Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Повернення «євроблях» як привід для корупції?

Повернення «євроблях» як привід для корупції?

Категорія: Політика, Суспільство
Повернення «євроблях» як привід для корупції?Як відомо, з 1 липня в Україні закінчився період безкоштовного розмитнення автомобілів на іноземних номерах, відомих в народі як «євробляхи». Однак народні депутати пропонують повернути цю норму, хоча й не для всіх категорій населення.
 
Зокрема, у Верховній Раді зареєстровано одразу два відповідні законопроєкти - №7499 та №7554. Ними пропонується звільнити від сплати мита, ПДВ та акцизу наступні категорії громадян:
- учасників бойових дій (у разі їх загибелі – членів родин першого ступеня спорідненості);
- фізичні особи, які втратили своїх «залізних коней» внаслідок дій російських загарбників;
- компанії, чиї авто були знищені через агресію РФ.


Втім, в Інституті досліджень авторинку не в захваті від таких норм. Там вважають, що вони створять підґрунтя для корупції, адже не зовсім зрозуміло, як саме підтвердити знищення транспортних засобів. Тому є вірогідність, що громадянам доведеться заносити «кому треба» гроші, і до того ж чималі.

Окрім того, у зазначених законопроєктах є ще декілька умов для тих людей, які, можливо, отримають право на покупку «євроблях». Вартість такого авто не може перевищувати 375 мінімальних зарплат (наразі це 2,5 мільйона гривень). Також одна особа не зможе купувати більше однієї машини і продавати її протягом 5 років, інакше доведеться сплатити всі митні платежі у повному обсязі.