Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Трикутник занепокоєння: США хочуть «серйозної розмови» з Китаєм

Трикутник занепокоєння: США хочуть «серйозної розмови» з Китаєм

Категорія: Позиція » Статті » Політика
Трикутник занепокоєння: США хочуть «серйозної розмови» з КитаємКонфронтація між світовими лідерами - явище завжди малоприємне не тільки для них самих, а й для гравців меншого калібру. Так чи інакше, страждають від такого роду конфліктів усі, і це зазвичай супроводжується певними політичними та економічними потрясіннями. Тому готуватися до «цунамі» доводиться всім.
 
Наприклад, буквально вчора заступник міністра закордонних справ Китаю Ма Чжаосюй заявив послу Росії у КНР, що Пекін не проти посилювати співпрацю з РФ у багатьох сферах, а також зміцнювати «стратегічну координацію». Що саме це означає, дипломат не уточнював, але й так зрозуміло: йдеться про новий виток протистояння Заходу та Сходу.
 
Звісно, не могли не відреагувати на такі заяви у Вашингтоні. Так, майже одразу стало відомо, що держсекретар США Ентоні Блінкен має намір вже цієї суботи поспілкуватися з головою МЗС Китаю Ван І. Відбудеться їх зустріч у рамках зборів міністрів закордонних справ країн G-20 в Індонезії. Підкреслимо, що керівники зовнішньополітичних відомств США і КНР особисто не говорили з жовтня 2021 року.
 
У Білому домі зазначили, що темою для розмови стане «відверта дискусія» про війну в Україні. Але, скоріш за все, це лише формальний привід для обговорення більш істотних для двох держав питань. У Пекіні заявили, що відбудеться «обмін думками з поточних китайсько-американських відносин й основних міжнародних і регіональних питань». І зрозуміло, що перший пункт для КНР куди більш суттєвий, ніж війна в Україні.
 
Безперечно, і нашій державі приділять хоча б трохи уваги – все ж таки вона ще й досі на слуху у світі. Проте наразі Вашингтон та Пекін прагнуть вирішувати проблеми саме своїх складних взаємовідносин. До речі, заяви про «зближення» Китаю з РФ - елемент великої гри, і Москва у діалозі США та КНР виступає такою ж розмінною монетою, як і Україна. Нічого особистого – просто геополітика.
 
Максим КОРОБЕЦЬ