Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » «Держава-терорист»: Кремлю стелять глибоку безгрошову яму

«Держава-терорист»: Кремлю стелять глибоку безгрошову яму

Категорія: Позиція » Статті » Політика
«Держава-терорист»: Кремлю стелять глибоку безгрошову ямуЦього тижня у США мають розглянути законопроект про визнання РФ державою-спонсором тероризму. Про це заявила народний депутат Верховної Ради від «Слуги народу» Євгенія Кравчук.
 
- Критично важливо проголосити подібний статус, і не лише тому, що Росія відповідає його критеріям, а й тому, що він спровокує новий виток санкцій з боку інших країн, – наголосила вона.

Втім, резолюція Сенату та Конгресу матиме рекомендаційний характер: останнє слово скаже адміністрація президента Джо Байдена. Однак давайте спочатку розберемося, що означає статус держави-спонсора тероризму, і які наслідки очікують РФ, якщо такий вердикт щодо неї винесе Вашингтон.

- Вона втратить можливість користуватися всіма перевагами міжнародної фінансової системи. Тобто буде у повному обсязі, а не як зараз, виведення із світової глобальної фінансової системи. У такому разі Москва може забути про будь-які контракти з іноземними компаніями. Бізнес більше не працюватиме безпосередньо з РФ, - заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

Крім того, РФ занесуть до списку FATF – міжнародної структури, яка займається протидією відмиванню злочинних доходів та фінансуванню тероризму. І це означатиме, що всі платежі до Росії і з неї блокуватимуть фактично всі банки світу. Терміном на 10 днів: за цей час компаніям, підприємствам і навіть приватним особам із РФ потрібно буде довести, що ці кошти не призначаються для фінансування тероризму.

- Якщо вони цього не зроблять, гроші пропадуть, бо розблокувати їх можна лише через міжнародний суд, а це зазвичай потребує багато часу. І тоді кошти просто конфіскують. Це може суттєво обмежити всі міжнародні розрахунки РФ - навіть із Китаєм. Бо банкам КНР буде вигідно блокувати гроші з Росії чи у Росію, а потім вимагати «оплату послуг» за їхнє розблокування, - каже економіст Олександр Охріменко.

І ця штука, знаєте, ще сильніше різного роду західних санкцій буде. Безумовно, у Москві бояться цієї процедури, бо «полиняють» у підсумку всі - і прості громадяни, і бізнес, і, що «найстрашніше», кремлівська верхівка. Словом, справа за Вашингтоном – чекаємо.
 
Максим КОРОБЕЦЬ