Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Предметно: кому простять кредити за знищене майно

Предметно: кому простять кредити за знищене майно

Категорія: Політика, Суспільство
Предметно: кому простять кредити за знищене майноВнаслідок війни величезна кількість українців залишилася без власних домівок та іншого майна. Серед якого було й те, що придбане в кредит. З цього приводу у людей виникло слушне питання: чи потрібно їм і далі сплачувати за те, чого в них більше немає? І парламентарі були змушені відреагувати на цей доречний суспільний запит.
 
Законопроєкт, який дозволить українцям не платити за кредитами на майно чи авто, які були знищені під час війни, у Верховній Раді планують ухвалити до кінця літа. Про це заявила голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк. Документ вже схвалений у першому читанні та проходить підготовку до другого, причому за прискореною процедурою.

- Він дозволить не платити ані відсотки, ані «тіло» кредиту на житло чи транспортний засіб, зруйновані внаслідок війни. Є два варіанти: «заморозка» та «прощення» кредиту. Все залежить від місцезнаходження майна та можливості офіційно зафіксувати ушкодження, - сказала вона.

Отже, хто із українців може розраховувати на прощення кредиту? Є низка критеріїв:
- площа знищеного майна, на яке було оформлено кредит, не перевищує 140 кв. м (для квартири), 250 кв. м (для житлового будинку), і це було єдиним місцем проживання родини;
- робочий об’єм двигуна єдиного у родині автомобіля мав бути не більше 2500 куб. см;
- станом на 23 лютого 2022 року у позичальника була відсутня заборгованість.


У всіх інших випадках мова йтиме про «замороження» кредиту, яке стосуватиметься також і того майна, що опинилося на тимчасово окупованих територіях. Ця норма будет діяти до того часу, поки держава не компенсує збитки за знищене війною майно. Тобто платити громадянам по кредитах так чи інакше доведеться - справа лише у часі.