Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Україна назвала термін подання позову до «Газпрому» через недоплату за транзит

Україна назвала термін подання позову до «Газпрому» через недоплату за транзит

Категорія: Позиція » Новини Позиція » Політика
Україна назвала термін подання позову до «Газпрому» через недоплату за транзитГлава "Нафтогазу України" Юрій Вітренко назвав термін подання позову до "Газпрому" до міжнародного арбітражу у зв'язку з недоплатою за заброньовані для транзиту потужності. За його словами, якщо російська сторона не спробує врегулювати кофлікт, позов буде подано вже у липні.

«Умовами нашого контракту з Газпромом передбачено, що є 45 днів на спроби врегулювати наші суперечки перед тим, як ми можемо піти в арбітраж. Наступного місяця цей термін спливає і, якщо нічого не станеться і "Газпром" не змінить свою позицію, це означатиме, що наступного місяця ми матимемо право звертатися до міжнародного арбітражу, і ми використовуватимемо всі права», — наголосив глава. Нафтогазу».

За заявою Вітренко, зараз російська компанія не доплачує за обсяги транзиту газу, які забронювала і які їй доступні. Водночас, за транзитним договором «Газпрому» та України, Росія зобов'язана повністю оплачувати гарантований обсяг 109,6 мільйона кубометрів на добу, навіть якщо постачає менше газу. Про суперечку з «Газпромом» щодо транзиту та можливого суду Вітренко вперше повідомив 20 травня.

З 11 травня "Оператор ГТС України" (ОГТС) припинив транзит російського газу в ЄС через газовимірювальну станцію (ГІС) "Збереження" в Луганській області, пославшись на те, що об'єкт перебуває під контролем Росії. Голова ВДТС Сергій Макогон заявив, що компанія залишить ДВС «Збереження» для транзиту газу закритою доти, доки Київ не відновить контроль над газотранспортною системою України.