Реєстрація    Увійти
Авторизація
» » » » Справа не в газі: чому Європа насправді побоюється Кремля

Справа не в газі: чому Європа насправді побоюється Кремля

Категорія: Позиція » Статті » Політика
Справа не в газі: чому Європа насправді побоюється КремляЗатіявши ґрунтовні санкційні ігри з РФ внаслідок її вторгнення в Україну, Захід взяв на себе низку зобов'язань, які йому самому не завжди вигідні. Нічого не вдієш - так влаштована сучасна геополітика: часом в ім'я своїх інтересів доводиться робити боляче собі. Тим більше коли на кону нове облаштування світу.
 
Європа демонструє досить рішучий настрій у боротьбі зі свавіллям Кремля, приймаючи нові пакети санкцій проти нього. Однак треба розуміти, що енергетична залежність ЄС від Росії вирощувалась десятиліттями, і йому важко відразу взяти і розірвати ланцюжок постачання газу та нафти. Хоча цілком конкретні та прискорені кроки у цьому напрямку Європа робить.

Водночас, Москва продовжує щодня (!) отримувати від країн ЄС сотні мільйонів доларів за енергоресурси, і ці гроші негайно кидає в топку війни з Україною. Звичайно, Києву такі економічні трюки не до вподоби, ось він невпинно і закликає Брюссель до посилення санкцій. Але Європа боїться не стільки перебоїв із газом (можна ж «розконсервувати» атомні електростанції, шахти та забезпечити себе енергією), а іншого аспекту.

Від РФ сьогодні відвернулася більша частина цивілізованого світу, і це стало сигналом для того, щоб вона змінила риторику з помірковано миролюбної на відверто агресивну. Хоча й виявилось, що російська армія далеко не «друга на планеті», у неї залишається ядерна зброя. І ця обставина примушує Захід нервувати і не йти на відверте загострення конфлікту з Москвою.

Безумовно, і Європа зі США мають свої «ядерні кнопки». Крім того, американці давно розробили концепцію ударів по місцях базування ядерних ракет РФ. Але що це означає? Взаємні атаки призведуть до колосальних руйнувань, а можливо, й краху цивілізації взагалі. І це розуміють усі, зокрема й Кремль.

Саме тому Захід відчайдушно маневрує та нарощує постачання зброї Україні, щоб максимально послабити РФ та не допустити кінця об'єднаної Європи. А полем битви було обрано нашу країну. Та, мабуть, і США з ЄС, і Москва нічого проти того, щоби все було саме так, не мають.

Максим КОРОБЕЦЬ