Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Наступний опалювальний сезон в Україні буде надскладним: скільки заплатимо за тепло?

Наступний опалювальний сезон в Україні буде надскладним: скільки заплатимо за тепло?

Категорія: Економіка, Суспільство
Наступний опалювальний сезон в Україні буде надскладним: скільки заплатимо за тепло?Хоча літо у самому розпалі, відома приказка каже, що готуватися до зими потрібно саме зараз. У нашому випадку – до опалювального сезону, який багато хто схильний вважати таким, що є під загрозою. Дійсно, в країні йде війна, і ніхто не знає, що буде завтра з інфраструктурою, в тому числі комунальною.
 
Окрім цього, уряд чесно попереджає українців про те, що наступна зима, тобто опалювальний сезон, буде надскладним. «Вважаємо, що оптимальна температура  житлі буде коливатися в межах 18-20 градусів, але точно не нижче 16 градусів. Власне, як в ощадливих країнах Європи. Як ми переживемо цю зиму, залежить від кожного, і готуватися до холодів варто саме зараз, - заявив міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Ага, тобто саме для цього ми так інтенсивно до ЄС рухаємося, аби стати ще більш заощадливими? Та, власне, куди вже більше...

Втім, температурний режим – це одне, а ось наявність самого газу для опалення поки що під питанням. Зараз у наших газових сховищах є приблизно 10 мільярдів кубометрів блакитного палива, а на опалювальний сезон потрібно в два рази більше.

За словами голови НАК «Нафтогаз України» Юрія Вітренка, Кабінет міністрів хоче створити такий запас ресурсу, аби взимку не було проблем. «Я просив, щоб уряд США долучився до допомоги нашій країні в плані фінансування закупівлі необхідних обсягів газу», - сказав він. Ну, тут все зрозуміло: Київ без Вашингтону і кроку ступити тепер не може. До повної залежності наближаємося?

Щодо конкретних цифр: необхідні нам 10 мільярдів «кубів» газу обійдуться держбюджету приблизно у 8 мільярдів доларів. А оскільки він в Україні ну дуже дефіцитний, треба міркувати, де взяти такі шалені гроші. Зрозуміло, що доведеться позичати, але чим потім віддавати влада планує? От саме про це нам з вами нічого не кажуть.

Кабмін пообіцяв, що для населення тариф на опалення зростати не буде і складатиме 8 гривень за кубометр газу. Але враховуючи, що українці підкошені війною - в тому числі фінансово, ці розцінки для багатьох будуть неприйнятними. В тому плані, що платити нічим. Зростає заборгованість - комунальна сфера на межі банкрутства, і тоді на країну чекає черговий колапс. Хоча їх у нашому житті вистачає з головою, чи випірнемо з цього?