вкрай негативно позначиться на якості життя мешканців територіальних громад.

- Саме так! Скажімо, наше господарство не перший рік реалізує політику соціальної відповідальності: ми беремо участь в усіх заходах, допомагаємо школі, опікуємося амбулаторією, турбуємося про ветеранів тощо. Всі звикли до цього і вважають, що так буде завжди. Але ситуація може змінитися.

 

- З якої причини?

- Переконаний: в майбутньому на аграріїв чекає ще більше проблем, пов’язаних з ринком землі. Є власники паїв, які вважають, що, продавши його, вони зможуть забезпечити будь-які свої потреби. Але отримані гроші витрачаються дуже швидко. І людина бачить, що багатшою вона не стала. Чому? Тому що земля для нас – це предмет праці. На мою думку, вигідніше здавати її в оренду і постійно отримувати за це гроші. Тим більше, що орендна плата кожного року зростає. Сьогодні в СВК «Новомихайлівський» у частини наших пайовиків (у поточному році, або в наступному) завершуються договори оренди землі. Однак дехто не хоче їх продовжувати. Можливо, комусь запропонували більш вигідні умови, а хтось вирішив господарювати самотужки. Але коли зменшується площа орендованих земель, то зрозуміло, що й прибутки, як і податки, будуть іншими. До того ж в процесі повернення землі власнику виникає багато проблем.

 

- В чому саме вони полягають?

- Коли людина хоче піти від нас і забрати свій пай, треба зробити виділення земельної ділянки в натурі на місцевості. І ось тут розпочинається найцікавіше. Справа в тому, що свого часу розпаювання землі робили за допомогою рулетки, використовували аерофотозйомку 1960-х років, і координати були з похибками. Тепер ми маємо ситуації, коли геодезична точка,за допомогою якої визначаються межі земельної ділянки, опиняється у полезахисній лісосмузі або поза нею, чи взагалі на асфальтній дорозі. Що з цим робити? Як обробляти цей пай? Добре, що ми зараз тут всі свої і можемо ці питання вирішити. А що буде, коли до нас прийдуть покупці з інших міст чи іноземці? Що на нас чекає? Земельні війни?

 

Не менш цікаво було б дізнатися: про що думають чиновники, надаючи землю у власність або в оренду впритул до річок і водойм? Сьогодні ми не маємо, як раніше, водоохоронних зон. Русла річок безжально розорюються, самі річки замулюються. Зараз, нажаль, у Новомихайлівці ми зіткнулися з тим, що 70% колодязів жителів висохли. Питну воду ми і раніше возили з Токмаку, а тепер возимо й технічну. Балка Бандурка на берегах якої знаходиться наше село, повністю заросла очеретом, ставки у селі пересохли. Це також є наслідком варварського ставлення до природи. Знищення лісосмуг теж продовжується. Добре, що є Закон України «Про тваринний світ», згідно якого у період размноження диких тварин оголошується «сезон тиші». Але якщо так буде й надалі, тваринам і птахам не залишиться місця для життя.

 

- Зараз у владних кабінетах знову заговорили про необхідність збільшення державної підтримки агросектору до 1% ВВП. Як ви оцінюєте цю ініціативу? Чи відчувають зараз аграрії підтримку від держави?

- Ця ініціатива насправді не нова. Згідно Бюджетного кодексу, держава повинна забезпечувати нам 1% від ВВП на розвиток агросектору. За фактом зараз ми маємо лише 0,5%. Щодо підтримки, в останній час вона дійсно є. Наприклад, держава компенсує нам 25% вартості придбаної техніки вітчизняного виробництва. Чи, скажімо, кредитна лінія на період коронавірусного карантину для нас безпроцентна. Але скажу відверто: ми намагаємося не зловживати державною допомогою. Тому що звикли завжди розраховувати на божу ласку, землю-годувальницю та власні сили.

 

До речі

 

З турботою про старше покоління

Відрядження кореспондентів ПОЗИЦІЇ до села Новомихайлівка співпало із святкуванням Міжнародного дня людей похилого віку, який щорічно відзначається у всьому світі 1 жовтня. А в Україні це також і День ветерана. За активну громадську позицію та регулярну підтримку людей старшого покоління в цей день керівника СВК «Новомихайлівський» Петра Удовенка було відзначено подякою від голови Чернігівської ОТГ Віталія Манича та ветеранської організації громади, а також почесною грамотою голови Бердянської райдержадміністрації Олексія Бакая. Саме так і повинна виглядати соціальна відповідальність бізнесу в дії!

 

Володимир БУТ, фото Володимира САЛЬНІКОВА

 

З фотозвітом Ви можете ознайомитися тут

 

Источник Позиция