Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » «Запорізька політехніка» інтегрується в європейську науку

«Запорізька політехніка» інтегрується в європейську науку

Категорія: Позиція » Статті » Регіон

«Запорізька політехніка» інтегрується в європейську науку У грудні в рамках обміну досвідом та з метою подальшої співпраці між факультетами група викладачів-науковців Національного університету «Запорізька політехніка» відвідала Гданську політехніку (Польща). 

 

Декан електротехнічного факультету та доцент кафедри «Електропривод та автоматизація промислових установок» Микола Антонов зазначив, що поїздка до європейського університету була здійснена з метою максимального залучення студентів до сучасних освітніх програм. Електротехнічна промисловість наразі компютерізовна, тому знання мов програмування для сучасних студентів електротехнічного факультету є актуальним.

 

- В рамках візиту ми переконалися, що польські та українські студенти навчаються за одним і тим же освітнім принципом: лекції читаються за однаковими дисциплінами. Єдине, наявність лабораторних робіт у польському виші відрізняється від нашого рівня. Якщо у нас це невеликі приміщення, то у них під лабораторії відведені навчальні корпуси із сучасними стойками керування, електрообладнанням на мільйон євро.

 

На жаль, у нас немає фінансової можливості закупити таке сучасне обладнання. Тому наш візит до Гданської політехніки був спрямований на реалізацію спільної ідеї – використання студентами «машинки» лабораторій, які є у польських колег. Запорізькі студенти матимуть змогу прийти попрацювати на сучасному обладнанні і тим самим підвищити свій кваліфікаційний рівень.

 

Тому ми поставили на меті підписати меморандум, аби наші студенти приїжджали у польський виш не тільки з освітньою метою, а й отримати європейський диплом у партнерів «Запорізької політехніки». У планах – співпраця з іншими університетами Євросоюзу щодо обміну досвідом. Це підвищить конкурентоздатність наших студентів на ринку праці.

Наприклад, потужне підприємство АТ «МОТОР СІЧ» має великий парк станків, які потребують висококваліфікованого обслуговування. «Запорізька політехніка» випускає гідних професіоналів, але їх кількість недостатня, щоб задовольнити кадрові потреби МОТОРА. Дякуючи таким освітнім програмам та налагодженим науковим зв’язкам, ми підвищуємо рівень української освіти в цілому та сподіваємось залучити більшу кількість студентів до нашого університету, - розповів Микола Антонов.

 

Завідувач кафедри «Електропривод та автоматизація промислових установок» та доцент цієї ж кафедри Андрій Пирожок зазначив, що на базі «Запорізької політехніки» створена дитяча політехніка, яка поставила собі за мету популяризацію дисциплін фізико-математичного напрямку – математично-природничий профіль, стем-наука, стем-освіта. Вже намітились кроки з обміну досвідом з європейськими вишами.

 

- Ми впроваджуємо спільні проекти, які можемо продемонструвати майбутнім інженерам і показати, в якому напрямку рухаємось в плані запровадження інноваційних рішень. Так само варто враховувати післядипломні кваліфікаційні питання. Ми зустрічались з польськими колегами, щоб подивитись, як такі навчальні концепти працюють у них, - зауважив Андрій Володимирович.

 

У Гданській політехніці делегація викладачів НУ «Запорізька політехнік» з польськими колегами обговорили стратегію подальшої співпраці та підписали відповідний меморандум про міжнародну співпрацю. Доцент кафедри «Електропривод та автоматизація промислових установок» та доцент цієї ж кафедри, доцент кафедри «Програмні засоби» Аліна Казурова для польських студентів-магістрантів другого року навчання прочитала англійською лекцію із теорії автоматичного керування. Також вона презентувала нашу політехніку в Гданській політехніці.

 

Наша делегація науковців передала привітання та символ Запоріжжя – булаву - гданській мерії від нашої міськради. Відзначимо, що у вересні, в рамках проведення Ночі науки у НУ «Запорізька політехніка», із керівництвом мерій Запоріжжя і Гданська була проведена онлайн-зустріч, за результатами якої був окреслений план подальшої науково-економічної співпраці.

 

Катерина КОЛОМІЄЦЬ, фото Романа ПАВЛЮКА

 

Источник Позиция